Ziua Logo
  Nr. 3433 de miercuri, 21 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mariajul de patru luni PDSR-PNL
Foto: Mediafax
Miron Mitrea dezvaluia, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ca PSD "e dator" PNL, iar pesedistii nu-si uita datoriile. PDSR si PNL au incheiat un protocol de neagresiune la inceputul lunii decembrie 2000, cand social-democratii castigasera alegerile parlamentare. Protocolul constituia in fapt un pact de neagresiune prin care liberalii urma sa sprijine initiativele guvernului PDSR. PNL cerea in schimb, continuarea acordului PSAL, reforma in Justitie si consultari in unele problemele de politica externa si interna. Concubinajul politic s-a dovedit un acord dureros pentru ambele parti. Liberalii Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu, contracandidati la sefia PNL, au fost nevoiti sa denunte colaborarea cu PDSR in apropierea Congresului partidului. Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a fost catalogat "cameleon politic" de Adrian Nastase. In ciuda acestor schimburi dure de replici, liberalii si-au tinut promisiunea si nu au initiat sau sprijinit nici o motiune de cenzura la adresa Guvernului Nastase. In luna mai a anului 2001, protocolul este rupt la initiativa lui Stoica, efectul fiind debarcarea imediata a lui Ludovic Orban de la presedintia Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. In urma cu doua zile Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, nu excludea o colaborare cu un guvern minoritar PNL-UDMR-PC, recunoscand ca partidul sau are o datorie fata de liberali. (Mihai TOADER)
La inceputul lunii decembrie 2000, dupa castigarea parlamentarelor de catre social-democrati, conducerile PDSR si PNL puneau la cale un "document de intelegere", prin care se asigura sustinerea parlamentara a guvernului minoritar si monocolor al PDSR, condus de Adrian Nastase. Sprijinirea initiativelor Guvernului PDSR urma sa se faca pe o perioada de un an, dupa care decizia ar fi trebuit reanalizata in functie de evolutia politica. La un moment dat, insa negocierile intre cele doua partide au fost intrerupte temporar, pe parcursul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pentru ca electoratul sa nu fie bulversat. Liderul PDSR, Adrian Nastase, ajunsese la concluzia ca "supraexpunerea mediatica" a discutiilor partidului cu PNL a dus la o stare de confuzie in cadrul filialelor. Nastase spunea ca organizatiile au fost bulversate de ideea unei potentiale aliante a PDSR cu democratii si liberalii. La acea vreme, liderul PDSR respingea categoric aceasta varianta, sustinand ca partidul sau nu se va alia cu cei care timp de patru ani de zile "au distrus si au furat" tara. El mai spunea ca discutiile cu partidele din Opozitie nu vizeaza formarea unei aliante, ci doar obtinerea sprijinului parlamentar pentru viitorul guvern monocolor PDSR. Intr-un final, pe 27 decembrie, PNL si UDMR, au stabilit, prin doua protocoale bilaterale, sa nu intieze si sa nu sprijine vreo motiune de cenzura la adresa Guvernului Nastase. De cealalta parte, PDSR promitea sa tina cont de unele dintre prioritatile UDMR si PNL. Democratii, condusi la acea vreme de Petre Roman, au refuzat sa semneze protocolul, sustinand ca rolul PD este sa constituie o alternativa la Putere.
Iorgulescu despre protocol: "PNL face curte Diavolului"
Documentul semnat de PNL si PDSR cuprindea, printre altele, angajamentul partidului liberal de a vota investirea Guvernului si promisiunea formatiunii social-democrate de a consulta PNL in probleme de politica interna si externa si de a continua acordul PSAL si reforma in Justitie. Potrivit documentului, la 1 februarie 2001, urma sa se creeze o Comisie speciala care sa redacteze propunerile de modificare a Constitutiei, a legilor de reforma a sistemului politic si electoral, precum si a Regulamentelor celor doua Camere parlamentare, masuri ce urma a fi adoptate de Parlament in cea de-a doua sesiune parlamentara. Protocolul bilateral PDSR-PNL mai prevedea ca Guvernul sa accelereze privatizarea "transparenta si eficienta" in industrie si agricultura, continuarea acordului PSAL cu Banca Mondiala si privatizarea treptata a utilitatilor publice. Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica spunea la acea vreme ca protocolul nu insemna "un cec in alb" acordat Guvernului PDSR, PNL angajandu-se sa monitorizeze respectarea acestor angajamente si sa sanctioneze eventualele abateri. Stoica mai spunea ca nu este vorba de o participare a PNL la guvernare, partidul ramanand in opozitie. Dupa intrarea in vigoare a protocolului, actualul ministru liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu, la acea vreme co-presedinte al defunctei UFD, prevedea ca PNL va intra la guvernare alaturi de PDSR. "PNL face acum curte Diavolului, pentru ca mai tarziu sa incheie un pact cu acesta", spunea Iorgulescu despre viitoarea sa familie politica.
