Ziua Logo
  Nr. 3453 de vineri, 14 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Hotul ucis: legitima aparare sau crima?
Ion Bogdan LEFTER 
Frumusetea democratiei nu sta doar in principiile ei fondatoare. Libertatea, drepturile omului, respectul fata de ceilalti sau garantarea proprietatii sunt valori nobile, dar simpla lor "proclamare" nu rezolva multitudinea de situatii si de cazuri care apar in practica istorica. E motivul pentru care sistemul de reglementari juridice si administrative nu e fix, static, ci evolueaza continuu. De vreme ce traduc in limbaj pragmatic principiile democratice, legile si celelalte norme de functionare sociala ar trebui sa fie date - adoptate - o data pentru totdeauna; insa realitatea de zi cu zi, diversa, complicata, refuza de multe ori "geometria" simpla si esentiala a valorilor abstracte, impunand parlamentelor si celorlalte organisme care emit reguli de comportament public contextualizari, amanuntiri, rafinari continui.
Mecanismul, functional de multa vreme in democratiile cu traditie si pe care-l (re)descopera treptat si societatile postcomuniste, acesta este, in mai multe "trepte". Mai intai, in primii ani de libertate recastigata, au fost elaborate in intreaga regiune noi Constitutii, legislatii, normative. Apoi, de fiecare data cand au aparut crize de parcurs, evenimente sau situatii neasteptate, cu ample ecouri mediatice, s-au pornit dezbateri, s-a polemizat, s-au facut analize si s-au conturat temele de interes public activate de "cazurile" respective. In fine, s-au tras concluziile, cu urmari fie in ordine - spuneam - normativa, prin amendarea regulilor de pana atunci, fie macar prin constientizarea problemelor respective, incat organismul social, institutiile, cetatenii vor sti pe viitor sa reactioneze altfel, evitand crizele, pierderile, injustitiile.
Dupa atata teorie, sa luam cel mai recent exemplu concret de "caz" de interes public de la noi. Un hot intra prin efractie intr-o locuinta, in puterea noptii, si fura niste obiecte. Cei doi locatari se trezesc, sotul insfaca o pusca de vanatoare, il urmareste pe faptasul care incearca sa spele putina, il ajunge din urma, arma se descarca si hotul moare. Legitima aparare sau omucidere?
Tragicul episod are numerose implicatii de acuta actualitate. Proprietarii fac parte din noua protipendada: el - om de afaceri, ea - creatoare de moda, bine clasata in topul celor mai de succes femei din Romania momentului (conform revistei "Capital"). Isi permit multe - locuinta luxoasa, chiar opulenta, pe trei nivele, la sosea, in Cartierul Primaverii, bijuterii, au pana si arma de vanatoare! E vizibila aroganta averii recent dobandite. In "tanara noastra democratie", categoria are tendinte stridente catre abuz, catre plasarea "deasupra legii". Iar justitia, corupta, nu se prea straduie sa-i faca dreptate saracului, de unde suspiciunea ca, si daca ar fi vinovat de omucidere, proprietarul tot va fi scos basma curata. De partea cealalta, hotul era un tanar fara capatai, abandonat de parinti de mic, "condamnat" sa fure, ceea ce, daca nu starneste mai intai mania, poate alimenta compasiunea. In acelasi timp, era recidivist, cu o bogata "cariera" de infractor, arestat de mai multe ori, eliberat nu demult si pornit iarasi la furat. Teme si categorii sociale, socio-istorice: o imagine in mic a societatii romanesti actuale, cu marile ei contraste intre les nouveaux riches si perdantii "tranzitiei", saraci, marginali, "declasati".
