Ziua Logo
  Nr. 3445 de miercuri, 5 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Teapa Nova
Foto: Mediafax
In conferinta de presa de ieri, Adriean Videanu a anuntat ca pe o izbanda personala, faptul ca a convins conducerea societatii Apa Nova sa faca public contractul de concesiune a serviciilor de apa in Bucuresti! "Contractul de concesiune este public, incepand de astazi (ieri, n. red.), de la ora 12.00. El va fi publicat pe site-ul Apa Nova, la adresa apabucur.ro, iar in cateva zile va putea fi gasit si pe site-ul Primariei Capitalei - pmb.ro". Aceasta este, deocamdata, cam singura "victorie" concreta a edilului-sef Videanu in fata societatii franceze care a obtinut, in urma cu cinci ani, monopolul asupra ser-viciilor de apa si canalizare ale Capitalei.
Faptul ca primarul general ar fi reusit sa obtina de la Apa Nova promisiunea privind o crestere semnificativa a cuantumului investitiilor pentru urmatorii trei ani este inca la nivel declarativ, intrucat cele doua parti nu au semnat pana acum nici un act aditional care sa cuprinda aceste prevederi, lucru recunoscut chiar de Videanu. "Practic, eu cred in angajamentul pe care si l-a luat Apa Nova fata de Primaria Capitalei, sa inceapa sa investeasca 150 - 200 de milioane de euro in urmatorii trei ani", a spus el. Primaria Capitalei va fi, insa, cofinantatorul societatii Apa Nova. Mai precis, bucurestenii vor contribui si ei, cu fondurile pe care le achita drept taxe si impozite la bugetul Capitalei, la investitiile de modernizare a retelelor, pe care societatea Apa Nova se obliga, prin contractul de concesiune, sa le faca pana in anul 2010. Intrucat contractul nu prevede termene precise de investire a banilor, Apa Nova are posibilitate sa le faca oricand in urmatorii cinci ani. Pana acum, Apa Nova a facut mai putin de 10% din modernizarile retelei de canalizare, adica a facut in cinci ani de la semnarea contractului, cat trebuia sa faca intr-un singur an. Mai precis, Apa Nova a refacut aproximativ 20 de km de canalizare, din cei 200 prevazuti in contract. Insa tot Videanu a declarat ca reprezentantii Apa Nova "interpreteaza" ca trebuie sa investeasca numai in zona modernizata de Primaria Capitalei. "Este un punct din litigiul aflat in prezent in negociere", a precizat el. In concluzie, Adriean Videanu are misiunea de a dovedi cat de maestru este in corectarea unui contract care s-a dovedit atat de pagubos pentru bucuresteni.
"Este un contract comercial valabil"
Reamintim ca primarul general negociaza de trei luni cu Apa Nova, el declarandu-se ieri in continuare optimist, desi a admis ca nu au reusit sa lamureasca unele neclaritati in privinta nivelului de investitii si al retelelor telescopice - aspecte din contractul de concesiune care a promis ca le va reglementa printr-un act aditional. Cu toate acestea, Adriean Videanu este de parere ca actualul contract de concesiune al serviciului de apa al orasului este unul "valabil". "Nu comentez conditiile in care a fost el incheiat (contractul n. red). Pot sa va spun, insa, ca obligatia mea este sa duc la indeplinire acest contract, care e un contract comercial valabil", a precizat edilul Bucurestilor.
O fi valabil contractul, insa cu siguranta este si pagubos pentru bucuresteni, atat timp cat SC Apa Nova nu a putut fi sanctionata niciodata de municipalitate pentru lipsa sau proasta prestatie. ARBAC - institutia municipala infiintata pentru a urmari respectarea contractului - a incercat o singura data, in urma cu doi ani, aplicandu-i societatii franceze o amenda de 100.000 de euro, dar aceasta a fost anulata, in justitie, de Apa Nova. Abia acum, conducerea Primariei Capitalei a intocmit un proiect de hotarare de Consiliu, menit sa reglementeze situatia. "Printr-o hotarare de consiliu, care va fi discutata in prima sedinta a CGMB, primarul general va fi imputernicit pentru a impune penalizari Apa Nova pentru neindeplinirea nivelului de investitii", a precizat Adriean Videanu.
