Ziua Logo
  Nr. 3439 de miercuri, 28 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Oi, oi, oi, ce schimbare pe Iulia...
Andrei KOLESNIKOV 
Iulia Timosenko nu a fost primita de Vladimir Putin. Insa ea ar veni, daca presedintele Rusiei ar chema-o. Din acest motiv, consilierii sai nu au exclus ieri, pana la o ora foarte tarzie, posibilitatea unei asemenea intalniri.
De fapt, presedintele rus are nevoie de Iulia Timosenko. Dar el are o nevoie inca si mai mare de presedintele ucrainean. Putin are nevoie de Timosenko, inainte de toate, pentru "a-l enerva" pe Iuscenko. Asadar, fostul prim-ministru nu trebuie sa-si faca prea multe iluzii. Pentru Vladimir Putin ar fi mult mai usor sa vorbeasca cu presedintele Viktor Iuscenko, daca seful statului ucrainean ar realiza ca Putin poate sa inceapa in orice moment sa discute cu Timosenko.
Iulia Timosenko are si ea nevoie de Putin - intr-un sens strict politic, desigur. Iulia Timosenko se gandeste la modalitatea in care ar putea castiga Ucraina (sau macar jumatatea ei stanga), dar nu si la felul in care ar putea castiga simpatia liderului rus.
Principala intrebare care se pune in acest punct este cine foloseste pe cine mai mult. In acest caz, lucrurile sunt mai clare in ceea ce o priveste pe Timosenko. Ea are nevoie de sustinerea lui Putin chiar acum - inaintea alegerilor paramentare din primavara. Iar acest lucru ii face lui Putin treburile mai usoare. Va incerca sa o foloseasca pana in acel moment in proportie de 100%.
Se pare inca ca nici Iulia Timosenko nu este chiar atat de grabita. Intelege, probabil, si ea toate acestea. Iar acum declara ca Vladimir Putin este cel mai bun presedinte pentru poporul rus. Ce schimbare... Ceva a impiedicat-o pe Timosenko sa faca acest tip de declaratii, atunci cand Putin a vizitat Kievul pentru a-l sustine pe candidatul prezidential Viktor Ianukovici. Este de inteles; la acea vreme, Timosenko se afla literalmente de cealalta parte a baricadelor. Este, de asemenea, de inteles ca nimic nu o impiedica acum sa faca asemenea declaratii.
De asemenea, ceva a impiedicat-o la acea vreme sa coopereze cu Viktor Medvedciuk, unul dintre cei mai apropiati aliati ai presedintelui ucrainean Leonid Kucima. Acum, nimic nu o mai poate tine departe de o asemenea cooperare. Potrivit informatiilor recente, vizita lui Timosenko la Moscova a fost aranjata de nimeni altul decat de Medvedciuk.
Iulia Timosenko se arata a fi un politician extrem de flexibil - nimic personal si nimic sacru. Se pare ca Medvedciuk si-a folosit vechile relatii si a ajutat-o sa se intalneasca cu ofiterii Biroului Militar General al Procuraturii. Intalnirea a fost, in mod evident, eficace. Nimeni nu o mai urmareste. Ea a devenit, de asemenea, un nimeni (mai ales daca luam in considerare faptul ca, nu cu mult timp in urma, Timosenko a incetat sa mai fie prim-ministrul Ucrainei). Intr-un anumit sens, Timosenko si-a incheiat toate conturile (metaforic vorbind, desigur).
Cred ca, daca acest lucru nu a speriat-o, el ar trebui, macar, sa o puna pe ganduri.
Comentariu de Andrei Kolesnikov, publicat de Kommersant Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Raison d'Etat   de Olga Khan
Si Ivan cel groaznic plingea dupa ce-si ucidea victimele   de Radu Dragan
A r h i v a
  Cum a dat Basescu cu bata in balta?    18 comentarii
  Uraciunea ocultismului    18 comentarii
  Justificari ideologice pentru un complot al oligarhilor?    1 comentariu
  Aqua Nova Chiorensis    5 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casa lui Patsy Cline, monument istoric (55 afisari)
 Memorie mai buna cu broccoli, ridichi si cartofi (53 afisari)
 Detectivi particulari atestati de Politia Capitalei (34 afisari)
 Uraciunea ocultismului (34 afisari)
 Repartitoare de caldura cu transmisie radio (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88336 sec.