Ziua Logo
  Nr. 3433 de miercuri, 21 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
O viata inchinata dreptatii si razbunarii
Shimon Wiesenthal a murit in somn
Procesul lui Eichmann
Shimon Wiesenthal era un evreu cu un numar scrijelit de SS-isti pe antebrat, numarul deportatului la Auschwitz. A supravietuit grozaviilor Holocaustului si cand a fost eliberat din lagarul de exterminare a jurat sa se razbune. "Dreptatea trebuie sa se faca", spunea. In deceniile urmatoare si-a inchinat toate fortele depistarii si urmaririi nazistilor scapati de judecata de la N�renberg, peste 1000 de conducatori politici si militari nazisti au fost prinsi si condamnati gratie activitatii Institutului pe care l-a infiintat, dupa razboi, la Viena.
"Vanatorul de nazisti"
Cine a fost acest cavaler al dreptatii si razbunarii, supranumit "vanatorul de nazisti"?
Shimon Wiesenthal s-a nascut la 31 decembrie 1908, intr-o familie bogata din Galitia, (pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar, astazi tinut ucrainean). A studiat arhitectura la Praga. In momentul izbucnirii celui de-al II-lea Razboi Mondial, lucra la Lvov, in Polonia, acolo a fost prins de SS-isti si deportat, a trecut apoi prin infernul catorva lagare, in 1945, trupele americane l-au gasit, bolnav si infometat, in pragul mortii, in lagarul de la Mauthausen. Tribunalul de la N�renberg avea nevoie de documente si marturii in vederea deschiderii proceselor impotriva criminalilor de razboi, Wisenthal a fost printre primul care a depus marturie. Procurorul american a apreciat capacitatea de discernamant, dar si ura infinita a martorului impotriva nazismului, asa a ajuns Shimon Wiesenthal ofiter investigator. In 1947, Wiesenthal traia la Viena, era oripilat la vederea numarului imens de fosti nazisti care scapasera de judecata Aliatilor, e drept ca nu putea fi aruncata dupa gratii imensa masa de nazisti, dar cel putin asasinii proeminenti nu aveau voie sa scape nepedepsiti. Asa gandea Wiesenthal si in aceasta directie a inceput sa actioneze, infiintand mai intai la Linz un "Centru de documentare evreiasca", apoi la Viena un Institut care se ocupa cu strangerea de informatii despre fosti mari nazisti, care traiau ascunsi in diferite colturi din lume. Nici autoritatile austriace si germane si nici Aliatii nu se aratau prea incantati de straduinta lui Wiesenthal de a-i cauta pe fostii nazisti prin jungla braziliana sau in conglomeratele urbaniere din Argentina, dar cand probele se adunau, erau nevoite sa actioneze.
Eichmann, cea mai importanta captura
Cea mai importanta captura a lui Shimon Wiesenthal a fost killerul nr. 1 al evreimii europene, ofiterul SS-ist Adolf Eichmann. Wiesenthal l-a dibuit ascuns, sub un nume fals, in suburbiile orasului argentinian Buenos Aires, iar agentii Mossadului, in frunte cu Isser Harel, l-au prins, narcotizat si transportat la Ierusalim. Contributia lui Wiesenthal la capturarea si condamnarea lui Eichmann a marcat varful activitatii Institutului sau, intr-un fel se inchisese un cerc existential, victima il biruise pe asasin, biografii lui Wisenthal vor scrie ca spanzurarea lui Eichmann nu a fost numai expresia unei razbunari personale, o socoteala istorica a celor 6 milioane de evrei exterminati in anii Holocaustului cu calaul lor intr-un fel se incheiase.
Activ pana in ultima clipa a vietii
Wiesenthal nu a lansat niciodata propriii sai agenti pe urmele fostilor nazisti importanti, el se ocupa doar cu strangerea de informatii. Dupa procesul lui Eichmannn de la Ierusalim, si-a redus activitatea, dar n-a iesit la pensie. In onoarea sa, in 1977, a luat fiinta in Statele Unite, la Los Angeles un "Centru international Shimon Wiesenthal" pentru eternizarea memoriei victimelor Holocaustului si apararea drepturilor poporului evreu. In urma cu doi ani, dupa ce a implinit 94 de ani, a anuntat Wiesenthal, intr-un interviu, incetarea muncii sale de "vanator de nazisti". "Am descoperit numerosi asasini nazisti, a declarat Wiesenthal, si am continuat sa traiesc dupa ce ei au murit. Au ramas inca multi nazisti nepedepsiti, dar ei sunt acum foarte batrani ca sa mai fie adusi in fata judecatii, asa ca consider misiunea mea indeplinita si incheiata."
