Ziua Logo
  Nr. 3457 de miercuri, 19 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Catalogul ministrilor
Vladescu si greaua mostenire DA
foto: Rompres
Daca ii ceri cuiva sa descrie in zece cuvinte Ministerul Finantelor, probabil noua dintre calificative nu sunt tocmai de bine. Structura gigant, birocratica, ai carei functionari, mereu tafnosi, par ca iti fac un favor atunci cand, dupa cateva ore de stat la cozi, iti primesc in sfarsit banii de impozit. Cam asta este imaginea ministerului la nivelul omului de rand. Nici la nivel de oameni de afaceri perceptia nu este mai favorabila, acestia acuzand, in repetate randuri, lipsa de viziune la cel mai inalt nivel. Iar in acest an, in materie de fiscalitate, balbe au fost si nu putine. TVA ba se majora ba nu, impozitele ba intrau in vigoare ba mai stateau o luna. Iar tirul se indrepta evident catre Finante. Ar mai fi de mentionat si faptul ca cei sase secretari de stat, care stau la dreapta ministrului de resort si au fiecare atributii foarte clare referitoare la buget, fiscalitate, trezorerie sau relatii externe, au fost extrem de "scumpi" la vedere. De altfel, in afara de proaspat remaniatul Dragos Neacsu, responsabil cu Trezoreria statului, si de actualul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, care au fost activi din punct de vedere al aparitiilor publice, ceilalti cinci demnitari nu au iesit niciodata in fata opiniei publice.
Promisiuni din programul de guvernare
TVA nu creste
Cele mai importante promisiuni ale Aliantei in materie de fiscalitate, cuprinse in programul de guvernare, se refera la mentinerea, "pentru o perioada de timp", a actualelor prevederi in domeniul TVA si introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si profiturile companiilor. Tot in domeniul taxarii fortei de munca, documentul prevede reducerea graduala, incepand din 2006, a contributiilor sociale, atat pentru angajat cat si pentru angajator, astfel incat, in 2008, cota de contributii sa scada la 39,5%, fata de 49,5% in acest moment.
Impozit pe lux
De asemenea, documentul prevede impozitarea averii si a consumului de lux. "Bunurile ce intra in categoria celor ce sunt/pot fi considerate de lux si a celor care pun in pericol sanatatea omului si a mediului vor suporta cresteri ale accizelor. De asemenea se vor aplica masuri pentru impozitarea la valoarea de piata a proprietatilor imobiliare", se arata in programul de guvernare. "Politica fiscala a Guvernului va functiona mai degraba in serviciul producatorilor de impozite decat in serviciul culegatorilor de impozite si se va baza pe un parteneriat real intre stat si contribuabil. Eficienta fiscalitatii se observa atat in modul in care impozitele si taxele colectate la bugetul de stat se reintorc sub forma calitatii serviciilor publice cat si in modul in care ele asigura, in mod sustenabil, mentinerea si extinderea bazelor de impozitare", se precizeaza in documentul citat.
In paralel cu relaxarea fiscala, programul de guvernare prevede masuri de majorare a veniturilor bugetare. Este vorba despre inlaturarea practicilor de scutire sau de reesalonare a datoriilor la buget, sporirea ponderii economiei fiscalizate in detrimentul economiei subterane si pedepsirea evaziunii fiscale ca infractiune economico-financiara.
Promisiunile de ordin administrativ cuprinse in programul de guvernare se refera la reforma profunda a administratiei fiscale, in vederea imbunatatirii colectarii obligatiilor bugetare.
Curatenie la vama
In ceea ce priveste sistemul vamal, programul promite eliminarea coruptiei din sistemul vamal prin reorganizarea activitatii regionalelor vamale. De asemenea, Guvernul anunta sporirea functiilor de facilitare a comertului si de protejare a cetatenilor din spatiul comunitar, data fiind pozitionarea Romaniei la granita exterioara Uniunii Europene. Concret, documentul prevede includerea autoritatii vamale in administratia fiscala centrala, ca organ executiv autonom al Ministerului de Finante, atribuirea de noi competente autoritatii vamale pe linia administrarii si a altor categorii de impozite, cu precadere a accizelor si a TVA.
