Ziua Logo
  Nr. 3453 de vineri, 14 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Noble Ventures cu buzele umflate
-- Statul roman a reusit sa evite plata unor penalitati de 447 de milioane de dolari, castigand procesul intentat la Washington de fostul cumparator al Combinatului Siderurgic Resita * Pe rolul instantei internationale se mai afla un proces impotriva Romaniei, intentat de operatorul duty-free EDF
Romania a castigat, la Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala din Washington, procesul intentat de compania americana Noble Ventures ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita (CSR). Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Tribunalul Arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compania americana. "In sentinta pronuntata in 12 octombrie 2005, tribunalul a decis in unanimitate ca Romania nu a violat obligatiile care decurgeau din Tratatul bilateral de protejare a investitiilor dintre Romania si SUA si nu este responsabila de esecul investitiei Noble Ventures la Resita", se precizeaza in comunicat. Mai mult, potrivit AVAS, tribunalul a constatat incalcarea unor obligatii asumate de investitor.
Statul roman a fost reprezentat la proces de casa de avocatura Musat&Asociatii si firma americana White&Case. In luna martie a acestui an, echipa de avocati din cadrul Musat&Asociatii implicata in proces a parasit firma si a infiintat o alta societate de profil, Tuca&Asociatii, transmite Mediafax. "Este un mare success pentru Romania, iar victoria este totala", ne-a declarat George Musat, coordonatorul casei de avocatura Musat&Asociatii. "Nu numai ca pretentiile Noble Ventures au fost respinse in totalitate, dar decizia Tribunalului Arbitral demonstreaza ca statul roman a acordat un tratament corect si echitabil investitorului american. Este insa si o victorie a avocatilor de la Musat&Asociatii care, timp de peste 3 ani de zile, a alocat, uneori, 15-20 de avocati, zilnic, pentru documentarea apararii (memoriile si probele scrise administrate insumand zeci de mii de pagini de documente) si audierea martorilor . Asa ca, s-a demonstrat si ca avocatii romani pot apara cu succes interesele statului roman in litigii extrem de complexe", a mai spus George Musat. La randul sau, Cornel Popa, avocat asociat la Tuca&Asociatii, ne-a declarat ca aceasta victorie este un bun semnal ca Romania isi respecta angajamentele asumate. "Totusi, nu este un certificat de buna purtare care ne absolva si pe viitor. De exemplu, pe rolul ICSID mai este inregistrat un dosar impotriva Romaniei, depus de fostul operator al magazinelor duty-free, EDF (care are acelasi avocat pe care l-a avut si Noble Ventures). Desi exista un act normativ pentru angajarea unui avocat, partea romana nu a facut nimic, inca, in acest sens", a mai spus Cornel Popa. Pentru procesul cu Noble Ventures au lucrat si avocatii Florentin Tuca, Cornel Popa, Cristina Metea si Levana Zigmund.
Reamintim, Noble Ventures a cumparat de la stat, in anul 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, inclusiv investitiile, ridicandu-se la 85,25 milioane de dolari. In ianuarie 2003 contractul s-a desfiintat de drept pentru ca investitorul nu a platit doua rate succesive din pretul de cumparare. Noble Ventures a chemat in instanta, la ICSID, statul roman, solicitand daune in valoare de 447 de milioane dolari, conform AVAS. La inceputul anului trecut, combinatul de la Resita a fost preluat, la pretul simbolic de un euro, de compania germana Sinara, distribuitorul celui mai mare producator de tevi din Rusia, grupul TMK.
Cazul Aro s-ar putea decide tot la Washington
Proprietarul Aro Campulung, compania americana Cross Lander, a anuntat AVAS ca va inchide uzina si va actiona impotriva Romaniei la ICSID, daca Autoritatea nu confirma ca investitorul si-a indeplinit angajamentele asumate la privatizare. Potrivit AVAS, presedintele Cross Lander, John Perez, a cerut institutiei, la 22 septembrie, sa incheie un act aditional in care institutia sa recunoasca in mod clar ca firma si-a indeplinit angajamentele investitionale. In replica, AVAS a propus ca litigiul sa fie solutionat prin intermediul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, solutie respinsa de Perez. Omul de afaceri a amenintat ca va inchide fabrica si se va adresa tribunalului american, daca AVAS nu va semna actul aditional pana pe 23 septembrie. Potrivit comunicatului, AVAS nu a fost instiintata oficial, pana in prezent, de chemarea institutiei in instanta americana.
Mai mult, AVAS sustine ca firma americana nu a respectat o serie de obligatii asumate in contractul de privatizare, dar recunoaste si ca statul nu a acordat, pana in prezent, facilitati promise in valoare de 45,6 miliarde lei, fata de 1.726,3 miliarde lei vechi, la cat se ridica toate facilitatile primite pana acum. Potrivit AVAS, Cross Lander avea posibilitatea sa rezilieze contractul de privatizare, insa a preferat sa nu recurga la aceasta operatiune pentru a forta statul sa renunte la sanctiunile de neindeplinire a obligatiilor contractuale asumate de firma. Privatizarea Aro a fost incheiata in septembrie 2003, cand Cross Lander (o societate mixta formata din grupul brazilian Samambaia si firma americana Lacaro Auto Distributors) a cumparat de la stat 68,7% din actiunile societatii. Valoarea tranzactiei (actiuni si investitii) a fost de 15,8 milioane dolari, suma la care se adaugau alte 11,4 milioane de dolari in contul datoriilor si creditelor comerciale ale uzinei.
Andreea CALOMFIRESCU, Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Gligoreeeee! Si restul "haitei". Unde v-ati ascuns, manca-v-as?   de Scorilo
Da' macar se stie cine a incasat comisionu'...   de ingineru
derbedei.....   de akimote
A r h i v a
  Tariceanu a luat act de demisia ministrului Miclea    
  Grupul japonez Makita investeste in Romania    
  Posta Romana organizeaza un nou concurs epistolar    
  Consultanta pentru privatizarea Postei atrage 23 de oferte    2 comentarii
  Lansare KonicaMinolta    1 comentariu
  Promenada nocturna in parcul Cuza    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 economia.ro dupa I.C. Seres (279 afisari)
 Vaccin urgent (113 afisari)
 Electrica si RomTelecom restrictioneaza accesul cablistilor (53 afisari)
 "Aurul Dacilor", comanda politica (45 afisari)
 Un secol de puscarie in dosarul FNI (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01145 sec.