Ziua Logo
  Nr. 3456 de marti, 18 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Becali sub sechestru
-- ANAF a instituit sechestrul asigurator pentru recuperarea datoriilor societatii Steaua Bucuresti SA catre stat * Acestea se ridica la peste 11 milioane de euro * Fiscul s-a folosit de intarzierea inregistrarii in Registrul Comertului a tranzactiei de instrainare a actiunilor detinute de Becali la Steaua Bucuresti SA * Intr-o saptamana, sechestrul ar putea deveni unul executor, adica se va scoate la vanzare averea lui Gigi Becali
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Agentia Nationala de Adimnistrare Fiscala (ANAF) a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui George Becali, inclusiv asupra actiunilor detinute de la Steaua Bucuresti SA si la alte societati comerciale. Decizia, care are in vedere recuperarea datoriilor Steaua Bucuresti catre stat, in valoare de 41.699.339 de lei noi (peste 11 milioane de euro), a fost luata ca urmare a anuntului public facut de Becali privind instrainarea pachetului majoritar de actiuni la clubul in cauza. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a precizat ca tranzactia anuntata public nu a fost inscrisa in Registrul Comertului si, in consecinta, nu este opozabila Fiscului. "Multe firme din Romania au recurs la aceasta smecherie, pentru a transfera responsabilitatea datoriilor, dar in cazul Steaua, vanzarea actiunilor nu este opozabila fiscului, adica ANAF poate sa o ignore, pentru ca nu a fost inregistrata in Registrul Comertului", a explicat Bodu.
Tranzactia n-are putere in fata Fiscului
"Sechestrul asupra bunurilor debitorului George Becali a fost inscris la Registrul Comertului si in Arhiva Electronica de Garantie Reala Imobiliara, astfel incat orice act de transfer incheiat dupa aceasta data este afectat de existenta sechestrului. Intrucat, pana vineri, 14 octombrie, in Registrul Comertului nu fusese operat nici un transfer de actiuni al caror proprietar este George Becali, chiar daca un asemenea transfer exista, el este lipsit de efecte juridice fata de organele Fiscului", se arata, de asemenea, intr-un comunicat ANAF. In acest context, Fiscul a solicitat primariilor localitatilor Voluntari, Mogosoaia, Otopeni, Afumati, Tunari, Snagov, Stefanesti si Pantelimon sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale toate documentele care servesc la identificarea bunurilor al caror proprietar este George Becali, in vederea instituirii sechestrului asigurator. De asemenea, primariile au fost notificate sa nu elibereze certificate fiscale la cerere, in ipoteza in care George Becali va intentiona sa-si instraineze bunurile. "Vineri si sambata (14 si 15 octombrie - n.r.), Fiscul a instituit sechestru asigurator pe bunurile lui Gigi Becali, pentru a recupera datoriile fostului club de fotbal Steaua catre stat. Respectam astfel ultimatumul pe care l-am dat cluburilor de fotbal, in urma cu doua saptamani, pentru plata datoriilor", a declarat la Realitatea TV presedintele ANAF, Sebastian Bodu. El a aratat ca instituirea sechestrului se bazeaza pe o prevedere a Codului de procedura fiscala, care se afla in vigoare din anul 2003, potrivit careia autoritatile fiscale pot solicita raspunderea in solidar a patronilor unor societati comerciale in legatura cu datoriile firmelor, daca se dovedeste ca aceste persoane au cauzat in mod intentionat intrarea in insolventa a societatilor. Sebastian Bodu a adaugat ca instituirea sechestrului asigurator pe bunuri inseamna ca acestea nu pot fi instrainate, dar raman in proprietatea lui Gigi Becali.
Becali poate plati in 30 de zile
"In termen de circa o saptamana, sechestrul asigurator va fi transformat in sechestru executoriu, dupa comunicarea unei decizii de impunere de catre autoritatea fiscala, astfel ca ANAF va putea trece la executarea silita a bunurilor din averea lui Becali", a precizat presedintele ANAF. Becali are posibilitatea sa achite datoriile in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. De asemenea, ANAF a somat din nou, prin intermediul comunicatului de presa, cluburile de fotbal, sa se conformeze, in cadrul termenului de gratie acordat, prevederilor legale privind plata obligatiilor bugetare restante, a caror valoare insumata se ridica la 165.310.832 lei noi (aproape 45 de milioane de euro).