Cheltuieli transparente
Programul de guvernare promite si cresterea transparentei privind cheltuielile publice si a capacitatii de absorbtie a fondurilor de preaderare si, dupa 2007, a fondurilor structurale.
Pentru microintreprinderi, Alianta promite pastrarea actualului sistem de impozitare pe cifra de afaceri (se aplica un impozit de 3% pe venituri), pana la momentul aderarii in Uniunea Europeana. Documentul care sta la baza guvernarii isi propune si "sporirea ponderii economiei fiscalizate, in detrimentul economiei subterane".
Promisiuni personale
Lupta cu evazionistii
Pana acum, ministrul Vladescu a respectat promisiunile de ordin fiscal asumate in programul de guvernare al Aliantei. O prima diferenta este ca, in timp ce documentul citat prevede scaderea contributiilor sociale atat pentru angajat cat si pentru angajator, aceasta diminuare va fi resimtita, cel putin la anul, numai de angajator. Ministrul afirma ca astfel se incearca dezvoltarea pietei muncii.
Taxa pe carciuma
In materie de taxe si impozite, ministrul a avut doua propuneri inedite: taxa pe mostenire si taxa pe restaurante. In primul caz, era vorba despre impozitarea caselor mostenite si vandute in mai putin de trei ani. In numai cateva saptamani, insa, ministrul a renuntat la aceasta intentie. In cel de-al doilea caz, cel al taxei pe restaurante, inca nu a rasuflat foarte mult din ceea ce are in vedere Ministerul Finantelor. Ministrul Vladescu a solicitat sprijinul oamenilor de afaceri in acest sens. El a amintit, insa, celebra idee a unuia dintre predecesorii sai, Decebal Traian Remes, referitoare la taxa pe scaun.
Cat priveste "razboiul de gherila" declarat evazionistilor de insusi ministrul Finantelor, ministerul pe care acesta il conduce a prezentat, punctual, o serie de masuri atat pentru alcool si tigari cat si pentru uleiuri minerale. In cazul uleiurilor minerale, propunerile vizeaza eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare. Tot pe aceasta linie, Finantele promit, pe langa controale mai severe in aceste unitati, si reautorizarea tuturor unitatilor de acest gen. Sebastian Vladescu nu a exclus si posibilitatea introducerii unor preturi minimale la produsele accizabile.
In acest sens, el a solicitat si sprijinul populatiei care trebuie educata sa nu mai incurajeze evaziunea fiscala.
Cam astea sunt promisiunile pentru anul viitor. Cat despre prezentarea unei strategii fiscale pentru urmatorii trei-cinci ani, ministrul a solicitat, recent, oamenilor de afaceri un "time-out" pentru intocmirea unui astfel de document avand in vedere complexitatea sa. Relatia cu mediul de afaceri este, de altfel, o provocare pentru noul ministru, avand in vedere ca ministerul pe care il pastoreste a fost acuzat in repetate randuri de faptul ca nu poate oferi predictibilitate pentru afaceri.
Incurajarea investitiilor
Chiar daca Romania este constransa, in acest moment, de organismele financiare internationale, sa mentina un deficit bugetar mic, Sebastian Vladescu sustine ca trebuie incurajata cererea pentru investitii, necesare dezvoltarii Romaniei. Asemanand deficitul cu colesterolul, in masura in care exista un "colesterol bun si unul rau", ministrul Finantelor a explicat ca trebuie creat un sistem in care sa se cheltuie bani pe proiecte foarte bine definite. "Aceste proiecte vor crea un deficit, insa unul pozitiv", spune ministrul Vladescu. El a aratat ca va incerca sa obtina aprobarea forurilor internationale pentru a folosi veniturile din privatizare si pentru finantarea acestor proiecte.
Ce a realizat
A stabilit vizite
Despre realizari, nu se poate spune mare lucru avand in vedere ca majoritatea acestor promisiuni au nevoie de acceptul Executivului si trebuie cuprinse in ordonanta de modificare a Codului Fiscal. Si OK-ul Fondului Monetar International este important. In acest sens trebuie spus ca, in cadrul vizitei la Washington unde a participat, alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la reuniunea anuala a FMI si Bancii Mondiale, cei doi demnitari au stabilit, pentru octombrie, o vizita la Bucuresti a negociatorilor Fondului Monetar.