Videanu da, cu tupeu, vina pe ziaristi
Primarul Videanu (Foto: Mediafax)
In privinta prestatiei societatii franceze pe parcursul celor doua valuri de inundatii care au afectat orasul in urma cu trei, respectiv zece zile, Adriean Videanu este de parere ca nu poate fi criticata, atat timp cat starea retelei de canalizare este in stare buna de functionare, insa subdimensionata. "Ati vazut si dumneavoastra, la cateva ore dupa oprirea ploii, nu au mai fost probleme. Acest lucru inseamna ca sistemul de canalizare functioneaza, dar in parametri in care a fost proiectat. Nimeni nu a estimat shimbarile climatice si nivelul mare de precipitatii. Asta e situatia!", a mai spus Videanu.
In schimb, primarul general a pus pe seama "ignorantei" faptul ca unii jurnalisti si politicieni "s-au grabit" sa acuze Apa Nova si Primaria Capitalei de neajunsurile contractului de concesiune, si au omis anumite aspecte ale demersurilor facute "spre binele orasului" de municipalitate in relatia cu societatea franceza. "Nimeni, sau, ma rog, foarte putini au preluat informatia privind nivelul de investitii pe care l-am negociat cu Apa Nova", si-a exprimat el oful. Si, pentru a evita pe viitor astfel de "declaratii ignorante", Videanu a decis sa supuna dezbaterii publice contractul de concesiune. "Am lansat aceasta dezbatare publica, nu pe ceea ce cred unii, ci pe ceva concret, pentru a combate declaratiile si comentariile ignorante ale unor oameni politici dar si din presa", a afirmat primarul general.
Bucuresteanul, cofinantator al Apa Nova
Intre anii 1997 si 1999, cand a fost redactat contractul de concesiune al serviciului public de apa, unul dintre obiectivele principale ale privatizarii urmarea degrevarea bugetului Capitalei de investitii in modernizarea retelei de apa pe urmatorii 25 de ani, astfel incat sumele respective sa fie redirectionate pentru alte proiecte de investitii necesare dezvoltarii orasului. Cu toate acestea, in ultimii patru ani, municipalitatea si primariile de sector au investit peste 46 de milioane de euro pentru lucrari de extindere a retelelor de apa si canalizare, precum si pentru realizarea statiei de epurare a apelor, desi aceste investitii intrau in sarcina concesionarului.
Aflam acum de la primarul general Videanu ca bucurestenii vor fi cofinantatorii societatii Apa Nova si in investitiile din urmatorii trei ani. Edilul-sef a anuntat ca Primaria Capitalei va investi, in urmatorii trei ani, 130 de milioane de euro pentru extinderea cu 600 de km a retelor de canalizare si de alimentare cu apa. "Apa Nova va fi alaturi de Primaria Capitalei intr-un program de investitii ce vizeaza extinderea retelei cu 600 de km. Partea de contributie a lor va fi de 150 - 200 de milioane de euro, adica investitii de zece ori mai mari fata de obligatia contractuala pe care a avut-o pana acum", a precizat Videanu. Primarul general a mai spus ca municipalitatea va investi, impeuna cu Apa Nova, in unele cote stabilite in functie de contract, astfel incat tariful pentru consumul de apa si utilizarea retelei de canalizare sa nu afecteze populatia. Intrebat daca contractul de concesiune si-a pierdut obiectul, tinand cont de nivelul de investitii al autoritatilor locale, Adriean Videanu s-a rezumat doar la a spune ca "mai sunt unele probleme privind nivelul de investitii".
El a precizat ca investitiile in infrastructura orasului, prognozate pentru urmatorii ani, se ridica la valoarea de 1,5 miliarde de euro, Apa Nova urmand sa contribuie "consistent" la aceste programe ce vor fi finantate si din emisiunea de obligatiuni municipale lansata in aceasta vara, dar si din credite externe. Bucurestenii sunt deja indatorati 20 de ani de aici inainte, atat la Banca Europeana de Investitii, cat si la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru reparatia strazilor, a construirii pasajelor supraterane si subterane, a modernizarii scolilor etc.
