Ziua Logo
  Nr. 3453 de vineri, 14 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Inflatia sare de 8%
-- Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca indicele preturilor de consum ar putea creste pana la 8,3% in acest an, peste tinta revizuita, stabilita de Guvern la 7,5%
foto: Mediafax
Rata inflatiei va ajunge, la sfarsitul acestui an, la 8% - 8,3%, sub limita anualizata de 8,5% din luna septembrie, desi vor mai exista cresteri ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El a afirmat, la sedinta comisiilor economice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, ca indicele preturilor de consum va scadea in luna octombrie fata de septembrie, dar va consemna un nou puseu in noiembrie, dupa majorari ale preturilor administrate. Potrivit lui Isarescu, rata inflatiei in 2006 va ajunge la circa 6%. "In patru-cinci ani Romania trebuie sa ajunga la o inflatie de 2,4%, cu maximum 1,5 puncte procentuale fata de media celor mai performanti membri ai UE, iar pentru 2006 acesta va fi de 6%, in conditiile in care inflatia din acest an a fost una de corectie", a subliniat, guvernatorul BNR. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca rata inflatiei se va situa in acest an la aproximativ 8%, comparativ cu 9,3% la finele anului trecut, depasind astfel tinta revizuita a autoritatilor, de 7,5%. "In urma socurilor resimtite in acest an, inflatia va cobori spre 8%", a afirmat Tariceanu, prezent la o masa rotunda pe tema realizarii in Romania a reformelor incluse in Agenda Lisabona. El a adaugat ca, pentru anul 2006, tinta de inflatie este de 5,5%. Obiectivul initial privind inflatia din acest an a fost de 7% si a fost majorat cu jumatate de punct procentual ca efect al unor factori cum ar fi cresterea preturilor administrate, avansul cotatiilor petrolului pe piata internationala si inundatiile de la jumatatea anului care au afectat o parte importanta a teritoriului Romaniei. Proiectul de buget pentru anul viitor ia in calcul o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 5,5%.
Tariceanu: "Bugetul nu poate satisface toate pretentiile"
Potrivit lui Tariceanu, bugetul pentru 2006 a fost construit pe baza resurselor disponibile si tinandu-se cont de necesitatea reducerii deficitului bugetar.
"Mi-as dori foarte mult ca fiecare domeniu sa poata primi atat cat spune ca are nevoie, dar in acelasi timp trebuie sa convenim ca nu putem plati impozite cat mai mici si sa avem cheltuieli cat mai mari. Atunci cand s-a vorbit de necesitatea unor venituri mai mari la buget a existat un cor de critici si, in momentul acela, foarte multi trebuiau sa se gandeasca bine ca acest lucru va insemna neputinta satisfacerii unor pretentii", a spus Tariceanu. Guvernul intentioneaza sa infiinteze o companie pentru dezvoltarea infrastructurii, prin intermediul careia sa fie mai bine administrate fondurile comunitare, a mai spus Calin Popescu Tariceanu. El s-a referit la dificultatilor intampinate in urma inundatiilor din acest an, cand infrastructura a fost grav afectata. "Vrem ca fondurile din privatizare sa nu fie irosite si sa nu se topeasca in bugetul comun, ci sa aiba o destinatie precisa si usor de identificat. Nu ne vom mai intalni a doua oara cu acesti bani si este pacat sa ii irosim", a mai spus Tariceanu. Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, a declarat, miercuri, ca refacerea infrastructurii afectate de inundatii va costa circa 500 de milioane de euro, din care 298 de milioane de euro pentru reteaua de drumuri si 182 de milioane de euro pentru cea feroviara.
Pentru refacerea infrastructurii rutiere si feroviare au fost alocate 74 de milioane de euro de la bugetul de stat, restul sumelor fiind asigurate prin credite de la institutiile financiare internationale. (C.S., A.M.V.)
A r h i v a
  Codul Fiscal s-a inmuiat    
  Saracia poate fi eliminata cu o crestere economica puternica    1 comentariu
  Electrica si RomTelecom restrictioneaza accesul cablistilor    
  Continental extinde productia la Timisoara    
  Alpha Insurance Romania vanduta unei firme grecesti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 economia.ro dupa I.C. Seres (279 afisari)
 Vaccin urgent (113 afisari)
 Electrica si RomTelecom restrictioneaza accesul cablistilor (53 afisari)
 "Aurul Dacilor", comanda politica (45 afisari)
 Un secol de puscarie in dosarul FNI (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00847 sec.