Ministrul Sebastian Vladescu - asa cum rezulta din scripte
Prezent mereu in CA ale firmelor bogate
Nascut in aprilie 1958, Sebastian Vladescu a absolvit, in 1983, Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice. In 1997 isi incheie studiile post universitare in Statele Unite, cu specializarea Piete de capital, investitii directe. Ministrul a lucrat in mediul privat fiind economist la COS Targoviste, inainte de 1989, director si actionar la companiile GAZ Prod Com SRL si Medist SA.
In 1997, devine consilier al ministrului Economiei si Comertului, pentru ca, in 1998, sa ocupe aceeasi pozitie, schimband, insa ministerul Economiei cu cel al Finantelor. Pe tot parcursul anului 2000, Sebastian Vladescu a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor ocupandu-se de buget, datoria publica si negocierile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Tot in 2000, a fost membru al comisiei de privatizare a BCR si in Consiliul de Administratie de la CEC. Din 2002 si pana in 2005, finantistul-sef a fost membru in mai multe Consilii de administratie, respectiv la companiile Petrom Service, Upetrom 1 Mai si Petrom SA. Din aprilie 2005, Vladescu a fost presedinte al Consiliului de supraveghere a BCR. Ministrul Vladescu declara, recent, ca, odata cu numirea in cea mai inalta functie din Finante, a renuntat la calitatea de membru in CA ale Petrom si UPETROM, pentru care era remunerat.
Ministrul este si membru al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), activitate pentru care nu este remunerat avand in vedere ca centrul este o organizatie non-profit.
Firmele la care Sebastian Vladescu declara ca este actionar sunt: PVB Euroconsult SRL, BOSS Exim Trading SRL, BOSS Constructii si Consultanta SRL, HEMAT - ROM SRL, Centrul Medical POLIMED, Romanian Soft Company SRL, Climate Change SRL, Rapid Credit SRL.
Scandaluri in mass-media
A furat fina la propriu
Hot de neveste
Ministrul Finantelor nu a "scapat" nici de scandalurile de o cu totul alta factura decat indicatorii macroeconomiei, el fiind acuzat de legaturi nu tocmai ortodoxe cu sotia unui coleg liberal. Nasul de cununie al deputatului liberal Cristian Boureanu, Vladescu a fost acuzat ca legatura sa cu fina a ajuns pana la casatorie, dupa ce aceasta a divortat de Boureanu. Mai mult, potrivit presei centrale, proaspatul ministru de Finante a fost "parat" de deputatul PNL Cristian Boureanu ca nu a vorbit tocmai bine nici despre PNL si nici despre premierul Tariceanu. Despre liberali, Vladescu ar fi spus ca acestia nu sunt in stare de nimic si nu vor ajunge in veci la Putere, iar despre Tariceanu ca e prea fraier ca sa ajunga presedinte la PNL.
Acuzat de piraterie
Fost secretar de stat in Finante pe vremea lui Decebal Traian Remes, Sebastian Vladescu nu a fost implicat pana recent in scandaluri de presa. Imediat dupa numirea sa in functie, una dintre companiile in care este actionar a fost acuzata de furt intelectual, prejudiciul estimat ridicandu-se la 7,2 milioane de euro. Societatea Omnis Group SRL a acuzat, intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru, faptul ca una dintre firmele in care ministrul este actionar, Romanian Soft Company SRL, i-a copiat parti semnificative din sistemele sale informatice (ISIS si ISIS.NET), pe care le-a folosit pentru conceperea aplicatiilor ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRATE, care au fost apoi comercializate prin intermediul companiei Medist SA, si care au fost apoi vandute catre institutii publice. Compania reclamanta sustine ca furtul programelor protejate s-a produs in momentul in care doi angajati s-au transferat la firma ministrului. Afirmatia este sustinuta si de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a facut o expertiza a programelor in disputa. Ministrul sustine, insa, ca asocierea sa cu eventuale fapte este deplasata, comparand cazul cu cel al proprietarului unei companii de taximetrie acuzat de un accident in care ar fi implicat un sofer angajat. De asemenea, Vladescu spune ca, pentru a pune capat speculatiilor, a trimis o scrisoare procurorului general, Ilie Botos, pentru ca Ministerul Public sa decida daca se face vinovat de vreo infractiune. Pana acum autoritatile competente nu s-au pronuntat in cazul acuzatiei de piraterie aduse ministrului Finantelor.
