Ziua Logo
  Nr. 3439 de miercuri, 28 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Micuta anticoruptie
Foto: Rompres
Toti presedintii Romaniei si-au facut un stindard din lupta anticoruptie. Dupa esecurile recunoscute ale lui Emil Constantinescu si Ion Iliescu, a venit randul lui Traian Basescu. Neavand ocazia sa-i vada trasi in teapa pe marii corupti, actualul sef al statului si-a indreptat ieri ochii catre mica spaga, indemnand cetatenii sa nu practice acest "sport national" timp de un an. Coruptia, motiv de repros etern din partea forurilor europene, a fost subiectul preferat al lui Basescu, in cei patru ani de opozitie cand parea ca este omul care se lupta cu un sistem corupt. Informatii incendiare privind privatizari, reesalonari si scutiri de plata datoriilor, cum a fost in cazul RAFO si SNTR, au fost prezentate de Basescu. Desi rezultatele luptei anticoruptie sunt in prezent total nesatisfacatoare, presedintele reorieteaza lupta deturnand atentia opiniei publice de la varf la baza. Basescu incrimineaza acum spaga data vamesului, doctorului sau altui functionar public. Drept este ca in aceste domenii - Vama, Sanatate, Administratie Publica - seful a cerut Executivului masuri urgente de reforma, care nu au aparut. (D.I.)
Apel catre cele 22 de milioane
Presedintele cere romanilor sa nu mai corupa sistemul
Presedintele Traian Basescu a cerut ieri celor 22 milioane de romani sa nu mai dea spaga la institutiile statului timp de un an. Declaratia a fost facuta la Conferinta "Networking Europe", Conventia Nationala Bucuresti organizata de Delegatia Comisiei Europene in Romania. "Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga care a devenit sport national", a spus presedintele. El a sustinut ca romanii prefera sa plateasca "ciubuc", o spaga, in loc sa-si revendice drepturile, amintind de tentatia romanilor de a plati vamesului, doctorului sau altui functionar public. "Actul medical, serviciul vamesului, al profesorului, al oricarui functionar public sunt garantate prin lege si trebuie sa fie prestate catre orice cetatean. Din acest motiv, va invit sa facem primul pas catre solidaritate in lupta contra coruptiei si sa cerem acestor functionari sa respecte legea", a insistat seful statului. El a apreciat ca este nevoie de o pregatire la nivelul mentalitatilor in vederea integrarii si primul pas ar fi solidaritatea in lupta impotriva coruptiei.
Incercam sa izolam coruptia
"Coruptia exista in aparatul de stat. Incercam sa o izolam, dar ea are intotdeauna un partener si partenerul este chiar populatia, chiar fiecare roman", a afirmat Basescu. El a marturisit: "Ma uitam aproape ingrozit pe o cercetare sociologica: 85% din subiecti considera ca nu au sanse in justitie, daca nu au bani. Or, acest proces este un proces in doi: unul il cere si-l accepta si altul plateste partea care-i revine din tandemul coruptiei. Coruptia de unul singur nu poate fi, nici la vames, nici la medic, nici la profesori, nici la judecator. Cineva accepta sa plateasca, iar acest cineva este parte a sistemului corupt. Este greu sa gandesti ca in Germania cetatenii merg catre justitie cu gandul ca trebuie sa plateasca". Basescu a afirmat ca Romania a dobandit in 60 de ani eticheta de coruptie, la nivelul institutiilor statului si este greu de schimbat aceasta imagine in cateva luni. "Este momentul ca Romania sa scape de eticheta de tara corupta", seful statului precizand ca "cetateanul european este partener al legii si nu al spagii".
Sa intram in UE cu o "oarecare aroganta"
In opinia presedintelui, romanii trebuie sa-si redobandeasca mandria nationala si sa intre in UE cu o oarecare aroganta. Mai mult, a spus el, "Nu putem intra in UE cu capul plecat. Este dreptul nostru sa fim acolo. Noi nu cersim, noi cerem. Nu suntem luati, ci ne ducem in UE. Suntem o natiune puternica, chiar daca avem erori in istorie. Avem o crestere economica, iar sentimentul mandriei nationale este unul din motoarele mentalitatii colective". "Desi se considera inteligenti, priceputi, buni sa munceasca, romanii nu cred in ei, in forta natiunii lor, in tara lor", a tinut sa remarce Basescu, adaugand: "Nu vad nici un motiv ca noi, aici, acasa, sa nu fim mandri si sa nu intram cu o oarecare aroganta in UE. O aroganta a poporului roman in raport cu cei care n-au nimic in plus fata de noi". El a subliniat: "Schimbarea de mentalitate si redobandirea mandriei de a fi roman sunt doua elemente importante, care pot crea Romaniei sansa de a intra frumos in UE. Nu as vrea ca tari din UE sa ne trateze cu mai mult respect decat ne tratam noi insine".