CFR Cluj, singurul club fara restante
De precizat ca toate cluburile de fotbal din Divizia A, mai putin CFR Cluj, inregistreaza restante catre stat. La inceputul lunii octombrie, presedintele ANAF anuntase ca toate cluburile de fotbal trebuie sa-si plateasca obligatiile restante la bugetul de stat in termen de trei saptamani, inclusiv datoriile acumulate de vechile grupari, in caz contrar urmand sa fie aplicate normele Codului de Procedura Fiscala. "Daca in trei saptamani nu-si platesc datoriile, vom aplica raspunderea solidara. Asta inseamna ca cluburile noi vor trebui sa plateasca pentru cele vechi", a spus Bodu, precizand ca pana acum o parte din datoriile noi au fost platite, insa din datoriile vechi nu s-a platit nimic. (Meda BORCESCU)
Catalin Dancu: "Masura nu se impunea"
Maestrul Catalin Dancu declara ca in eventualitatea in care Gigi Becali va contesta in instanta sechestrul asigurator instituit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, acesta se suspenda pana in momentul in care judecatorii vor lua o hotarare. "Sechestrul asigurator este o masura provizorie pe care statul o ia pentru a exista siguranta ca bunurile debitorului nu vor dispare. In opinia mea, nu cred ca aceasta masura se impunea in acest caz, fiind facuta doar pentru imagine. In cazul lui Gigi Becali nu exista nici un element care sa conduca spre ideea ca acesta ar incerca sa-si diminueze averea. Averea lui este apreciabila, publica si orice miscare a fondurilor sale este usor de depistat. In cazul in care Gigi Becali va ataca in instanta aceasta masura, judecatorii trebuie intai sa stabileasca care este valoarea reala de plata si daca Becali este cel care trebuie sa plateasca datoriile fostului club de fotbal Steaua catre stat", spune avocatul Catalin Dancu. In opinia acestuia, Gigi Becali are sanse mari de castig in instanta.
Istoria razboiului patronului Stelei cu ANAF
Foto: Rompres
Gigi Becali si Sebastian Bodu (foto) au avut de-a lungul timpului mai multe conflicte, patronul Stelei fiind amenintat chiar si cu inchisoarea. Spre exemplu, in urma cu mai multe luni, Gigi Becali a declarat ca, la Steaua, in contractele jucatorilor si ale antrenorilor va fi stipulat faptul ca toate sumele primite din sponsorizari vor fi scazute din valoarea contractelor. "Va dati seama, clubul nu are bani", spunea ironic patronul stelist. Imediat, boss-ul gruparii din Ghencea, care a achitat contractele jucatorilor sub forma de donatii, a fost amenintat de Sebastian Bodu ca ar putea ajunge la puscarie pentru modul in care incearca sa evite plata impozitelor.
Armistitiu de moment
A urmat apoi un episod care la acea data a lasat sa se inteleaga faptul ca cele doua parti au ajuns la o intelegere. Si asta dupa ce Gigi Becali a declarat ca a vorbit cu Sebastian Bodu pentru a ajunge la un acord privind datoriile clubului. "Am discutat niste posibilitati pentru a ne intelege cu finantele, cu taxele, cu impozitele. Din discutiile avute, Bodu mi-a aratat ca e un om de buna credinta, pana la proba contrarie. Pana la urma a ramas ca ne luptam, dar cu arme curate. Bodu a fost de acord. Eu i-am zis totusi ca e o lupta inegala. �Voi sunteti cinci, care aveti legea in mana, care aveti toate parghiile puterii, iar eu sunt Becali care nu am decat o singura sabie: dreptatea�. Si mai am o sabie, camerele astea de luat vederi, care mai dati la televizor ca sa stie lumea. Cele cinci milioane de suporteri ai Stelei trebuie sa stie clar ce se intampla cu Steaua. Trebuie sa stie cum se razboieste patronul Stelei cu toata lumea".