Imaginea ministrului
Ministrul spiritual
In calitatea de sef al Comisiei de supraveghere a BCR si de membru al Centrului Roman de Politici Economice, Sebastian Vladescu a aparut rar in media.
Pierzand kilograme bune in rastimpul care a trecut de la ultima functie detinuta in Ministerul Finantelor, afisand un "look" total schimbat fata de cum il stiam de pe vremea ministeriatului lui Decebal Traian Remes, insa la fel de spiritual, ministrul s-a consacrat deja cu afirmatia recenta: "vreau sa bulversez mediul de afaceri evazionist, sa il intorc cu fundul in sus".
Pana acum, ministrul puncteaza la capitolul transparenta. Numit in functie la sfarsitul lunii august, Vladescu s-a intalnit deja cu presa de cateva ori. Intr-un top ceva mai "relaxat" al ministrilor actualului cabinet, Sebastian Vladescu ar puncta cu siguranta la capitolul simt al umorului.
Imaginea sa a fost, insa, grav "sifonata" de scandalul de alcov care a tinut prima pagina a unei parti din presa centrala. Vladescu spune, insa, ca sunt scandaluri vechi care apar o data ce primeste functii publice.
Declaratii la cald
Despre evaziune
- Avem nevoie de suportul populatiei care cumpara in continuare fara bon fiscal si va dau un exemplu de amploare al telefoanelor mobile la mana a doua. Intotdeauna vor exista oameni dispusi sa riste. Noi vom confisca 100 de telefoane, alte 100 vor trece.
Daca nu va mai fi cerere nu va mai fi piata de telefoane mobile furate. V-am dat un exemplu marunt. Trebuie sa se produca un proces educativ, trebuie, de exemplu, ca toata lumea sa ceara bon fiscal.
Este un lucru elementar, pe care multi dintre noi nu-l facem si care are un rol foarte mare in aducerea la lumina din zona economiei gri in zona alba.
Vreau sa bulversez mediul de afaceri evazionist, sa il intorc cu fundul in sus.
Ministerul Finantelor a fost condus de-a lungul timpului de mai multi ministri. Dintre vistierii tarii, doar taranistul Mircea Ciumara nu s-a remarcat cu nimic. Va oferim cele mai importante masuri, benefice sau nu pentru economie, luate de catre ministrii Finantelor Decebal Traian Remes - PNL, Mihai Tanasescu - PSD, Ionut Popescu - PNL si Sebastian Vladescu - PNL.
Decebal Traian Remes
1998 - 2000
- a redus impozitul pe profit de la 38% la 25%
- a scazut TVA de la 22% la 19%;
- a scazut impozitul pentru profitul exportatorilor la 5%;
- a introdus impozitul pe venitul global;
- a nascocit taxa pe scaun.
Mihai Tanasescu
2001 - 2004
- a unificat toate prevederile in materie de taxe si impozite in Codul Fiscal;
- a dus pana la capat un acord cu FMI;
- a introdus impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi;
- a adoptat ordonanta privind esalonarile datoriilor catre stat.
Ionut Popescu
ianuarie - august 2005
- a introdus cota unica de impozitare de 16%, cota considerata prea mica pentru nevoile bugetului pe 2005;
- a stopat esalonarile datoriilor catre stat;
- a propus majorarea TVA pana la 22%.
Sebastian Vladescu
septembrie 2005 - prezent
- mareste impozitul pe lux in 2006, adica pe casele mari si pe masini;
- reintroduce taxa pe restaurante;
- ar putea introduce un fel de taxa pe viciu;
- promite sa nu creasca TVA in 2006 pentru a respecta programul de guvernare.