Presedintele asteapta un Raport de tara "echilibrat si obiectiv"
Presedintele a marturisit ca se asteapta la un Raport de tara echilibrat, obiectiv, in care se vor constata progresele facute. In acelasi timp, a adaugat Basescu, Raportul de tara va mentiona si faptul ca Romania mai are inca lucruri de facut. "Am avut prea multe lucruri nefacute la timp. Va fi meritul natiunii romane daca le vom indeplini la termen si pana acum suntem in grafic cu toate costurile platite de populatie si va fi asa pana la 1 ianuarie 2007", a mai spus Basescu. El a afirmat ca respinge ideea integrarii europene in 2008. Seful statului considera ca o mare problema este si explicarea progreselor catre oficialii UE. "Stiu comisarii, dar nu stiu parlamentarii europeni si nici popoarele UE. Aceasta este una din misiunile fundamentale ale euroboservatorilor romani: sa explice progresele facute de Romania. Este esential ca noi sa punem la dispozitia politicienilor romani informatiile pe care ei sa le ofere apoi popoarelor pe care le reprezinta", a insistat Basescu.
Cu "satarul integrarii" deasupra capului
Romania ar fi amanat cu siguranta masurile de reforma, daca nu ar fi fost "satarul integrarii" europene, a apreciat seful statului subliniind ca tara noastra plateste acum costurile integrarii, pentru ca nu le-a achitat la timp. "Am fi gasit un milion de motive sa ne amanam performanta. Acesta a fost un specific al ultimilor 15 ani: tot timpul au fost gasite motive de amanare", a mentionat Basescu adaugand: "In ultimii ani, constatam ca integrarea este o tema care afecteaza 22 de milioane de romani. Nici un guvern nu plateste el integrarea, costurile integarii apasa pe umerii a 22 de milioane de romani". El a precizat ca explozia preturilor la unele produse reprezinta parte din costurile integrarii. "Nu este de conceput o Romanie care intra masiv cu preturi subventionate in competitia de dupa integrare. Sunt costuri de care politicienii nu au vorbit, dar populatia trebuie sa stie ca le plateste pentru integrare", a completat presedintele. El a solicitat presei sa explice corect acest proces si sa nu arunce vina pe Guvern sau Parlament.
Anca HRIBAN
Declaratia despre marii rechini
Seful statului declara, in ianuarie, in fata conducerii Politiei Romane: "Va cer in mod categoric distrugerea structurilor de tip mafiot care au sustinere politica. Va repet ca nu am nici un fel de toleranta, indiferent din ce partid provin cei care sustin clanurile mafiote". Cateva luni mai tarziu, intr-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro", Traian Basescu afirma: "Va pot spune ca un anumit numar de �rechini� mari se afla in prezent in colimatorul Justitiei. Si sunt oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli.
Anchetele aflate in curs de desfasurare ne permit sa scoatem la lumina legaturile lor cu mediile politice care ii sustin".
Iliescu: "Nu exista coruptie mare sau mica!"
"Daca nu o invingem noi pe ea, ne invinge ea pe noi", a fost crezul fostului presedinte
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Tema obsesiva a lui Ion Iliescu in ultimul sau mandat de presedinte a fost lupta impotriva coruptiei. Iliescu si-a inceput ultimii patru ani la Cotroceni sub dictonul "daca nu invingem noi coruptia ne invinge ea pe noi", dar nu a reusit sa faca mare lucru la nivel practic. Opozitia de atunci i-a oferit pe tava cazuri de mari acte de coruptie care nu au fost luate in seama, dar Iliescu a continuat sa peroreze pe aceasta tema. Liderul de atunci al PD, actualul presedinte Traian Basescu, a raspuns pe loc apelului lui Iliescu de a lupta impotriva coruptiei, sustinand ca "partidele politice sunt singurele care pot stopa coruptia ce se propaga pe vectorul trafic de influenta practicat de oamenii politici". Tot Iliescu, care vorbea despre coruptie la fiecare eveniment pe care il prindea, denumea acest fenomen ca un "insotitor al tranzitiei". "Ea erodeaza structurile economiei si societatii romanesti, cuprinzand inclusiv sfera politicului. Nu exista coruptie mare sau mica. Exista doar corupti si corupatori, pe care institutiile statului, inclusiv Justitia, s-au dovedit cel mai adesea incapabile sa-i faca sa respecte legea", spunea fostul presedinte la inceputul anului 2001.
