Ziua Logo
  Nr. 3457 de miercuri, 19 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Vadim pierde proces dupa proces cu ZIUA
-- Directorul ZIUA a castigat un nou proces intentat "Fundatiei Editura Revista Romania Mare" * Revista lui Corneliu Vadim Tudor a publicat mai multe materiale calomnioase la adresa lui Sorin Rosca Stanescu * Presedintele Partidului Romania Mare va fi obligat sa plateasca cheltuielile judiciare
La sfarsitul anului 2004, revista "Romania Mare" a fost actionata in judecata de directorul ziarului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, in urma a patru materiale calomnioase si jignitoare la adresa sa, aparute in paginile revistei. Judecatoria Sectorului 1 i-a dat castig de cauza directorului ZIUA si a constatat ca a existat "o intentie de defaimare a reclamantului (n.r.-Sorin Rosca Stanescu ), si de realizare de venituri in urma vanzarii ziarelor care contin astfel de articole". In concluzie, magistratii au apreciat ca "inadmisibila, intr-un stat de drept, raspandirea unor astfel de informatii calomnioase si injurioase". Totodata, "Romania Mare" a fost obligata sa publice hotararea de condamnare in doua numere ale revistei.
Senatorul se-ncurca in fundatii
La cateva zile dupa pronuntarea deciziei, "Fundatia Romania Mare" a formulat apel impotriva deciziei instantei de fond. Reprezentanta legala a fundatiei, Lidia Samson, a sustinut in fata Curtii de Apel Bucuresti ca "Fundatia Editura Revista Romania Mare" nu are nici o legatura cu "Fundatia Romania Mare", ridicand exceptia lipsei calitatii procesuale pasive. Concret, Samson a incercat sa convinga instanta ca "parata" nu are legatura cu cauza, intrucat "Fundatia Romania Mare" este persoana juridica nonprofit, fara activitate productiva.
In ciuda acestui artificiu juridic, magistratii CAB au dat din nou castig de cauza directorului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu. Avocatul sau, maestrul George Papu, a demonstrat instantei ca nu este pentru prima data cand ZIUA a chemat in judecata "Fundatia, Editura, Revista Romania Mare", in calitate de editor al revistei "Romania Mare", ceea ce infirma din start sustinerea lui Samson. Mai mult, Papu a aratat ca daca s-ar accepta varianta ca "Fundatia Romania Mare" nu are nici o legatura cu "Fundatia, Editura, Revista Romania Mare", atunci "Fundatia" nu ar fi avut calitatea de a declara apel, fiind un tert, iar in acest caz, sentinta data de Judecatoria Sectorului 1 ar fi fost irevocabila.
O ultima ipoteza prezentata a fost aceea ca si in cazul in care editorul revistei "Romania Mare", "Fundatia Editura, Revista Romania Mare", si-ar fi schimbat numele in timpul procesului, ar fi fost vorba doar despre un viciu de procedura, prin citarea gresita a "paratei".
"Editorul trebuie sa raspunda!"
"Indiferent care este denumirea sau ce subterfugii juridice sunt folosite pentru a nu antrena raspunderea editorului revistei "Romania Mare", instantele de judecata au constatat ca s-a savarsit o fapta ilicita si denigratoare, ca s-au lansat niste ofense grave si fara fundament si ca editorul trebuie sa raspunda. Nu am solicitat sanctiuni penale, pentru ca, venind din lumea presei, am aparat si apar in continuare jurnalistii impotriva unor astfel de practici, dar o justa si suficienta satisfactie morala trebuie sa fie oferite persoanei defaimate", ne-a declarat avocatul George Papu.
"Romania Mare" nu este la primul proces pierdut cu ziarul ZIUA. In urma cu aproape doua luni revista a pierdut definitiv un proces intentat de ZIUA, pentru incalcarea dreptului la proprietate intelectuala. Asta dupa ce revista senatorului Vadim a publicat integral articolul "Omul zilei", semnat de Stelian Tanase, editorialist ZIUA. Instantele au admis la acel moment ca "Romania Mare" nu avea dreptul sa publice respectivul articol, intrucat ZIUA avea exclusivitate asupra scrierilor publicistice ale lui Stelian Tanase. (M.V.R.)
A r h i v a
  Coruptie generalizata in Romania    3 comentarii
  Legaturile cu Hayssam negate de lideri PSD    3 comentarii
  Autonomia DNA amenintata    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dan Cristian Comanescu: "Capitalismul are vocatia de a fi sau de a deveni ortodox" (133 afisari)
 Vladescu si greaua mostenire DA (68 afisari)
 Revolutie in Sanatate (39 afisari)
 Cu tertipuri masluite, la Judecata de Apoi (39 afisari)
 Becali a fost in audienta la Finante (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00651 sec.