Eterna poveste "Acordul FMI"
FMI, cand muma, cand ciuma
Fara indoiala, una dintre cele mai dificile misiuni pe termen scurt o reprezinta, pentru ministrul Finantelor, deblocarea acordului cu Fondul Monetar International, relatia in care Romania s-a "impiedicat" in repetate randuri. Dincolo de calificativele de tara care prezinta un risc scazut pentru investitori, obtinute, din partea agentiilor internationale de evaluare financiara Standard&Poor's, Fitch si Japan Credit Rating, Romania are nevoie de nota de trecere din partea expertilor FMI, in primul rand in contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. UE se uita foarte atent la rapoartele FMI, avand in vedere ca forul european nu are instrumentele necesare pentru monitorizarile macroeconomice pe care le realizeaza Fondul. Un prim pas pentru deblocarea negocierilor a fost facut, recent, la Washington. In cadrul vizitei efectuate la Washington cu prilejul reuniunii anuale a FMI si Bancii Mondiale, ministrul Finantelor si guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu s-au intalnit cu directorul Directiei Europa a FMI, Michael Depler, cu care au convenit revenirea la Bucuresti a negociatorilor Fondului pe 20 octombrie. Desi raportul de tara al UE se va publica pe 25 octombrie, rezolvarea situatiei cu FMI este extrem de importanta in conditiile in care in aprilie Romania asteapta verdictul Bruxelles-ului cu privire la momentul aderarii.
Blocat din primavara
Acordul cu FMI s-a blocat in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind pierderile generate bugetului de introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Ultimele declaratii ale actualului ministru in acest sens sunt contradictorii. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, Vladescu declara, in repetate randuri, ca acordul va continua in actuala forma pana la jumatatea anului viitor. In urma cu numai cateva zile, insa, ministrul Vladescu recunostea ca acordul cu FMI va fi abandonat daca nu se ajunge la o intelegere cu misiunea de experti care vine la Bucuresti la sfarsitul acestei luni.
Oficialii Fondului au venit la Bucuresti in vara, moment in care au convenit cu finantistii romani prima forma a unei scrisori suplimentare de intentie, care ar fi trebuit sa intre in discutia conducerii institutiei in luna august. Momentul aprobarii in board-ul de la Washington a fost, insa, amanat din cauza inundatiilor, care au afectat tinta de deficit bugetar convenita, dar si a situatiei politice incerte in care se afla Romania la acel moment. Nivelul deficitului bugetar pentru 2005 a fost majorat in vara, de la 0,7% din PIB la 1% din PIB, avand in vedere cheltuielile suplimentare generate de inlaturarea efectelor inundatiilor. Expertii FMI au solicitat, in repetate randuri, majorarea TVA, in contrapondere la cota unica. Fara indoiala, ministrul Finantelor a prezentat la Washington toate masurile avute in vedere pentru sporirea veniturilor bugetare. In acest context, ramane de vazut daca si cum vor fi convinsi specialistii Fondului de faptul ca vor fi gasite suficiente fonduri pentru buget astfel incat sa nu fie periclitate echilibrele macroeconomice.
Primul acord fara bani
Acordul de supraveghere preventiva (precautionary stand-by), primul de acest tip din istoria relatiilor cu Fondul Monetar, a fost incheiat in iulie 2004 pentru 24 de luni. Documentul ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de milioane de dolari, insa autoritatile de la Bucuresti au anuntat, la momentul respectiv, ca intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta. Prima evaluare a acordului a fost realizata in februarie 2005. Discutiile nu s-au finalizat atunci cu un nou memorandum suplimentar la acord pentru ca, potrivit oficialilor romani, numai catre jumatatea anului se putea obtine o imagine relevanta a efectelor reformei fiscale aplicata de la inceputul acestui an. Intre timp, cele sase valuri de inundatii au dat peste cap calculele convenite initial.
Din cele sase acorduri incheiate cu Fondul Monetar International dupa 1989, Romania nu a reusit sa finalizeze decat unul singur, si ala cu multe derogari. Este vorba despre un imprumut de tip stand-by in valoare de aproximativ 430 de milioane de dolari, finalizat la mijlocul lunii octombrie 2003.
Averea ministrului
Colectionar de ceasuri
Sebastian Vladescu are o colectie de ceasuri estimata la aproximativ un miliard de lei. Conduce un IMS din 1975 produs de Aro si o motocicleta. Ministrul a investit si in imobiliare, detinand o patrime dintr-un teren intravilan de 950 mp, situat in str. Ion Urdareanu, si o jumatate din alt teren in suprafata de 320 mp, situat pe Soseaua Nordului, ambele cumparate anul trecut. Vladescu are trei apartamente, doua in Bucuresti si unul in Sinaia. Anul trecut, ministrul Vladescu a obtinut un venit net din salarii de 1,49 miliarde de lei, iar dividendele i-au sporit conturile cu circa 860 de milioane de lei. In banca, Sebastian Vladescu are conturi in valoare de aproximativ 210 milioane de lei si 11.000 de euro. Totodata, apartamentul din Sinaia a fost achizitionat prin credit la banca, din care ministrul mai are de platit aproximativ 17.000 de euro.
