Ziua Logo
  Nr. 3428 de joi, 15 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ONU - reforma sau moarte
A 60-a aniversare a Organizatiei (foto EPA)
Peste 170 de sefi de stat si de guvern au participat, ieri, la deschiderea lucrarilor summit-ului mondial al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care marcheaza, totodata, cea de-a 60-a aniversare a Organizatiei, transmite Rompres. Printre invitatii la reuniunea de la New York se numara liderul de la Casa Alba, George W. Bush, si omologii sai rus, Vladimir Putin, si chinez, Hu Jintao, precum si seful Executivului de la Londra, Tony Blair, premierul francez, Dominique de Villepin, si prim-ministrul nipon, Junichiro Koizumi. Summit-ul mondial din 2005 "va oferi statelor lumii o ocazie cum rareori exista de a se uni pentru a contracara amenintari grave care apasa asupra tuturor si care necesita solutii colective energice," a declarat secretarul general al ONU, Kofi Annan, cu privire la obiectivele reuniunii. "Reusita acestui summit constituie o miza majora pentru solidaritatea internationala si pentru viitorul sistemului multilateral," a apreciat, la randul sau, seful de stat francez, Jacques Chirac, absent de la manifestare datorita accidentului vascular suferit recent.
Basescu a participat la reuniunea Consiliului de Securitate
Reuniunea sefilor de stat si de guvern a fost precedata, ieri, de o intrunire la nivel inalt a Consiliului de Securitate, la care a participat, pentru prima data, si o delegatie a tarii noastre, condusa de presedintele Traian Basescu. Anterior, seful de stat roman a participat la receptia oferita, marti seara, de presedintele George Bush, in onoarea participantilor la summit-ul ONU. Romania este reprezentata la New York de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, consilierii prezidentiali Theodor Stolojan, Claudiu Saftoiu, Renate Weber, Adriana Saftoiu si consilierii de stat Anca Ilinoiu si Elena Udrea. Printre intalnirile bilaterale programate cu ocazia summit-ului figureaza intrevederea dintre presedintele american, George Bush, si premierul britanic, Tony Blair, cea dintre liderul de la Casa Alba si premierul israelian Ariel Sharon, precum si intalnirea dintre liderul pakistanez, Pervez Musharraf, si premierul indian, Manmohan Singh.
Dezbateri pentru schimbare
Reprezentantii celor 191 de state membre ale ONU au convenit marti, in cadrul unei sesiuni plenare a Adunarii Generale, asupra principalelor aspecte referitoare la reforma Organizatiei si la relansarea unui efort global in favoarea dezvoltarii. Propunerile, cuprinse intr-un document de 35 de pagini, care va fi adoptat in finalul summit-ului de la New York, se refera la adoptarea si punerea in aplicare, pana in 2006, a strategiilor nationale de dezvoltare in scopul atingerii obiectivelor privind reducerea saraciei. Totodata, documentul lanseaza un apel pentru ca tarile dezvoltate sa depuna eforturi concrete pentru a aloca aproximativ 0,7% din Produsul Intern Brut ajutorului public pentru dezvoltare pana in 2015. Referitor la reforma Administratiei ONU, membrii s-au declarat in favoarea unei reforme a Consiliului de Securitate, demersul fiind considerat esential pentru modernizarea Organizatiei. Textul abordeaza, totodata, si problema terorismului, denuntat cu fermitate "in toate formele si manifestarile sale, oricare ar fi autorii si obiectivele lui, drept una dintre cele mai serioase amenintari la adresa pacii si securitatii internationale", subliniind necesitatea incheierii unei conventii globale pe aceasta tema.
Documentul final, subiect de controversa
Rezultatul sesiunii plenare a Adunarii Generale a ONU nu a fost primit cu entuziasm de toate partile implicate. In pofida faptului ca secretarul general al ONU, Kofi Annan, secondat de premierul francez, Dominique de Villepin, a considerat documentul drept "un succes," "care poate servi drept baza pentru continuarea eforturilor noastre", numeroase organizatii neguvernamentale si-au manifestat dezamagirea fata de textul adoptat, marti, in cadrul sesiunii plenare a Adunarii Generale a ONU. Organizatiile de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch si Amnesty International au criticat in mod special faptul ca numeroase aspecte legate de Consiliul Drepturilor Omului, care ar urma sa preia atributiile Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, au ramas nerezolvate. SUA s-au declarat, de asemenea, nemultumite de rezultatul sesiunii plenare de marti, adjunctul secretarului de Stat american, Nicholas Burns, apreciind, totusi, ca documentul nu reprezinta "sfarsitul eforturilor de reforma, ci inceputul unui efort permanent pe care trebuie sa-l depuna ONU". "Nu este o afacere incheiata. Vom reveni in cateva luni," a mai adaugat Burns, nominalizand elaborarea unei definitii a terorismului, apararea drepturilor omului si extinderea Consiliului de Securitate printre problemele ramase nerezolvate.
Obiectivele Romaniei
Printre obiectivele partii romane, reprezentate la New York de o delegatie oficiala condusa de presedintele Traian Basescu, se afla sporirea vizibilitatii Romaniei drept partener credibil la scara globala si regionala, inclusiv din perspectiva temei centrale a summit-ului - combaterea terorismului si a celorlalte amenintari asimetrice si neconventionale, dar si reafirmarea pozitiei tarii noastre cu privire la sursele de instabilitate din vecinatate - Balcani si zona Marii Negre, informeaza Rompres. Totodata, delegatia tarii noastre are in vedere valorificarea reperelor pe care a fost structurat mandatul Romaniei la Consiliul de Securitate - dublarea pozitiilor exprimate in deliberarile politice de participarea in teren, la operatiuni mandatate sau autorizate de consiliu (Irak, Afganistan, Kosovo), precum si de gestionarea nemijlocita a unor structuri majore in consiliu, cum ar fi presedintia Comitetului pentru neproliferarea armelor de distrugere in masa si amprenta proprie, de durata, in activitatea consiliului, prin aducerea pe agenda a problematicii cooperarii ONU cu organizatiile regionale. Romania a devenit, anul trecut, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, urmand ca in octombrie, anul acesta, sa preia, pentru a doua oara, presedintia lunara a acestui organism. Programul presedintelui Traian Basescu, prezent la summit-ul ONU de la New York, include intrevederi cu secretarul general Kofi Annan, precum si intalniri bilaterale cu presedintele Irakului, Jalal Talabani, Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Ungariei, Laszlo Solyom, si Finlandei, Tarja Halonen. De asemenea, seful de stat roman urmeaza sa participe la reuniuni bilaterale cu premierul Thailandei, Thaksin Shinawatram, si cu prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. (D.E.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cotizatia Romaniei la ONU ? bani aruncati in vant !   de ionion
pt raduc, more else   de Oriana
ONU o mai poate lungi citziva ani !   de traktorist
MARELE MERIT AL ALIANTEI   de joe florea
A r h i v a
  Petrom anti-dumping    6 comentarii
  Puterea fara putere    19 comentarii
  Bush: Razboiul anti-terorist "nu va fi castigat numai prin forta"    6 comentarii
  Teheranul nu cedeaza    1 comentariu
  Prima intalnire la varf: Rusia - China    1 comentariu
  Constitutia irakiana inmanata misiunii Natiunilor Unite    
 Top afisari / comentarii 
 Petrom anti-dumping (531 afisari)
 "Nebunia" SIDERCA (384 afisari)
 "Chicago": Broadway se muta la Bucuresti (360 afisari)
 "Criteriile sunt acum estetice, nu tematice" (351 afisari)
 Carti celebre, autori necunoscuti (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01245 sec.