Ziua Logo
  Nr. 3446 de joi, 6 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Deturnare sindicala la SIDERCA SA
-- Doi lideri sindicali concubini au sacrificat interesele propriilor membri, cu vadita intentie de a lasa pe drumuri peste 300 de oameni * Amorezii au facut jocul lichidatoarei Combinatului siderurgic Calarasi, aflata in cardasie cu SC TENARIS, care a pus mana pe o parte din SIDERCA si vrea mai mult * Dupa cateva tentative lamentabile de privatizare, de pe urma carora statul a pierdut zeci de milioane de dolari, de combinat s-a ales praful, cu exceptia catorva obiective ce se doreau aruncate la gunoi * Acestea au fost puse pe picioare de SC LEMTRANS SA, in asociere cu sindicalistii care riscau sa ramana fara locuri de munca
Asa arata turnatoria inainte de a fi reparata si pusa in functiune de asocierea LEMNTRANS cu sindicatul
In baza unei creante - certe, lichide si exigibile, investita de instantele de judecata cu titlu definitiv si irevocabil - de aproximativ 32 de milioane USD, SC LEMTRANS INTERNATIONAL PROD COM SA a executat silit o parte din bunurile SC SIDERCA SA Calarasi. Ca sa nu lase salariatii pe drumuri, creditoarea a propus Sindicatului SIDERCA o asociere in participatiune, avand la baza un program de dezvoltare viabil, pe baza unor investitii majore. Pentru aceasta asociere, LEMTRANS a cesionat suma de patru milioane USD, mandatandu-i pe sindicalisti sa cumpere la licitatie active de la SIDERCA SA. Oamenii au fost de acord, stiind ca si asa vor ramane pe drumuri, datorita proastelor afaceri pe care reprezentantii autoritatilor le-au facut cu diversi falsi investitori strategici, ce-au incasat milioane de USD, fara sa plateasca vreun cent, dupa care au disparut.
La data de 8 iunie anul trecut, intre cele doua parti a fost incheiat contractul nr. 2/2004. Initial, toata lumea a fost multumita de respectiva intelegere, inclusiv AVAS (fosta APAPS) si liderul federatiei METAROM de ramura, pe nume Aurel Radi.
Franga - mica terorista
Lucrurile s-au derulat normal un an de zile, obiectivele propuse de cele doua asociate fiind atinse si chiar depasite. Asta pana cand lichidatoarea desemnata de judecatorul sindic, SC VALCHIM Braila, a inceput atacul la baioneta impotriva LEMTRANS si a sindicatului SIDERCA. In mod cu totul surprinzator, pana si anterior mentionatul Radi, seful federatiei METAROM, s-a rasucit la 180 de grade, blamand asocierea si sabotand interesele sindicalistilor pe care, in mod normal, ar fi trebuit sa-i sustina. Pentru ca un lider nu face ce-are el chef si-l taie capul, ci doar ceea ce-i dicteaza oamenii care l-au desemnat in fruntea lor.
La 20 iunie anul curent, sindicalistii SIDERCA s-au strans in sedinta, ca sa hotarasca prin vot secret daca mai continua contractul de asociere in participatiune cu LEMTRANS. Oamenii au fost de acord, dar a doua zi reprezentanta firmei lichidatoare a SIDERCA, pe nume Carmen Anca Franga, i-a chemat pe sindicalisti la ordin, spre a-i santaja in cel mai pervers mod. Acestia au fost amenintati cu pierderea locurilor de munca din motive disciplinare si neacordarea salariilor compensatorii, in caz ca nu semneaza un tabel cum ca ar fi, de fapt, impotriva asocierii cu LEMTRANS. Dupa declaratiile martorilor, mica terorista ar fi folosit chiar amenintari de genul: "Te calc cu masina!" si "Te impusc!".
Zeci de procese pe banii contribuabilului
Lasand la o parte imixtiunea dictatoarei Franga in treburile sindicale, santajul la care aceasta s-a dedat a facut obiectul unei plangeri penale formulate de LEMTRANS pe adresa Inspectoratului Judetean de Politie Calarasi.
Vazand cum stau treburile, peste 60 de salariati din cei 113 cati mai numara Sindicatul SIDERCA la acea vreme, s-au constituit intr-o noua organizatie intitulata "Viitorul" Calarasi. In tot acest timp, lichidatoarea Franga si SC SIDERCA SA, cot la cot cu AVAS, au intentat zeci de procese creditoarei LEMTRANS care se asociase cu salariatii, infruptandu-se in acest scop fara nici o jena din fondurile combinatului - adica din banul public si al creditorilor. Desigur, nu le era deloc pe plac ca cele doua asociate pusesera in functiune forja si turnatoria, o fabrica de mobila, una de tigla si euro caramizi fiind in stadiu avansat de finalizare, urmand sa reabiliteze fabrica de oxigen si sa modernizeze o centrala electrica.