Atentate nereusite
Shimon Wiesenthal (Foto: EPA)
L-am cunoscut candva pe Wiesenthal la Tel Aviv, nu agrea sa fie intervievat, a fost insa un noroc nesperat sa pot vorbi cu dansul. Am fost mirat ca la o miscare a trupului sau voluminos, i-am vazut prins sub o curea, in jurul bratului, un pistol. Mi-a observat mirarea si mi-a dat sa inteleg ca viata ii este in permanenta primejduita. Mi-a spus: "Daca ti-e dat sa mori, nici-un pistol nu te apara, dar o arma iti da un plus de siguranta. Pastrez un revolver la birou si o arma acasa. De rest se ocupa Dumnezeu." Nu a vorbit despre numeroasele incercari de a se atenta la viata sa, mai tarziu, in 1989, mass-media internationala descria cu lux de amanunte atentatul cu bomba la resedinta personala a lui Wiesenthal din Viena. In 1989, cu prilejul implinirii varstei de 80 de ani, Wiesenthal a publicat cartea "Dreptate, nu razbunare". Printre multe alte distinctii internationale, Wiesenthal a fost profund emotionat in 2004, cand regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Cavaler de onoare al Angliei, prilej pentru Wiesenthal sa declare: " "Ma intreb tot timpul ce pot sa fac pentru cei care nu au supravietuit Holocaustului, si-mi spun: vreau sa fiu purtatorul lor de cuvant, sa le perpetuez amintirea, asa vor continua si ei sa supravietuiasca".
Shimon Wiesenthal a murit ieri in timp ce dormea. Avea 96 de ani.
Zihrono levraha, spun evreii, fie-i amintirea binecuvantata.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Bounty hunter   de Olga Khan
Epoca dementelor ... partea intiia   de jan dinu
S-a anuntat oficial...   de zwilling carol
Adevarul despre SW.   de Livius Chilian
Wiesenthal - O intrebare.   de Specialistul de conspiratii
Iar a venit Dolores Ibarruri scandinava pe Forum ?   de ionion
I se spunea Pinocchio   de paisie2
Wiesenthal - scriitorul   de lucid
Mos Grigore - ca te-am vazut aici pe forum   de lucid
"Ura", "razbunare"...Tendentios scris ....   de adrianbmw
Auzi taica da Simion Visental aista o fost rumin, cie muncea cie mieserie bratara die aur avea ?   de serios-glumetul
Shimon Wiesenthal a urmarit fascistii , eu urmaresc securistii de tipul lui Radu Timofte !   de ionion
Pe cind cineva care sa vineze comunistii?   de alan
Un suflet sacru si unic!   de Radu Dragan
sa-i fii tarina usoara si sa nu aiba placerea sa sa intilneasca cu nazistii pa lumea cealalta !   de serios-glumetul
O fi visat urit (nazisti?)! ndc   de Phil
A Murit Un Om Bun   de GiulestiWarrior
Un om cu bun simt   de Katty
Mindru evreu   de Katty
A r h i v a
  Fiii ploii    17 comentarii
  Nesimtirea Apa Nova    13 comentarii
  Se rupe cerul peste Romania    5 comentarii
  Prima zi a Congresului Comunitatii evreiesti, cu usile inchise    1 comentariu
  Presa rusa: "Moscova poate fi linistita"    4 comentarii
  Mariajul de patru luni PDSR-PNL    3 comentarii
  Bogdan Radulescu: Nu sunt antisemit    5 comentarii
     2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Din istoria poeziei erotice romanesti (46 afisari)
 Vine toamna si din punct de vedere astronomic (42 afisari)
 O propunere tembela (38 afisari)
 Bogdan Radulescu: Nu sunt antisemit (32 afisari)
 "Laleaua Neagra" la TVR Cultural (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01071 sec.