Privatizare
Provocarea CEC
Una dintre cele mai importante provocari pentru ministrul Finantelor o reprezinta privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), unde statul este unicul actionar prin Ministerul Finantelor. Banca cu cea mai mare retea de sucursale din Romania, CEC, a fost scoasa la privatizare in vara acestui an, iar autoritatile vorbesc despre vanzarea institutiei undeva in primavara anului viitor. Statul vinde pana la 75% din capitalul social, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.
In cursa pentru privatizarea CEC au intrat opt banci. Este vorba despre Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. (Italia), EFG Eurobank si National Bank of Greece (ambele din Grecia), OTP Bank (Ungaria), Erste Bank (Austria), Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G (Austria - Germania), Societe Generale (Franta) si Dexia (grup franco-belgian). Societe Generale si Raiffeisen detin in Romania institutiile de credit plasate pe locul doi si trei in sistemul bancar, respectiv BRD- Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania. De asemenea, OTP a preluat anul trecut intregul pachet de actiuni de la RoBank, dupa o incercare nereusita de a participa la privatizarea BCR. Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume, a avut pana in aceasta vara o participatie minoritara la Alpha Bank Romania. CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, care au atins, la sfarsitul anului 2004, 52.052 miliarde de lei vechi (1,312 miliarde de euro) si un profit net de 675 miliarde de lei vechi (17 milioane de euro). Cota de piata in functie de active a fost de 5,6%. Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata pentru sfarsitul lui octombrie bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC. Consultantul statului in aceasta privatizare este JP Morgan.
Time-out fiscal
Cele doua Romanii
Solicitata in repetate randuri de mediul de afaceri, strategia fiscala se mai lasa asteptata un timp. Finantistul-sef, Sebastian Vladescu, a cerut, nu demult, oamenilor de afaceri, un "time-out" in ceea ce priveste finalizarea strategiei fiscale. Spre deosebire de cei care nu conteneau sa anunte, de-a lungul timpului, aparitia strategiei in perioada imediat urmatoare, ministrul Finantelor s-a ferit sa mai avanseze vreo data in acest sens. "Am nevoie de timp pentru ca este vorba de doua Romanii: una pana la momentul integrarii, ianuarie 2007, si cealalta dupa acest moment. Dupa 2007, principiul fiscal al Romaniei, care va fi membra a Uniunii Europene, este functionarea corecta a economiei. Insa nu putem elabora principii fiscale pe termen lung pana nu lamurim problema evaziunii fiscale", a subliniat Sebastian Vladescu. De asemenea, ministrul a anuntat ca, incepand de anul viitor, va prezenta programul bugetar multianual al Romaniei.
Pe de alta parte, Vladescu asigura mediul de afaceri de transparenta totala in ceea ce priveste comunicarea cu Ministerul Finantelor. "Pentru discutii pe baze profesioniste, intreprinzatorii sunt asteptati oricand la Finante", arata Vladescu.
Cat de receptivi au fost intreprinzatorii la aceasta solicitare ramane de vazut, Cert este ca, la numai cateva zile dupa solicitarea ministrului, Consiliul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a solicitat o strategie pentru perioada 2006 - 2010 in ceea ce priveste reducerea contributiilor sociale.