Inapoi la fapte - si la lege: tinand cont de principiul inviolabilitatii proprietatii private, de cresterea infractionalitatii si - pe de alta parte - de faptul ca tot mai multi cetateni care au acumulat averi in ultimii ani au obtinut permise si si-au cumparat arme, Parlamentul Romaniei a extins recent definitia, permitand apararea de invitatii nepoftiti. Totusi, asta nu inseamna ca devine automat legala si acceptabila omorarea oricarui hot care patrunde intr-o casa straina. Se poate deschide focul doar in caz de agresiune efectiva. Or, in incidentul recent, infractorul fugea. Pe deasupra, arma proprietarului nu era de mic calibru, ci de vanatoare, pentru aceasta din urma categorie rigorile de pastrare (neincarcate etc.) si restrictiile de utilizare fiind mai stricte. In orice caz, o asemenea arma nu poate fi folosita pentru "legitima aparare". Intentionata sau accidentala, omorarea hotului pare sa fie - deci - o crima. Procurorii vor finaliza dosarul si Curtea va judeca faptele, care se cuvin analizate cu calm si obiectivitate. Comentariile de pina acum, numeroase si pasionate, au fost impartite, luand partea ba celui care a tras (proprietatea e sfanta, hotul trebuia pedepsit, si-a meritat soarta...), ba victimei (oamenii cu bani au ajuns sa-si permita orice, a fost o executie intentionata - dupa care, seara, faptuitorul si sotia sa, creatoare de moda, au participat la un eveniment monden, deci au inimi de piatra, de criminali fara mila, niste monstri!...).
Intr-adevar, intr-o democratie liberala, proprietatea e garantata si inviolabila. Dar si viata fiecarui om trebuie pretuita si protejata la randul ei. Iar drepturi au si cetatenii care dorm linistiti la ei acasa, in puterea noptii, si infractorii. Legea hotaraste: cine a furat va fi pedepsit, nu - insa - prin executare. Si hotul, si cel care l-a ucis isi au vina lor. Mai mare sau mai mica - ne va spune justitia...
 Comentarii: 31 Afiseaza toate comentariile  
Verdict : murder...   de AVP
Eu propun   de Emy
Scorila, CINE E TANACU? Ruda de a ta?   de Mos Grigore
shoot to kill   de Ciprian_BV
Shadow!   de costy
Alta este miza   de Ratacitul
-SA CRED CA FORUMUL ACESTA ESTE PLIN DE HOTZI?   de doctoru'
Gandire ultraliberala! dezaprob!   de Mucenic
Venin   de CALUGARUL
Numai hotzii au drepturi?   de doctoru'
Expertiza balistica : A. I. a tras cu intentie   de bbbb
Si eu sînt saraca dar nu-mi lipseste nimic...   de Roxana
OT - synd- de ieri   de Bumerang
Legitima aparare - luati de-aici cowboy-lor   de Tom Sawyer
Când mi-au spart mie hotii casa...   de Dan Vaideanu
Accident de vanatoare   de Casargoz
proscrisi si elite   de John McGogoo
Crima-i...crima.   de S
A fost legitima aparare.   de unchiuletul
harhalisca-i sfinta !   de serios-glumetul
Despre lucrurile la care nu te pricepi...   de Gicuta a lu' nea Nuta
Astea's riscurile meseriei   de paraipan
Ion Bogdan LEFTER   de Phil
Legitima aparare....   de Eugen din Texas
Justitia va face si va drege   de Vasile Teodorovici
Dar ucigasii legitimati sa ucida inocentii din Piata Universitatii?   de Radu Dragan
Usurel tovarasi, TINETI BOI CA AU DAT IN STRECHE (multi), de unde stiti voi ce s-a intimplat acolo   de Mos Grigore
Hai sa vedem ce facea cel mai mare erou al Romanilor, Vlad Tzepesh   de traktorist
Bey, n-ati obosit sa tot bateti calul asta mort ?   de ingineru
ati fost vreodata victima?   de adi3.10
Ne va spune o coacaza- vorba UTB-ului   de +
A r h i v a
  Cercul vicios sau din nou despre reforma clasei politice    6 comentarii
  Sindromul Interventiei    7 comentarii
  Nevoia de viziune romaneasca    7 comentarii
  Ucraina joaca la doua capete    2 comentarii
  La judecata zilei    
  Romania de azi nu e Germania nazista!    2005-10-06
  Politica externa a Romaniei integrate    2005-09-29
  Un Parlament pentru mai multe interese    2005-09-22
  Dupa primul clopotel    2005-09-15
  Ofensiva parlamentara    2005-09-08
 Top afisari / comentarii 
 economia.ro dupa I.C. Seres (279 afisari)
 Vaccin urgent (113 afisari)
 Electrica si RomTelecom restrictioneaza accesul cablistilor (53 afisari)
 "Aurul Dacilor", comanda politica (45 afisari)
 Un secol de puscarie in dosarul FNI (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28320 sec.