Obiectivul contractului a fost deturnat
Pe site-ul ARBAC, institutia municipala abilitata sa urmareasca derularea si respectarea prevederilor contractului de concesiune, este mentionat obiectivul principal al contractului de concesiune: "Unul dintre cele mai importante obiective ale Contractului de Concesiune (CC) il reprezinta degrevarea bugetului local de efortul investitional in domeniul apei. Conform prevederilor Contractului de Concesiune, realizarea Nivelelor de calitate a Serviciilor la standarde europene (element central al Contractului de Concesiune) este o obligatie a Concesionarului, asigurata prin efort financiar propriu, in limitele tarifului licitat si astfel fixat pentru toata durata de 25 de ani a concesiunii, fara apel la finantari din bugetul local, la alte subventii (guvernamentale) sau la fonduri nerambursabile si fara garantii municipale pentru imprumuturile pe care le face concesionarul. Astfel, odata cu inceperea concesiunii, ANB (Apa Nova Bucuresti - n.red.) a preluat sarcinile si investitiile in locul Municipalitatii, in conditii de maxima eficienta (la un tarif avantajos pentru utilizatori, stabilit la nivelul pietei, in mod transparent si concurential)", scrie pe site-ul ARBAC.
Potrivit ARBAC, acest transfer de sarcini trebuia sa conduca la controlul sarcinilor si cheltuielilor, in reducerea pierderilor, iar municipalitatea ar fi avut disponibilitati financiare sa initieze proiecte noi, in alte domenii, pentru ca nu mai este necesar sa mai investeasca in serviciile de apa si de canalizare.
Secretul concesionarii
Concesiunea serviciilor bucurestene de apa si canalizare a fost tinuta secreta cinci ani de zile. Compagnie Generale des Eaux, din Franta (devenita ulterior Vivendi Water si acum Veolia), a castigat, in martie 2000, licitatia pentru concesionarea serviciile bucurestene de apa si canalizare, invingand o alta companie din Franta - Lyonese des Eaux - si o firma britanica, International Water Ltd. Contractul de concesiune, semnat in luna martie 2000, de primarul general Viorel Lis, a intrat in efectivitate la 17 noiembrie 2000, cu un tarif pentru metrul cub de apa in jurul a 0,6 euro. Desi tariful licitat in lei era stipulat sa ramana fix - si, mai mult, sa scada treptat, din cinci in cinci ani -, el a fost majorat inca din primul an, de sase ori, ajungand de la 4.300 lei/mc la 6.200 lei/mc. Ulterior, s-a creat firma mixta romano-franceza Apa Nova Bucuresti, cu capitalul de 35 milioane euro al Veolia si cu aportul de patrimoniu al Primariei Capitalei, in raporturi egale. Patrimoniul municipal a fost insa subevaluat, astfel ca, in prezent, primaria a ramas doar cu 16% din actiuni.
Prefectul si primarii de sector cer corectarea contractului
Prefectul Mioara Mantale a cerut mai multa responsabilitate din partea francezilor. Societatea Apa Nova trebuie sa ii prezinte prefectului Capitalei, in cel mult zece zile, un plan eficient de actiune in cazul unor precipitatii mai mari decat nivelul suportat de canalizare. "Voi cere instantei sa constate pagubele produse bucurestenilor de lipsa unui plan si a implicarii societatii Apa Nova in evacuarea apei. Si aici este vorba despre reglementarile privind situatiile de urgenta, pentru ca Apa Nova gestioneaza si canalizarea orasului, doar incaseaza bani pentru asta, nu? Deci, ei trebuie sa asigure evacuarea apei si in situatii deosebite, ceea ce nu s-a facut. Sau sa-mi spuna mie, in planul de actiune, ca la orice ploaie trebuie sa scot pompierii in strada, si asta o sa fac, daca nu au alte solutii!", a declarat Mantale.
La randul lor, primarii de sector au solicitat, inca de la primul val de inundatii, fie "corectarea" contractului de concesiune - este cazul primarilor apartinand Aliantei DA, aflata la putere - , fie rezilierea lui, cum au cerut primarii pesedisti Marian Vanghelie si Neculai Ontanu. Tot ei au solicitat ca acest contract sa fie facut public, pentru ca Apa Nova incaseaza bani de la populatie.
Intr-adevar, bucurestenii platesc societatii Apa Nova atat pentru apa potabila, cat si pentru canalizare, atat pentru apa menajera, cat si pentru apa de ploaie, aceasta din urma fiind instituita asa-numita "taxa meteorica". In plus, din luna septembrie a acestui an, populatia mai plateste si apa calda pe care o foloseste la spalat.