Domnia lui Ionut Popescu
Sistemul vamal
Ministrul a "mostenit" de la predecesorul sau scandalul vamilor. La cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu spunea ca sistemul vamal este generator de coruptie si solicita Executivului schimbari in sistem, ministrul remaniat al Finantelor, Ionut Popescu afirma ca printre motivele care au determinat schimbarea sa din functie se numara si faptul ca a vrut sa opereze schimbari in sistemul vamal. Pe aceeasi linie, cel care, teoretic, are in subordine Vama, secretarul de stat din Finante Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), califica Vama drept sistem mafiot, unde se face trafic cu milioane de euro. "Asa cum am mai afirmat public, seful vamilor, Gelu Diaconu, trebuie sprijinit si reafirm ca va avea, in continuare, tot sprijinul meu in combaterea coruptiei din sistem. Doar printr-o atitudine intransigenta, aspectele pe care le-am sesizat atat eu, cat si oficialii UE, in privinta vamilor, pot deveni istorie, iar integrarea din 2007 sa fie curata, nu cu gunoiul sub pres", declara Sebastian Bodu.
Datoriile cluburilor de fotbal
Pe de alta parte, ministrul Finantelor si subordonatii sai din ANAF trebuie sa continue lupta inceputa in acest an impotriva cluburilor de fotbal cu datorii. Guvernul a aratat, in repetate randuri, ca nu vor mai fi acordate facilitati la plata datoriilor catre stat pentru nici o companie. De altfel, ordonanta fostului Executiv privind esalonarile si reesalonarile a fost abrogata imediat ce noul Guvern s-a instalat la Palatul Victoria. Actualul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, nu pare un partizan al unei astfel de solutii. In calitatea sa de secretar de stat in Finante, Vladescu declara ca masura reesalonarii datoriilor societatilor este una ineficienta, pentru ca aceia care stiu ca vor fi iertati nu-si mai platesc datoriile catre buget.
Revenind la problema cluburilor de fotbal, oficialii romani in frunte cu premierul Tariceanu au afirmat ca pe lista prioritatilor nu se afla nicidecum cluburile de fotbal, iar cine poate plati trebuie sa iasa din joc. Prima masura severa a fost luata recent de ANAF, prin sechestrarea averii patronului echipei Steaua Bucuresti, Gigi Becali. Sumele totale datorate la bugetul de stat de cluburile de fotbal la nivel national se situeaza la 19,6 milioane de euro.
Firmele fantoma
In vara acestui an, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca firmele fantoma nu vor mai exista din punct de vedere fiscal, deoarece in scurt timp facturile emise de acestea nu vor mai putea produce efecte fiscale. De altfel, in perioada imediat urmatoare, pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor ar trebui sa apara o lista cu firmele fantoma, respectiv cu acele companii care nu au depus niciodata situatii financiare, care se sustrag controlului si care nu sunt gasite la sediul declarat. Potrivit estimarilor ANAF, in prezent sunt aproximativ 200.000 de firme fantoma.
Controversa Irak
In ultimele zile de mandat ale lui Ionut Popescu, Romania a semnat un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei tarii arabe, prin care se va obtine recuperarea a cel putin 977 milioane de dolari, in maximum 23 de ani. Acordul, semnat de secretarul de stat din Finante Dragos Neacsu, a starnit controverse in mediul politic, autoritatile fiind acuzate de faptul ca au sters din condei datoria Irak-ului fata de Romania. Potrivit lui Dragos Neacsu, partea irakiana a recunoscut o datorie de 2,5 miliarde de dolari, din care 1,66 miliarde de dolari reprezinta principalul datoriei si peste 800 de milioane de dolari sunt dobanzile penalizatoare. "Am gasit o formula, pe baza deciziilor Clubului de la Paris, prin care suma finala recuperata se va ridica la cel putin 977 milioane de dolari", a explicat Neacsu. Intelegerea prevede o perioada de gratie de trei ani, timp in care Irakul va plati o dobanda anuala de 5% din principalul estimat. Totodata, plata principalului incepe dupa sase ani, de la 1 ianuarie 2008 fiind achitate doar cote din dobanzile penalizatoare. Lichidarea datoriei se va intinde pe cel mult 23 de ani, din care 17 ani reprezinta perioada de scadenta pentru principal, din momentul in care se efectueaza prima plata pe acest segment. "Romania este prima tara din afara Clubului de la Paris care incheie un astfel de acord. Prin faptul ca am fost deschizatori de drum, am obtinut termeni mult mai favorabili, fiind recunoscuta foarte repede valoarea datoriei", a afirmat Neacsu.