Plan machiavelic
Lidera de sindicat de la SIDERCA, Georgeta Carjila, si totodata concubina liderului federal Radi, si-a dat seama ca nu poate rezilia contractul de asociere in participatiune cu LEMTRANS. Din acest motiv a ascuns stampila intr-un loc intim, si nu i-a mai mandatat - cu de la sine putere - pe avocati sa reprezinte sindicalistii impotriva celor ce se opuneau beneficei asocieri. Spera ea ca, astfel, procesele vor fi pierdute din lipsa de aparare, in conditiile in care sansele de castig ale asocierii erau enorme. Pe baza acestui plan machiavelic, cei doi concubini si lichidatoarea Franga au sacrificat interesele a circa 300 de salariati, dintre care 202 - sindicalisti cu acte-n regula la "Viitorul" Calarasi.
Al doilea santaj la "drumul mare"
La data de 21 septembrie anul curent s-a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Sindicatului SIDERCA, avand pe ordinea de zi, printre altele, demiterea Getei Carjila din functia sindicala pe care nu o mai merita, deoarece isi batuse prea mult joc de interesele salariatilor. Din procesul verbal incheiat atunci rezulta ca organizatia mai avea 55 de membri, ceea ce se constituie intr-o alta minciuna sfruntata, purtand semnaturile concubinilor sindicali. Si vom arata pe ce ne bazam. La Consiliul de coordonare al METAROM, care s-a intrunit la Resita in data de 28 septembrie, s-a mentionat negru pe alb: "Reducerea numarului de membri declarati de Sindicatul SIDERCA Calarasi de la 74 la 39, incepand cu septembrie 2005".
In ciuda tuturor uzantelor sindicale, Getuta a invitat-o la sedinta pe lichidatoarea Franga, care n-avea ce cauta acolo. Aceasta, impreuna cu amantul Radi-cel-Frumos, au contribuit din plin la mentinerea ei pe anemicul fotoliu de lider sindical peste o mana de sindicalisti, comitand pentru a doua oara infractiunea de santaj.
Pentru un pumn de techini
Inainte de a se trece la votul privind destituirea sa, Carjila a adus la cunostinta oamenilor ca daca nu o voteaza lidera in continuare - opunandu-se implicit asocierii cu LEMTRANS - salariatii ce vor fi concediati nu vor mai primi platile compensatorii cuprinse intre 3 si 20 de salarii, in functie de vechimea in munca. In sprijinul Getei au sarit - ca doar de aceea fusesera adusi acolo - lichidatoarea si amantul, la unison. Oamenii, cum era si de asteptat, s-au gandit ca mai aproape le e maioul de piele decat camasa, inghitind galusca, chit ca viitorul lor de salariati era astfel total compromis pentru numai cativa techini. Rezultatul votului a fost urmatorul:
- din 53 de membri cu drept de vot, au votat 54, ceea ce denota ca la capitolul aritmetica se sta cam prost in respectiva organizatie sindicala;
- 42 si-au exprimat optiunea, in urma santajului la care au fost supusi, ca lidera Carjila sa ramana in continuare pe functie;
- 11 au fost impotriva si unul s-a abtinut.
Scenarii diabolice la ceas de taina
Confruntati cu scenariile pe care ne-am straduit sa le demontam pana aici, 109 sindicalisti s-au hotarat sa-si apere singuri drepturile, fara a mai tine cont de lidera celor 39 ramasi pe statele de cotizatii ale Sindicatului SIDERCA si de sprijinul acordat de "federalul" Radi concubinei lui de taina numita Getuta.
In asteptarea momentului in care politia si procuratura locale vor da curs plangerilor penale - depasind starea de imobilitate profesionala in care se complac -, ce reclama cele doua forme flagrante de santaj, mentionam o informatie de ultima ora. Cea din urma proprietara a SC DONASID SA, firma pusa la cale pe partea considerata viabila a Combinatului siderurgic Calarasi, l-a contactat pe liderul federal Aurel Radi, promitandu-i marea cu sarea. Tinta SC TENARIS - caci despre ea e vorba - este evacuarea creditorului legal din zona, precum si a sindicalistilor rebeli, dupa ce LEMTRANS a investit in platforma calaraseana, obtinand rezultate notabile. Dar in ceea ce priveste activitatea asa-zisului investitor strategic TENARIS in Romania, ne vom referi pe larg pe parcursul mai multor episoade ce vor urma.
Dan COSTE 
 Afisari: 204  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Revolta politistilor    3 comentarii
  Arestati pentru spalare de bani    
  Clanul "Torino" condamnat    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noul ghid de calatorie in Spatiul Schengen (2691 afisari)
 Panica in mafia lemnului (748 afisari)
 "Poeme extrauterine": La umbra XXX-ului in floare (449 afisari)
 Taiati inexplicabil de pe lista lui Morar (344 afisari)
 Cota unica de impozitare isi dovedeste eficienta (229 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.