Primarul vrea lacurile din jurul Capitalei
Adriean Videanu a mai anuntat ca municipalitatea va solicita Guvernului preluarea lacurilor Chitila, Plumbuita, Pantelimon I si Fundeni, cele care au amenintat Capitala in zilele ploioase, primaria urmand sa aloce resursele necesare pentru punerea in siguranta a barajelor. "Singurele lacuri din jurul Bucurestiului care au certificatul de punere in siguranta a barajelor sunt cel noua lacuri care sunt in administrarea Primariei Capitalei. Am sa solicit preluarea de catre municipalitate a celorlalte patru lacuri, respectiv Chitila, Plumbuita, Fundeni si Pantelimon I. Aceste lacuri ar urma sa treaca in administrarea Primariei Capitalei, asigurand si pentru acestea ceritificatul de punere in siguranta a barajelor", a afirmat primarul general.
Potrivit edilului Bucurestilor, municipalitatea a investit in cele noua lacuri pe care le are in administrare si are capacitatea sa investeasca si in celelalte pentru a asigura conditiile de securitate pe toate lacurile de pe raul Colentina. "Nu avem nevoie de surse de finantare, municipalitatea isi poate asuma investitiile de punere in siguranta a barajelor", a mai spus Videanu. Municipalitatea ar vrea sa preia in administrare de la Administratia "Apele Romane" lacurile mentionate - potrivit primarului Capitalei - din cauza situatiei aparute in timpul inundatiilor la periferia orasului, cand mai multe institutii ale statului si-au pasat responsabilitatile in ceea ce priveste gestionarea crizei. Efectul acestor divergente a fost devastator pentru 230 de persoane din cartierul Giulesti-Sarbi, ramase fara locuinte din cauza inundatiilor.
Apele Romane accepta sa predea lacurile
Conducerea Administratiei Nationala "Apele Romane" este, in principiu, de acord ca Primaria Capitalei sa preia administrarea catorva lacuri din jurul Bucurestiului, insa reprezentantii institutiei spun ca situatia acumularilor in perioada inundatiilor a fost corect gestionata. "Mi-ar conveni sa le preia, m-ar degreva de o anumita responsabilitate. Lasand gluma la o parte, eu raman la parerea ca am gestionat foarte bine situatia din ultimele zile cu ploi abundente. Pana la urma, ati vazut vreun lac care sa dea pe-afara?", a declarat directorul ANAR, Madalin Mihailovici. El a relatat cum reprezentantii ANAR au luat masuri ca, in zilele ploioase care au dus la inundatii in Capitala in ultimele saptamani, apa din lacurile de pe raul Colentina sa nu se reverse. "Nu stiu nimic oficial despre intentiile domnului Videanu, insa, daca asa vrea sa faca, vom vedea. In principiu nu ne deranjeaza", a spus Mihailovici. Intrebat despre investitiile facute de catre ANAR in amenajarea lacurilor din jurul Capitalei, Mihailovici a spus ca nu poate prezenta o situatie exacta, dar ca, in mod cert, anumite sume de bani au fost investite in respectivele amenajari.
Lis: "Contractul final a fost semnat de Basescu"
Fostul primar spune ca documentul s-a modificat atat de mult incat nu-l mai recunoaste
ZIUA Foto
Initial, contractul de concesiune a fost semnat de Viorel Lis la data de 29 martie 2000, avand ca numar de inregistrare 1329. El sustine insa ca documentul pe care l-a semnat a fost modificat atat de mult, incat nu il mai recunoaste acum. "Contractul final a fost semnat de Traian Basescu. Varianta pe care am semnat-o eu era foarte buna. In zece ani, cei de la Apa Nova erau obligati sa modernizeze sistemul de canalizare", a precizat Viorel Lis, uitand sa precizeze ca nu au fost stabilite termene intermediare de predare partiala a lucrarilor.
Semnarea contractului de catre cei doi primari generali este confirmata si de Andreas Baude, directorul general al apa Nova, dar acesta spune ca nu s-a operat nici o modificare in document. "Contractul de concesiune a fost discutat si semnat de Viorel Lis, iar apoi a fost semnat si de Traian Basescu. In perioada schimbarii nu a fost modificata nici o clauza, deoarece Banca Mondiala nu accepta acte aditionale la nici un contract", a spus Andreas Baude intr-o conferinta de presa. Baude considera contractul drept "dificil, complex, dar echitabil pentru ambele parti, respectiv municipalitate si Apa Nova".
Adriean Videanu a precizat, ieri, ca actualul contract cu Apa Nova nu poate fi reziliat intrucat penalizarile pe care ar trebui sa le suporte Primaria Capitalei ar fi de sute de milioane de euro anual.
