Ziua Logo
  Nr. 3426 de marti, 13 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Viata secreta a Gretei Garbo expusa publicului
Greta Garbo nu a vrut sa fie singura, insa si-a petrecut viata in izolare si disperare pentru ca ar fi vrut sa fie alaturi de colega sa de la scoala de actorie, cea pe care a iubit-o cu pasiune, Mimi Pollak.
In Suedia, zilele acestea, pentru a marca o suta de ani de la nasterea legendei ecranului, s-au facut publice o serie de scrisori ale actritei, acte care arunca o raza de lumina asupra vietii tumultuoase a acestei femei, care fusese poreclita "Chipul" Hollywood-ului si care, dupa ce a realizat 27 de filme, a ales sa-si traiasca ultimii 50 de ani din viata intr-o izolare totala.
Insa nu numai iubirea neimpartasita pentru Pollak - cu care Garbo a avut o corespondenta constanta timp de 60 de ani - este singurul secret cu care Greta a dorit sa intre in mormant. Doua expozitii si o carte publicata acum in Suedia dezvaluie faptul ca, dupa ce a parasit, dezgustata, Statele Unite ale Americii in 1925, Garbo este obsedata, depresiva si extrem de rusinata de tatal sau, care spala toalete.
Pana acum, Garbo, care s-a nascut la data de 18 septembrie 1905, la Stockholm, a fost considerata o norocoasa, care a fost transformata intr-o "fecioara de gheata" de catre "fabrica de vedete" - studiourile MGM. Managerii MGM au cizelat-o, i-au indreptat parul si dintii, i-au schimbat sprancenele si au obligat-o sa slabeasca 15 kilograme.
Insa cei care au cautat sa afle viata reala a acestei femei - inainte sa plece in Statele Unite la varsta de 20 de ani - au descoperit ca aceasta, ambitia si vanitatea ei, era cel putin "diferita" de suedezii puritani, care considerau modestia o calitate primordiala.
Pentru a pregati expozitia de la Muzeul Postal din Stockholm, cercetatoarea Pernilla Astrom a luat legatura cu mai multi oameni in varsta, care au cunoscut-o pe "Katta" sau "Gurra" - asa cum era Garbo poreclita in cartierul sarac Sodermalm, acolo unde s-a nascut. Unul dintre acestia, un fost gimnast, isi aminteste ca Greta Gustafsson, (numele real al actritei), si-a anuntat vecinii, cand avea doar zece ani, ca ea vrea sa fie actrita, "pentru ca asa e la moda".
Tin Andersen Axell, a carui carte se bazeaza pe scrisorile lui Garbo catre Polak, a declarat ca numele de scena al Gretei a fost ales chiar de catre Mimi Polak, careia Garbo ii spunea, in scrisori, Mimosa.
"Sotie este un cuvant urat"
Se pare ca diva a ramas toata viata obsedata de Mimi Pollak - care desi se maritase la acea vreme - a primit de la colega sa de scoala o scrisoare, in 1928, in care Garbo scria: "visez sa te vad si sa descopar daca iti mai pasa de mine. Te iubesc, mica Mimosa".
Doi ani mai tarziu, cand Pollak a anuntat ca este insarcinata, Garbo i-a scris ca "Nu ne putem impotrivi naturii, care este asa cum a creat-o Dumnezeu, insa m-am gandit intotdeauna ca noi ne apartinem una alteia". Mai tarziu, intr-o telegrama care a fost trimisa cu ocazia nasterii baietelului lui Mimi, Garbo a scris "sunt foarte mandru ca sunt tata".
Cel putin doi barbati - editorul suedez Lars Saxon si o vedeta a filmului mut, John Gilbert, au cerut-o in casatorie pe Greta Garbo, chiar de mai multe ori. Insa ea a raspuns ca "probabil voi ramane celibatara toata viata mea. Sotie este un cuvant foarte urat.".
Potrivit organizatorilor, Muzeul a avut multe probleme in a obtine scrisorile acesteia pentru expozitie, "familia Reisfields, descendenta a fratelui lui Garbo, Sven - este inca foarte sensibila in aceasta problema a sexualitatii, si s-a considerat jignita de publicarea unor scrisori, in anul 2000, a scriitoarei Mercedes da Costa, care a avut o relatie intima cu Garbo", au povestit acestia.
Corespondenta Garbo-Pollak este mult mai explicita si mai stufoasa, desi expozitiei ii lipsesc scrisorile lui Mimi, despre care se crede ca s-ar afla in colectia familiei Reisfield. Insa daca mai era nevoie de o dovada a preferintei Gretei pentru femei, Muzeul Postal a intrat in posesia unei scrisori pe care Garbo a scris-o la 14 ani, pentru o prietena, Eva Blomgren.
Aceasta scrisoare "pare a fi scrisa dupa o cearta intre iubiti", a mai declarat cercetatoarea Anstrom. (B.M.)
A r h i v a
  Peste o mie de oameni goi in fata lui Spencer Tunick    2 comentarii
  Imelda Marcos lupta sa-si salveze bijuteriile    
  Michael Moore pregateste un documentar despre Katrina    4 comentarii
  Vedete fara fite la Cerb    
  "Mr. Jones" la Prima    
  Innorari izolate    
 Top afisari / comentarii 
 Filiera Gaureanu - Tender (1586 afisari)
 Di Noia, la schimb cu Petre Geamanu (552 afisari)
 Viata secreta a Gretei Garbo expusa publicului (160 afisari)
 Peste o mie de oameni goi in fata lui Spencer Tunick (126 afisari)
 Basescu: "Nu am fost premiant" (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.