Seful principalului partid de opozitie, Mircea Geoana, i-a cerut imediat explicatii presedintelui Traian Basescu, solicitandu-i sefului statului sa spuna daca si-a dat acordul pentru stergerea datoriei. Geoana spunea, la momentul respectiv, ca ar fi trebuit gasita macar o formula inteligenta de conversie a datoriei intr-un fond de investitii sau sa se fi gasit o formula inteligenta de colateralizare, de discutii cu privire la eventuale campuri petrolifere sau investitii in infrastructura. Mai mult, Mircea Geoana a anuntat ca, in sesiunea ordinara a Parlamentului, Comisiile de buget-finante il vor chema pe ministrul Finantelor pentru o audiere publica pe aceasta tema.
Strategia fiscala
O alta tema pentru acasa lasata de Popescu lui Vladescu este strategia fiscala. Toata lumea vorbeste despre necesitatea ca Romania sa aiba o viziune fiscala pe termen lung, de trei-cinci ani, iar impozitele si taxele sa nu se mai modifice de azi pe maine.
Cat despre bugetul pentru 2006, acesta s-a "lasat" deja cu o demisie, aceea a ministrului Educatiei, nemultumit de cota alocata domeniului pe care il avea in subordine.
Procesele internationale
Desi nu chiar mostenire, avand in vedere ca decizia a fost adoptata dupa ce Vladescu a fost numit in functie, ministerul pe care il conduce are dificila sarcina ca, de acum incolo, sa reprezinte Romania in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), institutie componenta a Bancii Mondiale. Recent, insa, Romania a obtinut un succes important la Washington, castigand procesul prin care Noble Ventures acuza statul roman de nationalizare a Combinatului Siderurgic Resita si solicita despagubiri de peste 400 de milioane de dolari. In prezent, pe rolul instantei din capitala Statelor Unite se afla cazul EDF, fostul operator al spatiilor duty-free din incinta Aeroportului International Henri Coanda din Bucuresti.
Finantele vor selecta mai multe societati profesionale civile de avocati din Romania sau din strainatate specializate in litigii internationale, in vederea formularii apararii. In cazul in care, prin hotarari judecatoresti sau arbitrale, se stabileste obligatia platii unor sume de bani, acestea vor fi suportate din bugetul fiecarei institutii publice care da mandatul de reprezentare. Romania a ratificat Conventia de la Washington din 1965, cu privire la reglementarea Diferendelor Relative la Investitii intre state si persoane ale altor state.
Imaginea ministerului
Noul ministru va avea ceva de lucru la capitolul imagine si comunicare. Si asta in principal din cauza modului in care predecesorul sau intelegea sa anunte masuri importante de ordin fiscal care urmau sa fie adoptate. Despre majorarea TVA auzeam de la un post de radio, despre impozitul pe lux aflam de la un alt post si asa mai departe. Nemaivorbind despre faptul ca in cele sapte luni de mandat nu am asistat decat la doua conferinte de presa. In plus, masurile despre care Ionut Popescu vorbea dimineata, la amiaza erau contrazise de partenerii de guvernare si chiar de premierul Tariceanu. In aceste conditii, sarcina ministrului responsabil cu Finantele tarii nu este deloc de invidiat.
Impozite in Europa
Pentru Romania ramane de vazut daca 16% a fost alegerea buna
Tara Impozit/ Impozit/ TVA
profit venit
Romania 16% 16% 19%(9%)
Bulgaria 15% 10% - 24% 20%
Cehia 26% 15% - 32% 19%
Ungaria 16% 18% - 38% 25%
Polonia 19% 19% - 40% 22%
Portugalia 27,5% 15% - 40% 19%
Slovacia 19% 19% 19%
Spania 35% 15% - 45% 16%
Franta 35% 10% - 48% 19,6%
Chenzine in Europa
Tara Salariul minim/in euro
Romania 72
Bulgaria 77
Cehia 235
Ungaria 232
Polonia 205
Portugalia 437
Spania 599
Franta 1197
Pagini realizate de Andreea CALOMFIRESCU 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dan Cristian Comanescu: "Capitalismul are vocatia de a fi sau de a deveni ortodox" (133 afisari)
 Vladescu si greaua mostenire DA (68 afisari)
 Revolutie in Sanatate (39 afisari)
 Cu tertipuri masluite, la Judecata de Apoi (39 afisari)
 Becali a fost in audienta la Finante (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03192 sec.