Ziua Logo
  Nr. 3426 de marti, 13 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Perspective de toamna
Ovidiu BANCHES 
Alianta DA cumuleaza, la inceputul toamnei, jumatate din intentiile de vot ale romanilor. Pierderea de sub un procent suferita in ultimele doua luni, din iulie (49,7%) pana in septembrie (49,1%), este neglijabila matematic, suportabila politic si gestionabila strategic. Mai mult, in aceasta perioada a crescut simpatia pentru guvernantii PNL-PD. Iar pesedistii sunt departe. Liderii lor au o cota destul de mica la capitolul "incredere", partidul pe care il conduc se afla cam la douazeci de procente in urma PNL-PD, inregistrand un "minus" de 2,4% fata de luna iulie.
Astfel interpretate, datele ultimului sondaj de opinie - realizat de INSOMAR in intervalul 30 august-5 septembrie - par imbucuratoare pentru reprezentantii Aliantei. Doar si-au prezervat, ba chiar imbunatatit, imaginea in ochii unui electorat impresionat de criza inundatiilor, derutat de imprevizibilul politicilor (creste TVA?) si al politicului (avem alegeri anticipate?). Totusi, cum se explica faptul ca populatia nemultumita a oferit guvernantilor un "cec in alb" dupa o vara atat de tumultuoasa?
Sociologii explica aparentul succes al DA prin celebrul dicton basescian "Iarna nu-i ca vara". Analistii INSOMAR mentioneaza, la un moment dat, ca pe fondul perioadei de sfarsit de vacanta de vara era de asteptat ca evaluarile populatiei sa cunoasca o tendinta de "pozitivare usoara". Tendinta care se manifesta, in grade diferite, atat la nivelul evaluarilor generale a nivelului de trai personal sau a evolutiei economiei, cat si a unor indicatori precum evaluarea activitatii liderilor politici, incredere, intentii de vot. Posibil. Aflati in concediu, oamenii judeca mai relaxat politica, manifestand indulgenta fata de decidenti. La soare caldut, la umbra racoare. Oricum, placut. Sa fie asta explicatia lamuritoare si suficienta?
Sondajul releva, insa, cateva amanunte aparent minore, dar demne de luat in seama. Analizandu-le cu atentie, campionii sondajelor (Alianta PNL-PD) ar realiza existenta unor zone de vulnerabilitate. Atat pe "verticala", cat si pe "orizontala".
Primul segment vizeaza asa-numita axa "dreapta-stanga", in care Alianta are drept oponent PSD. Analistii prognozeaza, profetind bi-polarismul, ca acestea sunt entitatile care vor "magnetiza", de acum incolo, optiunile politice ale majoritatii populatiei. In acest razboi, PNL-PD nu a castigat, dupa instalarea la putere, nici un front. Din punct de vedere structural, Alianta a ramas cramponata in imobilism. Functioneaza, in continuare, dupa acelasi protocol pus la punct in perioada preelectorala de Basescu si Stolojan. Aplicat acum sub presedintia lui Tariceanu si a lui Boc, angajamentul PNL-PD isi tradeaza limitele: aflati la guvernare sub aceeasi umbrela, liberalii si democratii vorbesc limbi diferite. Iar electoratul se pronunta: in eventualitatea in care s-ar organiza alegeri, iar liberalii si democratii ar candida separat, 56,2% dintre fanii DA ar vota cu PD si numai 40,8% ar stampila PNL. Avantaj PD. Plus potential de santaj pentru democrati.
La capitolul "imagine", INSOMAR reflecta, in primul rand, increderea populatiei in presedintele Traian Basescu (59,7%), apoi in Theodor Stolojan (50,8%), Mona Musca (52,2%), Monica Macovei (39,1%), Mircea Geoana (38,5%), Calin Popescu Tariceanu (32,5%), Emil Boc (30,7%), Mihai-Razvan Ungureanu (28,1%), Adrian Nastase (27,4%) Ion Iliescu (23,5%), Ionut Popescu (22,3%) si Corneliu Vadim Tudor (22,3%). Observam ca, dupa numai opt luni de guvernare, un premier, (Tariceanu), ajunge la o cota de incredere inferioara mult sefului statului (Basescu), dar si a unor colegi de cabinet si de partid. Un alt amanunt ingrijorator pentru formatiunea care a dat primul-ministru.
Spun sociologii ca toate oscilatiile sesizabile in sustinerea politica si electorala din ultimele luni (mai - august 2005) se datoreaza unui mare bazin de votanti volatili, care a fost sesizat inca din campania electorala din toamna trecuta. Iar consolidarea acestui bazin de catre unul sau altul din polii spectrului politic pare a fi miza politica in urmatoarele luni.
Norocul liberalilor si democratilor este ca pesedistii, aflati si ei in criza de lideri si mesaj, nu pot sa creasca. Deocamdata. Insa un eventual succes in misiunea "salvati presedintii Camerelor" le-ar reanima charisma de conducatori. In cazul unei nereusite, Alianta trebuie sa ia aminte la alte invataturi sociologice, anume la cele care indica "o tendinta lenta, dar sigura" de crestere a sustinerii populatiei pentru alegerile anticipate.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
O alta interpretare   de bbbb
"ai nostrii" sunt la putere si gata socoteala !   de ionion
Poporul stie sa dea note!   de neutrul
Liberalii sunt in deriva! Atentie: PSD avea si dupa 3 ani 49 la suta!   de lascu
A r h i v a
  Plan pentru solutionarea crizei transnistrene    13 comentarii
  Reabilitarea ONU    2 comentarii
  11 septembrie 2001: razboiul trebuie sa continue    44 comentarii
  Iulia Timosenko: Presedintele a distrus viitorul tarii    4 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Analistul de stanga    2005-09-09
  Irecuperabil    2005-09-07
  Alianta muribunda    2005-08-31
  Geoana, stenogramele si reformarea PSD    2005-08-17
  Lobby pentru lobby    2005-08-10
 Top afisari / comentarii 
 Filiera Gaureanu - Tender (1586 afisari)
 Di Noia, la schimb cu Petre Geamanu (552 afisari)
 Viata secreta a Gretei Garbo expusa publicului (160 afisari)
 Peste o mie de oameni goi in fata lui Spencer Tunick (126 afisari)
 Basescu: "Nu am fost premiant" (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31173 sec.