Ziua Logo
  Nr. 3425 de luni, 12 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Patru ani de la 11 septembrie
foto: EPA
In mai multe mari orase din Statele Unite ale Americii s-a tinut duminica un minut de reculegere in memoria celor 2749 de victime ale atentatelor din 11 septembrie, transmite Rompres.
La Washington, in gradinile Casei Albe, presedintele american George W. Bush, vicepresedintele Dick Cheney si sotiile lor au pastrat un moment de reculegere la 8 si 46 de minute, ora la care primul din cele patru avioane deturnate de teroristi a intrat intr-unul din turnurile World Trade Center din New York, pe 11 septembrie 2001. In Punctul Zero de la New York, pe locul fostelor Turnuri Gemene, rudele si prietenii victimelor, precum si oficialitatile orasului, au participat si ei la o ceremonie de comemorare.
"O data in plus, suntem un oras cuprins de tristete", a spus primarul New York-ului, Michael Bloomberg. "Acum, cand dam citire numelor celor pe care i-am pierdut, inimile noastre se indreapta si catre Londra, orasul cu care suntem infratiti, comemorandu-i si pe cei pe care ea i-a pierdut", a mai spus Bloomberg, indreptandu-si in acelasi timp compasiunea si catre victimele uraganului Katrina ce a lovit recent sudul Statelor Unite.
Marsul libertatii
In acest an, autoritatile au decis ca toate ceremoniile sa ramana discrete, dupa slujba Bush urmand sa plece pentru a treia oara in zona afectata de uraganul Katrina. La initiativa Pentagonului, mii de persoane sunt asteptate sa participe la un Mars al libertatii in capitala federala, initiativa criticata si considerata drept propaganda politica pentru administratia Bush. La manifestare sunt asteptati mii de manifestanti, "proveniti din toate sectoarele societatii", a declarat comandantul Greg Hicks, purtator de cuvant al Pentagonului. Manifestatia a inceput in apropiere de locul unde s-a prabusit, la 11 septembrie 2001, un avion American Airlines, cu 184 de persoane la bord si cinci teroristi care deturnasera aparatul.
Comemorare marcata de simplitate
Comemorarea victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA a fost marcata de solemnitate si simplitate, fiind greu de uitat tragedia cea mai apropiata, provocata de uraganul Katrina, transmite Rompres.
Rudele victimelor au citit, si in acest an, cu solemnitate si emotie, numele celor disparuti, iar seara, doua puternice raze de lumina proiectate pe cer au evocat zgarie-norii pe care terorismul i-a spulberat. Comemorarea din acest an are loc pe fondul consecintelor greu de calculat ale uraganului Katrina, care acapareaza in aceste momente atentia opiniei publice americane.
Guvernul american, adauga EFE, desi a purtat doua razboaie si a restructurat in profunzime sistemele de securitate, insista asupra faptului ca terorismul este departe de a fi eradicat. "Suntem o natiune in razboi", declara recent presedintele SUA, George W. Bush,. "Pentru a ne impune - a spus Bush - trebuie sa explicam politica si valorile noastre in mod efectiv oamenilor din lumea intreaga". Pentru infrangerea terorismului, "trebuie sa atacam nu numai teroristii, ci si punctele lor de vedere" si sa oferim "o alternativa de speranta prin raspandirea libertatii", a apreciat George W. Bush. (D.E.)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
jena ridens si "lumanarea"   de Oriana
11 INSINGERAT   de gheorghe vlasceanu
cinii jinovatul ca no putut previenii catastrofa di la 11 sept, taica ?   de serios-glumetul
4 ani si-o amintire   de Anghel
4 ani de razboi !   de ionion
batranul Serp i Molot cu caruse zanganind la braul mare incins peste burta stahanovista!   de Radu Dragan
In direct din NYC ....   de Serp i Molot
Suntem o natiune in razboi .....   de Val
Cine seamana vint , culege furtuna   de Serp i Molot
Italy remembers 11.09   de Oriana
A r h i v a
  Dinozaurii si presa ca afacere    2 comentarii
  Cui foloseste instrainarea aromanilor    2 comentarii
  Spionul arabilor    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cui foloseste instrainarea aromanilor (978 afisari)
 Spionul arabilor (114 afisari)
 "Prof. dr. Vlad Voiculescu" Noi tendinte in neurologie (76 afisari)
 Multumiri medicilor militari (60 afisari)
 Batalia pentru Basarabia: de la sabie la manual (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00680 sec.