Ziua Logo
  Nr. 3453 de vineri, 14 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ucraina joaca la doua capete
Andrei MILOVZOROV 
Ucraina a stat, sta si va sta pe doua scaune - conventional vorbind, pe unul estic si altul vestic. Tentativele de a muta centrul de greutate pe doar unul dintre scaune au esuat toate pana acum: cu timpul, s-a impus refacerea echilibrului. Asa s-a intamplat si de aceasta data: "revolutia portocalie" a avut menirea de a desprinde punctul de aterizare de pe scaunul estic, adica de orientarea spre Rusia. Dar nu a trecut nici un an, iar Kievul s-a convins ca depinde de Moscova mai mult decat de Europa. In primul rand pentru ca Europa controleaza gazele naturale care merg din tarile CSI spre Occident traversand teritoriul Ucrainei.
Din cauza faptului ca maria-sa robinetul se afla la dispozitia Moscovei, intreaga diplomatie a gazelor naturale a lui Iuscenko in Asia Centrala s-a terminat cu nimic. Sentimentele anti-rusesti de acum un an, sentimente aduse la Kiev o data cu puterea revolutionara, s-au linistit parca de la sine. Iar noul premier, Iuri Ehanurov, imediat dupa alegerea in functie, a dat fuga la Moscova. Pentru a da imediat de inteles Rusiei cat de mult si de avantajos difera el de Iulia Timosenko.
"Anul acesta, intre noi nu au avut loc intalniri la nivel de sef de guvern. O situatie anormala, careia trebuie sa i se puna capat", a declarat el, propunand un nou start de la zero in relatiile bilaterale. E adevarat, o singura vizita in capitala rusa este cam putin pentru normalizarea raporturilor. Ca este asa o demonstreaza macar faptul ca Iulia Vladimirovna a fost cam in acelasi timp la Kremlin, dar nu in calitate de prim ministru, desigur. Ehanurov trebuia, in calitate de premier, sa faca un gest mult mai insemnat de impacare. Si el a facut cel putin trei promisiuni importante: sa puna capat deprivatizarii in Ucraina, sa se inteleaga cu Rusia la preturile pentru gazele naturale si sa sincronizeze cu Moscova procesul de aderare la OMC.
Totusi, nu trebuie uitat nici scaunul doi. Iar aici sunt probleme. Desi intreaga campanie "portocalie" a fost declansata cu scopul de a face din acest scaun principalul, daca nu chiar unicul punct geopolitic de sprijin al Ucrainei, nu a iesit nimic, iar Consiliul Europei, vesnic la datorie, s-a si apucat sa critice Kievul pentru absenta unor progrese semnificative democratice si economice. Si investitorii, nu se stie de ce, nu mai incearca vreun sentiment deosebit de incredere fata de tara unde a invins "democratia portocalie": expertii vorbesc despre o criza investitionala.
Iuscenko a promis sa atraga in economia ucraineana, in decurs de un an, nici mai mult, nici mai putin de zece miliarde de dolari de peste hotare, dar in prima jumatate a anului abia au intrat 491 de milioane, considerabil mai putin fata de perioada similara de anul trecut (573 de milioane de dolari). "Criza investitionala a afectat nu doar investitiile internationale, dar si pe cele interne. Se poate vorbi despre o criza de amploare", confirma directorul Centrului pentru Studii Politice si Conflictologie de la Kiev, Mihail Pogrebinski. Potrivit spuselor sale, "investitiile din Rusia domina in economia ucraineana comparativ cu capitalul altor state".
Cu alte cuvinte, este timpul pentru reluarea ofensivei pe vectorul occidental - si la doar o saptamana de la vizita la Moscova, Ehanurov s-a trezit la Bruxelles. In principiu, nimic ingrozitor, dar nici ceva extraordinar nu a spus el acolo. S-a vorbit despre perspective destul de indepartate pentru semnarea unui acord cu privire la liberalizarea comertului, demararea negocierilor de simplificare a regimului de vize, despre parteneriatul cu NATO. Normal, Bruxellesul nu se grabeste sa integreze Ucraina in UE, dar a acceptat "planul de actiuni" de trei ani, a carui indeplinire va oferi posibilitatea de a stabili relatii la nivel de membru asociat. De fapt, Europa a dorit sa auda de la Ehanurov confirmarea loialitatii Kievului, dorinta fiindu-i satisfacuta din plin. Intre timp insa, devine tot mai evident ca politica sederii pe doua scaune va fi periodic tensionata de contradictii si de probleme in relatiile Ucrainei atat cu estul, cat si cu vestul. Pentru a rezista, Kievul va trebui sa manevreze, sa jongleze, sa fie consecvent in relatiile fata de ambii parteneri.
Comentariu difuzat de agentia Utro si preluat de Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ucraina nu joaca la doua capete   de D. D.
Ce fel de capete ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Cercul vicios sau din nou despre reforma clasei politice    6 comentarii
  Hotul ucis: legitima aparare sau crima?    31 comentarii
  Sindromul Interventiei    7 comentarii
  Nevoia de viziune romaneasca    7 comentarii
  La judecata zilei    
 Top afisari / comentarii 
 economia.ro dupa I.C. Seres (279 afisari)
 Vaccin urgent (113 afisari)
 Electrica si RomTelecom restrictioneaza accesul cablistilor (53 afisari)
 "Aurul Dacilor", comanda politica (45 afisari)
 Un secol de puscarie in dosarul FNI (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87348 sec.