Promisiunile fostului presedinte
Iliescu promitea, la inceput de mandat, ca, in calitate de sef al statului, va sustine orice actiune care sa combata coruptia. "Fac apel la societatea civila, la mass-media, care au datoria sa se implice mai mult in aceasta lupta, sa sustina justitia in eforturile ei de jugulare a coruptiei", spunea presedintele doritor la acea vreme sa rupa gatul coruptiei din fasa. Toate ambitiile presedintelui legate de combaterea coruptiei au ramas insa doar declaratii. Atat de multe, incat ar putea fi cuprinse intr-un volum: eliminarea coruptiei este "o chestiune vitala", este "un narav care submineaza temeliile economiei si ale mediului social", "razboiul fara odihna impotriva coruptiei trebuie continuat", "este nevoie de o terapie de soc impotriva flagelului". Iliescu reusise sa descopere chiar si cauzele structurale ale dusmanului nr.1: competitia ilicita, obstacole administrative de tot felul, ridicate artificial, de o birocratie multiplicata progresiv, fiscalitatea. In anul 2002, exact in perioada in care premierul Adrian Nastase isi dorea mai mult ca niciodata alegeri anticipate, presedintele Iliescu a incercat sa gaseasca orice tertip pentru a-i da peste nas si a-l determina sa se intoarca la treburile tarii. Iliescu a lovit direct la sentimentul poporului si Nastase nu a mai avut de ales: lupta impotriva coruptiei este mai importanta decat anticipatele. Si tot Iliescu ajunsese, ca presedinte, la concluzia ca nu institutiile sunt corupte, ci doar oamenii. "E hazardat sa lansezi asemenea formule - guvern corupt, justitie corupta. E incorect sa blamezi institutii. Ca sunt oameni corupti in diverse institutii e alta treaba, dar trebuie demonstrat", spunea Iliescu la finele lui 2002. (Carmen EPURAN)
Emil Constantinescu s-a recunoscut invins
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Lupta anti-coruptie a fost nominalizata, intre prioritati, si de Emil Constantinescu, in momentul preluarii mandatului de sef al statului. In conformitate cu angajamentele luate in campania electorala, Constantinescu a infiintat, mai intai, Consiliul National de Actiune Impotriva Coruptiei si Crimei Organizate (CNAICCO), organism imputernicit sa rezolve marile cazuri de coruptie, fenomen impotriva caruia a fost declansat un "razboi total". Timpul trecea, insa mafiotii refuzau sa cada in plasa. Atunci, ca si acum, arestarile se tineau lant, insa condamnarile intarziau sa apara. In plasa anticoruptiei au ramas agatati cativa "pestisori", si vreo doua-trei "capturi" mai mari, intre care contrabandistii de tigari Iskandarani si Trutulescu. Pe la sfarsitul lui '99, s-a considerat ca marea coruptie a fost pusa cu botul pe labe si, in consecinta, CNAICCO a fost desfiintat. Totusi, in iulie 2000, pesedintele Emil Constantinescu avea sa inceapa celebrul mesaj prin care instiinta natiunea ca renunta sa candideze pentru un nou mandat printr-o trimitere la nerealizarile in planul anticoruptiei, denuntand "imbogatirea nemasurata prin actiuni ilegale a unora pe seama populatiei furate si mintite". Anuntand ca nu are nici un fel de obligatii fata de marile grupuri financiare, Constantinescu a avertizat ca ii va lua de piept pe corupti indiferent unde ar fi ei: in Parlament, in Guvern, in Justitie, la putere sau in opozitie. Prea tarziu. La sfarsitul anului 2000, majoritatea romanilor constata, conform sondajelor, ca flagelul coruptiei macina in continuare societatea, dovedindu-si imunitatea la leacurile administrate in mandatul 96'-2000. (Ovidiu BANCHES)
 Comentarii: 66 Afiseaza toate comentariile  
De ce romanii platim spaga ?   de ionion
Shpaga mica - mare = acumulare de capital ...(cinstit)....   de jan dinu
Matilda, esti prea subtila pentru mine azi,   de Raduc
Ce este spaga?   de Raduc
pentru IONION SPAHAGARUUUUUUUUU   de texanu
Cash-ul ..impute branza   de purdea
In anul 2000 firma noastra a refuzat "sugestia" mitei astfel ca mafia de la Interne era la un pas sa ne "termine"   de Gotcu
Revin cu rugamintea : Faceti cunoscute situatiile in care ati fost obligati sa dati spaga   de Marcu Arcasu
Olteanu foarte corect acuza pe guvernul comunist Nastase de   de ionion
Nu dau doctore, prefer pelitonita; Nu dau controlorule, prefer amenda; Nu dau vamesule, stau in tara... DADADADAaaa...   de VladTBB
Noi, romanii, suntem mult prea "balcanici" ca sa   de ionion
Marea coruptie nu se autodenunta, nu-i asa ?   de Tzepelica
daca nu ne schimbam noi nu putem schimba tara   de lucid
Ovidica Banchesulica zis Rastalmacica   de goe
trezeshtete romane   de tete
Ce urmeaza?   de Oarecare
Pentru un miliard de lei   de PANTAGRUEL
Citind toate comentariile si recitind spusele domnului Basescu, ajungi la alta concluzie.   de diana-andreea
Gata ....s-a rezolvat cu reforma anticoruptie a justitiei , gata le-am tras tzapa   de laur
Ii rog pe toti participantii la forum sa povesteasca un episod in care au fost obligati sa dea spaga .   de Marcu Arcasu
cel mai bun lucru   de joel
Apel moral catre o societate imorala   de Gargantua
Politia , Vama , Justitia , Primariile , Garda Financiara ...vor face foamea incepand de maine ?   de Marcu Arcasu
PROPUNERE PENTRU BASESCU   de gheorghe vlasceanu
Lozinci, nu masuri concrete   de D. D.