Bugetul i-a despartit prematur
Inca din prima luna de concubinaj politic, PNL si PDSR s-au luat la harta pe diverse teme, dar liberalii si-au tinut promisiunea de a nu sprijini sau initia motiuni de cenzura la adresa Executivului condus de Nastase. La sfarsitul lunii ianuarie 2001, liderul liberal, Valeriu Stoica promitea ca PNL sa puna in discutie serios colaborarea punctuala cu PDSR.
La inceputul lunii februarie, acelasi Stoica aducea aminte PDSR-ului ca trebuie sa se grabeasca cu demararea procedurilor de modificare a Constitutiei, punct stabilit in protocolul semnat intre cele doua partide. In contextul apropierii congresului PNL, a aparut candidatura lui Calin Popescu Tariceanu. Acesta s-a declrat inca din campania electorala pentru sefia PNL impotriva protocolului semat cu PDSR, sustinand ca memorandumul incheiat cu social-democratii a fost "o decizie eronata". Si celalalt contracandidat al lui Stoica pentru sefia PNL, Crin Antonescu, a criticat in discursul sau de la Congres decizia alierii cu PDSR, considerand-o "o greseala politica". Intre timp si Adrian Nastase este din ce in ce mai nemultumit de stadiul relatiei cu PNL, caruia ii cere sa isi vada de treaba sa. Nastase spunea, la inceputul lunii februarie, ca protocolul semnat intre cele doua partide nu este altceva decat ceea ce este stabilit in programul de guvernare si ca nu trebuie sa apara ideea ca social-democratii sunt "marioneta" PNL la guvernare. La un moment dat, pe la inceputul lunii martie, liberalii si social-democratii pareau sa fi ajuns la un consens in ceea ce priveste punctul principal din protocol, revizuirea Constitutiei, incheie chiar si un nou protocol pe aceasta tema, insa nemultumirile la nivel inalt sunt din ce in ce mai intense. Nastase il face pe liderul liberal cameleon politic, Mona Musca anunta si ea ca inceteaza colaborarea cu PDSR, din cauza proiectului de lege privind accesul la informatiile publice. In cele din urma protocolul este rupt din cauza faptului ca PNL voteaza alaturi de PD in Parlament impotriva bugetului. Cu putin timp inainte, Nastase ii avertizase pe liberali ca un vot impotriva bugetului echivaleaza cu o motiune de cenzura, ca atare protocolul va fi rupt. Valeriu Stoica i-o ia insa inainte lui Nastase astfel ca, la inceputul lunii mai, Valeriu Stoica rupe la propriu protocolul semnat cu PDSR. Raspunsul PDSR la acest anunt a fost unul de bucurie, pentru ca "duplicitatea din ultima vreme trebuia sa inceteze". Bucuria PDSR a fost atat de mare, incat la cateva zile dupa ruperea protocolului s-a trecut la represalii. Liberalul Ludovic Orban a fost demis din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), printr-o decizie a premierului Adrian Nastase, in locul sau fiind numit un reprezentant al UDMR.
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Liberali=tradatori   de Comunistul
4 luni ? cum patru luni ? Pai astia traiesc in concubinaj decat l-au linshat pe Ceausescu !   de ionion
povesti unicamerialiste   de Vasile Bleaga
A r h i v a
  Fiii ploii    17 comentarii
  Nesimtirea Apa Nova    13 comentarii
  Se rupe cerul peste Romania    5 comentarii
  Prima zi a Congresului Comunitatii evreiesti, cu usile inchise    1 comentariu
  Presa rusa: "Moscova poate fi linistita"    4 comentarii
  Bogdan Radulescu: Nu sunt antisemit    5 comentarii
  Shimon Wiesenthal a murit in somn    19 comentarii
     2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Din istoria poeziei erotice romanesti (46 afisari)
 Vine toamna si din punct de vedere astronomic (42 afisari)
 O propunere tembela (38 afisari)
 Bogdan Radulescu: Nu sunt antisemit (32 afisari)
 "Laleaua Neagra" la TVR Cultural (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01169 sec.