Ziua Logo
  Nr. 3448 de sambata, 8 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Reforma administrativa conditioneaza progresul economic
Serban ORESCU 
O reforma despre care se vorbeste mai putin in Romania este aceea a administratiei publice... Nu-i vorba numai de coruptie, ci si de functionarea institutiilor de stat. Cat de prost functioneaza administratia o stie fiecare cetatean. Romania a intrat insa in circuitul mondial, iar cei care trag acum semnalul de alarma sunt reprezentantii marilor puteri la Bucuresti.
Incepem cu ambasadorul Marii Britanii. La 28 septembrie, domnul Quayle se plangea ca "Romania nu are o administratie calificata, competenta si impartiala". Mentionand unele progrese modeste, ambasadorul britanic punea punctul pe "i": "Romania trebuie sa se miste mai repede, sa mearga mai in profunzime si sa fie mai radicala. Domnul Quayle se referea si la reforma morala; tanara generatie este de calitate ceva mai buna - spune dansul - spre deosebire de cea mai varstnica, obisnuita cu gastile de pe vremea comunismului.
Cam in acelasi sens se exprima si consilierul economic al Ambasadei americane. "Companiile straine care doresc sa investeasca in Romania - spune dansul - trebuie sa depuna mari eforturi pentru a invinge birocratia". Situatia economica se imbunatateste destul de rapid, exista dinamism in tara, dar conditiile pentru investitorii straini sunt inca "foarte dificile, diferite de cele din vestul Europei": lipsa de competenta judecatoreasca, lipsa de intelegere pentru ce inseamna o piata libera, lipsa de corectitudine in randul judecatorilor.
Stabilitate politica exista, dar lipseste. Stabilitatea legilor... Surprize se constata si in modul in care Guvernul face legi, dupa cum exista surprize si in privinta hotararilor judecatoresti: delicventi avantajati, investitori corecti (care nu dau spaga) dezavantajati...
Cu atat mai necesar este ca ministrul Justitiei, doamna Macovei, sa nominalizeze cazurile de coruptie din magistratura, pe care le-a evocat recent, la modul general. Necesar este si ca ministrii departamentelor economice sa inlocuiasca rapid birocratii invederati.
Majorarea salariilor este ceruta, pe drept cuvant, de sindicatele din administratie. Ea presupune insa tocmai acea crestere de eficienta a administratiei care intarzie si pe care multi functionari o impiedica tocmai prin comportament. Zicala "fa-te ca muncesti cum ei se prefac ca te platesc" nu-si mai are rostul intr-o economie de piata intemeiata pe concurenta, iar statului trebuie sa i se recunoasca dreptul sa se intrebe in ce masura numarul mare de legi si de functionari mai este util in raport cu cerintele unei economii libere.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Reforma adminsitratiei publice?   de underinfluence
Perpetuarea unei conceptii gresite   de Patronul
treaba e mai complicata, totusi   de arjant
Iata un model concret de reforma   de Harbuzache
EXCEPTIONAL DE BUN ARTICOL   de mteddy
eu nu mai cred   de dan toader
fonctionarii publici batrini sa fii scosi la piensii si cei corupti dati afara !!!!   de serios-glumetul
A r h i v a
  Omul de la ghiseu    20 comentarii
  Sansa pentru Tbilisi, iesire pentru Moscova    3 comentarii
  Un greiere care canta intr-o gura de leu    8 comentarii
  Voturile si gloantele Irakului    4 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Cota unica de impozitare isi dovedeste eficienta    2005-10-06
  Partidul Liberal trebuie tratat ca aliat...    2005-10-01
  Conflictul in trei se transforma ineluctabil intr-un conflict in doi    2005-09-29
  Reforma institutiilor anticoruptie    2005-09-24
  Reforma electorala si/sau o manevra abila pentru anticipate?    2005-09-22
 Top afisari / comentarii 
 Nemaipomenita poveste a "Marelui jaf sionist" (1260 afisari)
 Statele Unite versus Coreea de Nord (498 afisari)
 Delfinii antitero (386 afisari)
 Dragostea de tara, scump platita si pedepsita (336 afisari)
 Vocile divine (146 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28519 sec.