Ziua Logo
  Nr. 3457 de miercuri, 19 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Europa, pe picior de pandemie
foto: EPA
Analizele serologice facute la cateva pasari salbatice din trei locuri din Delta au confirmat existenta anticorpilor virusului gripei aviare. Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, ca Laboratorul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat un diagnostic seropozitiv la o lebada, la aproximativ 10 km de granita cu Ucraina, langa localitatea C.A. Rosetti. De asemenea, tot seropozitive au fost diagnosticate si mai multe lebede din zona Maliuc si o rata salbatica in zona Ceamurlia, dar urmeaza sa fie facute si testele virusologice. Ministrul a precizat ca nu au fost depistate cazuri de gripa aviara spre interiorul tarii, focarele fiind limitate la zona Delta Dunarii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Gheorghe Flutur, impreuna cu ministrul Agriculturii din Ucraina si omologul sau din Moldova vor intreprinde masuri speciale de supraveghere pentru a avea o evidenta stricta asupra situatiei. De asemenea, vor tine o stransa legatura pentru a forma un comitet comun de lupta impotriva gripei aviare, precizeaza comunicatul.
Alerta de gradul zero in UE
Ministrii de Externe din Uniunea Europeana s-au reunit, ieri, de urgenta, la Luxemburg, pentru a discuta pe marginea pericolului reprezentat de gripa aviara, la o zi dupa ce Grecia, tara a blocului comunitar, a admis ca intr-una din insulele sale a fost depistat virusul aviar H5, a informat agentia Reuters. Cu aceasta ocazie, oficialii UE au decretat raspandirea gripei aviare in Europa, din Asia, drept "o amenintare globala" ce necesita o coordonare internationala. Reuniunea a fost prezidata de ministrul britanic de Externe, Jack Straw, care a incercat sa tempereze temerile opiniei publice legate de patrunderea gripei aviare in Europa, situatie care a determinat o goana dupa medicamente antivirale. "Uniunea Europeana este foarte bine echipata pentru a-si proteja cetatenii de o epidemie de gripa aviara" - a spus Straw in interventia sa menita sa-i linisteasca pe europeni. Potrivit sefului diplomatiei britanice, "mai presus de orice, UE trebuie sa se asigure ca exista cele mai adecvate planuri imediate, in intreaga Europa, pentru a face fata unui posibil transfer al virusului aviar la oameni". Chiar daca, pana acum, acest lucru nu s-a intamplat in Europa, trebuie sa fim pregatiti pentru orice, a continuat Jack Straw. La randul sau, comisarul european pentru Sanatate, Marcos Kyprianou, a apreciat ca prezenta gripei aviare in sud-estul Europei nu sporeste riscul unei pandemii in randul oamenilor. Dar, a subliniat oficialul european, nici nu poate fi exclusa ipoteza unei astfel de pandemii provocate de acest virus sau de o mutatie a oricarui alt virus al gripei. "Speram ca acest lucru sa nu se intample. Trebuie insa sa fim pregatiti pentru orice", a subliniat Kyprianou.
Pescuitul sportiv interzis
Pescuitul sportiv si expeditiile scolare in Delta Dunarii au fost interzise, in urma aparitiei primelor focare de gripa aviara la pasari din aceasta zona, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax. Flutur a mai anuntat interzicerea tuturor competitiilor scolare in Delta pana la eradicarea focarelor de gripa aviara. Ministrul a anuntat ca plata despagubirilor catre locuitorii din Ciamurlia de Jos, pentru pasarile sacrificate, a fost finalizata, iar la Maliuc au fost platiti, pana ieri, 400 de milioane de lei vechi. De asemenea, ministrul Agriculturii a mai afirmat ca, impreuna cu Ministerul Transporturilor, au fost create 18 puncte de dezinfectie pe caile rutiere din Dobrogea si in regiunile tampon, respectiv patru judete, pentru a se preveni raspandirea virusului si in alte zone ale tarii. "Vom mai trimite in Marea Britanie teste, doar in cazul in care anticorpii gripei aviare apar in probe recoltate din alte zone unde virusul nu a fost semnalat pana in prezent", a mentionat Flutur. (L.M., L.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pandemia   de Dan Vaideanu
A r h i v a
  Caloria uriasa    2 comentarii
  Locul Registrului Comertului este in sistemul cameral    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dan Cristian Comanescu: "Capitalismul are vocatia de a fi sau de a deveni ortodox" (133 afisari)
 Vladescu si greaua mostenire DA (68 afisari)
 Revolutie in Sanatate (39 afisari)
 Cu tertipuri masluite, la Judecata de Apoi (39 afisari)
 Becali a fost in audienta la Finante (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01065 sec.