Ziua Logo
  Nr. 3457 de miercuri, 19 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
"Proprietatea" la bursa
Statul va desemna, in primul semestru al anului viitor, castigatorul licitatiei pentru administrarea Fondului Proprietatea, ale carei actiuni vor fi listate la bursa, cel mai probabil, in mai - iunie 2006, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Nicolae Ivan, citat de Mediafax. Potrivit lui Ivan, Guvernul va aproba in perioada urmatoare o hotarare privind regimul fondului, care va fi organizat sub forma unei societati pe actiuni. Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati, printre care BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, RomTelecom, CFR, Tarom si Alro si din creantele Romaniei fata de 14 state. Calculate pornind de la valoarea activului net contabil, actiunile incluse in Fondul Proprietatea insumeaza aproximativ 4,5 miliarde de euro. Ivan sustine ca in cazul in care cererile de despagubire nu ajung la acesata valoare, o parte din actiuni vor reveni statului. Pana la desemnarea managementului, care va fi selectat dintre societati de administrare cu experienta internationala (pentru fonduri de cel putin 500 de milioane de euro), nu vor fi operate nici un fel de tranzactii in portofoliul fondului. Printre contributii se numara si banii incasati de stat pentru un pachet de 4% din BCR. (A.G.C.)
Carduri CEC
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a inregistrat, dupa primele noua luni, un profit net de trei milioane de lei (870.000 euro) si va continua pana la sfarsitul anului cu un castig lunar de aproximativ un milion de euro, a declarat ieri presedintele bancii, Eugen Radulescu. La finele lunii septembrie, soldul creditelor acordate de CEC a depasit 1,5 miliarde de lei noi, iar pana la 31 decembrie se asteapta ca totalul imprumuturilor sa treaca de doua miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere anuala de trei-patru ori. De la venirea lui Radulescu la conducerea CEC, in luna martie a acestui an, au fost disponibilizati aproape 1.500 de angajati, iar procesul va continua intr-un ritm mai redus, o data cu testarea si recalificare a personalului. Banca acorda disponibilizatilor compensatii corespunzatoare a 10 salarii medii pe banca, iar sumele totale preconizate pentru aceste plati se ridica la 90 de miliarde de lei vechi. CEC va lansa din 21 noiembrie creditul de investitii destinate persoanelor fizice autorizate. CEC va intra si pe piata cardurilor in data de 10 decembrie, data de la care sistemul dezvoltat de banca va deveni operational, a mai anuntat Radulescu. La inaugurarea sistemului, CEC va avea o retea de 137 de ATM-uri si 1.000 de POS-uri instalate la ghiseele bancii pentru retragerea de numerar. (Ana-Maria VASILE)
Frecventele la control
Posesorii de licente in banda de 3410-3600 MHz care nu au respectat conditiile din licenta vor trebui sa o elibereze pentru a permite introducerea tehnologiei WiMax, care permite conexiuni la distanta in banda larga, a declarat Catalin Marinescu, presedinte la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), administratorul spectrului de frecvente. Potrivit unui comunicat de presa, IGCTI va introduce un standard care sa permita utilizarea WiMax si pentru cei care si-au indeplinit obligatiile din licenta. "IGCTI reevalueaza licentele din aceasta banda, astfel ca pana in primavara anului viitor sa putem avea o analiza completa", a spus Marinescu. Procesul de reevaluare se va desfasura pe parcursul a sase luni din momentul in care decizia semnata de presedintele IGCTI va fi publicata in Monitorul Oficial. WiMax este o tehnologie wireless, care permite conexiuni de la distanta in banda larga (broadband) si poate fi folosita pentru un numar insemnat de aplicatii, cum ar fi conectivitate de mare viteza pentru business. Echipamentul WiMax este estimat sa ajunga la utilizatorul final la un pret sub 500 de dolari pana la sfarsitul anului si sa scada sub 200 de dolari pana in 2007, conform analistilor. In acelasi timp, pretul echipamentului integrat in notebook-uri este estimat sa ajunga la 50-100 de dolari. (M.C.B.)
Fonduri pentru IMM
Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW) va acorda Raiffeisen Bank Romania un imprumut de 30 de milioane de euro destinat finantariii intreprinderilor mici si mijlocii. Finantarea beneficiaza de fonduri din programul de sprijin al IMM-urilor initiat de Uniunea Europeana in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Anul acesta, BDCE a prelungit programul de sustinere a IMM-urilor derulat cu banca KfW, printr-un supliment de fonduri de 40 de milioane euro. Sumele sunt destinate programelor de finantare a firmelor mici si mijlocii derulate de KfW in Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia Romania si Turcia. (A.M.V.)
Conferinta EuroLider
In perioada 17 - 19 octombrie se desfasoara la Bucuresti prima editie a conferintei EuroLider, "Forumul Regional Liderii Noii Europe", care reuneste peste 50 de speakeri, companii de top si peste 500 de oameni de afaceri din cele mai importante sectoare economice: energetic, mediu, infrastructura, transport, securitate si geopolitica. Invitat special la aceasta manifestare este Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei si laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Seminariile tematice din prima parte a conferintei vor fi prezidate de Nicolae Coroiu (director general Electrica), Traian Oprea (director general Hidroelectrica), Teodor Chirica (director general Nuclearelectrica), Ion Merfu (director general Transelectrica), Dinu Patriciu (presedinte Rompetrol). (G.M.)
A r h i v a
  Statul pierde bani si cand castiga    3 comentarii
  Orfani de FMI    
  Atractia leului    
 Top afisari / comentarii 
 Dan Cristian Comanescu: "Capitalismul are vocatia de a fi sau de a deveni ortodox" (133 afisari)
 Vladescu si greaua mostenire DA (68 afisari)
 Revolutie in Sanatate (39 afisari)
 Cu tertipuri masluite, la Judecata de Apoi (39 afisari)
 Becali a fost in audienta la Finante (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01069 sec.