Conflictul a reizbucnit insa in urma cu cateva saptamani dupa ce Bodu a somat public cluburile sa-si plateasca datoriile, dandu-le un termen de trei saptamani. Cu aceasta ocazie, Gigi Becali a lansat un nou atac virulent la adresa sefului ANAF. Patronului stelist i s-a alaturat atunci si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care l-a acuzat pe Bodu ca urmareste distrugerea fotbalului romanesc. (G. TARATA)
Fotbalul cere reesalonari
Patronii din Divizia A nu se tem ca ar putea ajunge in situatia lui Gigi Becali * Ei admit ca au datorii, sustin ca au inceput sa plateasca, dar solicita timp pentru a achita sumele restante la buget
Foto: Mediafax
Patronii cluburilor din Divizia A au primit aproape indiferenti vestea ca ANAF a demarat procedurile de recuperare a sumelor restante la bugetul de stat ale echipelor de fotbal. "Nu ma intereseaza situatia de la Steaua. Noi ne-am declarat datoriile, le-am recunoscut, am inceput sa platim, deci nu avem motive sa ne temem ca s-ar putea ajunge la sechestru pe avere", a declarat Cristi Borcea (foto), unul dintre cei noua actionari de la FC Dinamo. Oficialul din Stefan cel Mare a admis ca debitul lui Dinamo catre bugetul de stat se ridica la doua milioane de euro, refuzand insa sa dezvaluie cunatumul sumei deja platite. Constantin Iacov, principalul actionar al lui FC National, a recunoscut si el ca "bancarii" sunt datori, dar a mizat, de asemenea, pe clementa autoritatilor, mergand tot pe ideea colaborarii cu ANAF. "Vrem sa platim, stim ca nu exista alta posibilitate, dar sunt niste sume mari si avem nevoie de timp", a spus Constantin Iacov. Alin Simota, patronul Jiului Petrosani, a facut un apel la LPF si FRF. "Avem de platit 12 miliarde, am inceput deja sa achitam, dar putem veni dintr-o data la zi. Eu am preluat clubul cu aceste datorii, de cand sunt aici s-a platit totul la zi, am mai dat si cate ceva pentru debitele vechi. Cred ca Liga si Federatia ar trebui sa aiba discutii cu Fiscul si sa se gaseasca o modalitate de esalonare. E clar ca trebuie sa platim, dar nu putem tot odata", a spus patronul clubului din Valea Jiului. Conform ANAF, la inceputul lunii octombrie cluburile de fotbal din Romania aveau o datorie de 1653,1 miliarde lei vechi, adica aproximativ 45 de milioane de euro. Sebatian Bodu a anuntat tot atunci ca acorda un termen de trei saptamani pentru efectuarea platilor, aici intrand si datoriile acumulate de vechile societati, in caz contrar urmand sa demareze procedurile de recuperare, conform Codului Fiscal. In acest moment, nici o lege nu prevede acordarea de facilitati fiscale sau reesalonari ale datoriilor, prin urmare, in cazul in care nu se promulga o Ordonanta de Urgenta care sa permita plata in rate, toate cluburile ar trebui executate silit imediat. (B.G.)
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Dilo ! multumesc! te invit la o sampanie cu focuri de artificii cand dinamo si steaua vor fi desfiintate.   de Aladin
asa-ti trebuie ba Becali ca prea ingimfat-ignorant esti ba !   de serios-glumetul
Frustrarea lui Bodu ......   de Marcu Arcasu
Aprecieri dupa ureche!   de arthur
impozit!   de alexandru bogdan
Becali un bun roman .   de musin
Fotbalul romanesc - oameni, fapte, comentarii IV   de gagiu dilo
Fotbalul romanesc - oameni, fapte, comentarii III   de gagiu dilo
Fotbalul romanesc - oameni, fapte, comentarii II   de gagiu dilo
Fotbalul romanesc - oameni, fapte, comentarii I   de gagiu dilo
11 miliarde de Euro !!!!!   de george2209
Toata lumea fura-n soccer   de Umorul Negru
Ca sa vedeti ce amenintari....becaliste !!!! Cica Steaua n=o sa mai gioace in cupe...de shampanie...   de motanul incaltat
BODU   de Fulga
Ce: nu ati mai vazut cioban la pirnaie?   de Phil
Cind urmeaza televiziunile particulare precum Antena 1 , Pro Tv ,   de underinfluence
ciobanu tot cioban!   de Danico
O mica precizare   de Ratacitul
Sint "Stelist" de pe vremea lui Zavoda, Apolzan, Voinescu, Tataru, Constantin, Jenei.......   de White House
Gigele, e mina lui Dinamo aici....   de motanul incaltat
MILIONARII DE MAMALIGA SI MILIARDARII DIN ZER   de atentie
Fostul club steaua? cum se numeste acum ?sau s-a desfiintat?! URAAAAAAAAAAA !!!   de Aladin
Arde-l nene! - ndc   de Phil
Becali numai sub sechestru ? la puscarie cu el   de GGane
A r h i v a
  Acum ori niciodata    8 comentarii
  "Prostanacul" il face praf pe Iliescu    11 comentarii
  Aviara nu afecteaza aderarea    2 comentarii
  Ungureanu: "Nu exista nici un fel de probleme cu Rusia"    5 comentarii
  Basescu vrea mai mult    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Centru pentru persoane fara adapost (70 afisari)
 Napoleon si comorile Kremlinului (33 afisari)
 Proiect pentru copiii romi (29 afisari)
 Ungureanu: "Nu exista nici un fel de probleme cu Rusia" (23 afisari)
 Hotul hipnotizator (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01637 sec.