Apel interpretat gresit   de Mihai M
REGIMUL BASESCU   de voyager
Basescu, Don Chiote.   de mafalda
La anu',cand o face pui motanu'/   de Wanda Cristian
S-a descoperit gaura de la covrig!   de G.B.
Pentru Marchizul din Franta :   de octaaa
La fel de vinovati !   de S
D-le Presedinte   de cosor ion
Confiscarea propietatilor pentru dare si luare de mita !   de sarkizian
acest articol e prost scris...   de tete
De ce romanul plateste bacsis !   de ionion
mentalitatea Ziua   de crassus
Unde sa ajuns !   de sarkizian
Cine sunt cei care ne cer sa renuntam la shpaga ?   de diana-andreea
Pt sarkizian   de parolista
Cati oameni destepti pe forumul asta ...   de Paraschiv
Imi place fotografia   de Phil
Scuze , am apasat din gresala "enter" si frantura de mesaj a zburat...   de Sergiu Popescu
TARICEANU E TINDALA.....SI BASESCU ESTE PACALA   de texanu
Bey traktorist   de Phil
DOMNULE BASESCU.....RASPUNDE-TI CE INSEAMNA CORUPTIA?   de Marchizul
CHemarea presedintelui probeaza slabiciunea in fata problemelor   de Sergiu Popescu
Totul se rezolva de "sus"?   de inca cineva
Coruptie = socialism   de antiteze.com
Neimpunerea de....   de sarkizian
Solutie binevenita   de sarkizian
Redobandirea demnitatii de catre romani   de Mihai M
Basescu se dovedeste pana la urma doar un alt clovn...   de ingineru
EU AS LASA LUPTA DE DEMASCARE A CORUPTIEI PE UMERII PRESEI   de atentie
Basescu are dreptate   de octaaa
Voi sunteti oameni seriosi? Strull intreaba...   de Doro
IARASI BASESCU   de joe florea
Cash-ul impute branza   de purdea
Aroganta   de A.Marian
gata, s-a facut si se va face curat   de avenirv
Cer presedintelui   de Oarecare
CORUPTIA E IN FIREA OMULUI DAR MAI ALES A ROMANULUI   de lec4ram
Vai de capul nostru   de MariusR
Puterea incapabila de a starpi coruptia, hotia, in Romania   de GGane
Curatenia incepe   de sarkizian
Si Basescu cum de a ajuns capitan de vas ?   de traktorist
A r h i v a
  PC paraste ZIUA si EvZ la CRP    2 comentarii
  Guvernarea PNL-PC-PSD    3 comentarii
  Cristi Puiu: "La filmul asta chiar se rade"    1 comentariu
  SUA si UE, doar observatori la Nistru    2 comentarii
  Viitorul european al Republicii Moldova depinde de Romania    2 comentarii
  Letonia sprijina Chisinaul pentru demilitarizarea ruseasca    2 comentarii
  Vladimir Putin are sapte succesori    1 comentariu
  Unirea si Logan interzise de CNA    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casa lui Patsy Cline, monument istoric (55 afisari)
 Memorie mai buna cu broccoli, ridichi si cartofi (53 afisari)
 Detectivi particulari atestati de Politia Capitalei (34 afisari)
 Uraciunea ocultismului (34 afisari)
 Repartitoare de caldura cu transmisie radio (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01786 sec.