Ziua Logo
  Nr. 3451 de miercuri, 12 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Revolta din penitenciarul Baia Mare, organizata de gardieni
Protestul detinutilor de la penitenciarul Baia Mare se pare ca a fost pus la cale de mai multi ofiteri ai inchisorii care nu au fost de acord cu decizia de schimbare din functie a comandantului. Varianta a fost expusa chiar de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), procurorul Marius Iacob, care s-a deplasat la Baia Mare pentru a incerca sa rezolve situatia. "Practic, au fost doua miscari de protest. O miscare initiata de cadrele care se opuneau schimbarii comandantului, aceiasi ofiteri si subofiteri nemultumiti incitandu-i la revolta pe detinuti pentru a-l apara pe dl Marincas. Detinutii au fost incitati de angajatii penitenciarului la revolta, ceea e un lucru destul de grav", a spus, citat de Rompres, directorul general al ANP. Iacob a mai aratat ca decizia de destituire a sefului inchisorii Baia Mare, Ioan Marincas, nu va fi revocata, desi protestul detinutilor din penitenciar reprezinta o presiune in acest sens.
La randul sau, seful Directiei Siguranta Detinuti din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, inspector general Constantin Baditoiu, a precizat ca s-a declansat o ancheta pentru a se stabili cine este vinovat de revolta puscariasilor. "O echipa complexa va cerceta toate aspectele derularii actiunii de protest a detinutilor si a celor care i-au indemnat pe detinuti la actiuni de protest. Regulamentele interne sunt forte clare si trebuie respectate. Cine a gresit va suporta rigorile legii", a aratat Baditoiu.
Stare de tensiune
Dupa cum se stie, sapte sute de detinuti au refuzat, luni dimineata, sa iasa din camere si sa urmeze programul obisnuit, declansand un protest in celule, fiind nemultumiti de schimbarea comandatului inchisorii, Ioan Marincas. Acestia au facut zgomot cu ajutorul obiectelor pe care le-au avut la indemana si au scandat numele fostului comandant, schimbat prin ordin al ministrului Justitiei, pentru management defectuos. Protestul a continuat si in noaptea de luni spre marti, situatia solutionandu-se abia in cursul diminetii de ieri, atunci cand puscariasii si-au reluat programul normal. Cu toate acestea, reprezentantii inchisorii au precizat ca in continuare exista o stare de tensiune.
Destituirea lui Marincas a survenit deciziei Comisiei de disciplina a ANP, care a analizat rezultatele controlului efectuat la inchisoarea din Baia Mare si a admis propunerea de revocare din functie, facuta�de Iacob. Ioan Marincas a fost schimbat in data de 7 octombrie, printr-un ordin al ministrului Justitiei, Monica Macovei, temporar la conducerea penitenciarului fiind numit inspectorul sef adjunct Georgel Span.
O asemenea situatie a mai putut fi intalnita in ianuarie 1990, la Penitenciarul Baia Mare, atunci cand detinuti au protestat, cerand schimbarea comandantului penitenciarului.
George TARATA 
 Afisari: 203  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cu revoltele nu-i de gluma....   de traktorist
A r h i v a
  Precedent cu final imprevizibil    8 comentarii
  Hot prins in casa regizorului Stere Gulea    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Miclea a lasat scoala pe butuci (775 afisari)
 Prima gradina zoo particulara (491 afisari)
 Premiere de toamna (332 afisari)
 Azi aflam daca e gripa aviara (313 afisari)
 Frigiditate si ateism (305 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.