Ontanu, avocatul sinistratilor
Foto: Mediafax
Primarul Neculai Ontanu ii indeamna pe locatarii din Sectorul 2, ale caror locuinte sau masini au fost afectate de inundatii, sa ceara daune in instanta societatii Apa Nova, si se ofera sa le acorde pagubitilor, in mod gratuit, asistenta juridica. Edilul a facut ieri un apel catre cetatenii din soseaua Colentina care au suferit daune in urma inundatiilor de duminica sa ceara recuperarea prejudiciului de la Apa Nova Bucuresti. "Lipsa utilajelor si incapacitatea de inteventie a societatii responsabile a dus la inundarea subsolurilor si distrugerea mai multor autovehicule parcate pe tronsonul cuprins intre strada Maior Vasile Bacila si Soseaua Fundeni. Apa s-a acumulat din cauza ca angajatii Apa Nova au fost in numar insuficient pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a pompelor de evacuare a apelor pluviale", a afirmat Ontanu.
Primarul Sectorului 2 considera ca locatarii afectati de inundatii au sanse mari sa-si recupereze prejudiciul provocat de inundatii, argumentul fiind acela ca, desi a fost avertizata, Apa Nova nu a intervenit in timp util pentru evitarea dezastrului. "Desi existau avertizari care anuntau cu trei zile inainte faptul ca Bucurestiul va fi afectat de ploi torentiale, Apa Nova nu a luat toate masurile necesare pentru prevenirea inundarii Capitalei", a mai spus Ontanu. Potrivit primarului, cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor se pot adresa zilnic primariei de sector.
Apa Nova a publicat contractul de cesiune fara semnaturi
Apa Nova a publicat ieri, cu o intarziere de 20 de minute fata de ora anuntata de primarul general al Capitalei, contractul de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din municipiul Bucuresti. Practic, oricine este curios sa citeasca documentul o poate face, dar trebuie ceva rabdare, intrucat sunt necesare cateva manevre pentru a ajunge la obiectivul urmarit. Astfel, in loc sa aleaga, pur si simplu, afisarea documentul pe pagina principala, Apa Nova a ales sa-l ascunda, asa ca poate fi citit numai daca este cautat prin optiunea "cautare", iar de aici trebuie accesata rubrica "Cadrul legal", unde, in sfarsit, contractul apare, impartit in 12 parti, ca sa poata fi citit pe sectiuni. Documentul contine aproape 700 de pagini, dar nicaieri nu apare nici o semnatura, astfel ca da impresia de proiect.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Ia uite ce va asteapta daca nu va spalati pe miini!   de Mos Grigore
Merci Apa Nova   de S
Ploaia cea rea si ploaia cea buna   de Atamild
contractu secret   de soramea
DE CE DEZINFORMATI BOBORUL BUCURESTEAN?   de Gospodarul
Domnul Ochi limpede   de Ratacitul
Ratacila, ce hram porti, de fapt ?   de Tzepelica
Contractu-i public....in sfarsit, dar anexele?   de Ratacitul
Intrebare   de Marrina
Pacatele fostelor regii nationale...   de Tzepelica
stiti unde era vicleanu duminica?   de Coricor
Iaca si eu...   de cetateanul turmentat
ARACANII DI NOI RUMANII NUMAI TEPII LUARAM DI CIND NE STIURAM BRE TAICA !   de serios-glumetul
In Romania actiunea "FURTUL MASIV" continua !   de ionion
Tupeistul Videanu !   de Ochi limpede
Rapsodul Videanu   de Raquel
Romanasii stiu sa ia tepe, asa ca...   de Phil
Mai fratilor si cumnatilor....   de motanul incaltat
oameni buni , treziti-va !!   de ilie nastase
Cetazeanul inundat   de lasati-ma in pace
A r h i v a
  Spatiul Schengen ramane interzis    5 comentarii
  Voronin se ia de piept cu Putin    8 comentarii
  Preturi prezidentiale la carburanti    
  ANAF alearga dupa micii benzinari    
  Casatoriile homosexuale agita Italia    12 comentarii
  Timp berechet pentru UE    
 Top afisari / comentarii 
 "BASARABIA, PAMANT ROMANESC" (609 afisari)
 Abecedar de evitat puscaria (208 afisari)
 Peste 12 milioane de romani (87 afisari)
 Basarabia mea! (80 afisari)
 Cruciada copiilor din Transnistria (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02372 sec.