Ziua Logo
  Nr. 3425 de luni, 12 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
foto: EPA
Al-Queda a vrut sa-l ucida pe Blair
Politia britanica a dejucat, in 2002, un complot de asasinare, pus la cale de reteaua terorista Al-Queda, a premierului Tony Blair in timpul ceremoniilor prilejuite de aniversarea a 50 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, potrivit relatarilor autobiografice ale fostului sef al Politiei londoneze John Stevens, transmite Rompres. Lunetisti ai Al-Queda intentionau sa ii ucida pe Tony Blair si pe sotia sa Cherie in cursul unei parade organizate in centrul Londrei in iunie 2002. Complotul a fost insa dejucat si s-a desfasurat o foarte vasta operatiune pentru asigurarea protectiei lui Blair, care a refuzat sa poarte o vesta antiglont pe tot parcursul manifestarii, fiind insotit, in permanenta, de ofiteri de politie sub acoperire. "A fost o amenintare serioasa. Blair a ramas foarte calm si foarte pragmatic. A stiut ca exista o amenintare clara impotriva sa si a sotiei sale, insa a ramas perfect stapan pe situatie," a mai precizat fostul sef al Politiei britanice in autobiografia sa. Guvernul si Politia londoneza nu au comentat afirmatiile lui John Stevens. (D.E.)
Putin, in pelerinaj
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a efectuat, la finalul saptamanii trecute, un pelerinaj de o zi la Muntele Athos, fiind primul sef de stat rus care viziteaza aceasta comunitate monastica din nordul Greciei, considerata leaganul crestinismului ortodox, informeaza Rompres. Oaspetele de la Moscova s-a recules la mai multe locasuri sfinte, dar mai ales la manastirea Sf. Pantelimon, unde slujesc calugari rusi, beneficiind de "o primire grandioasa in pura traditie bizantina", in piata centrala din oraselul medieval Karyes, "capitala" Sfantului Munte, potrivit agentiei de presa elene Ana. Inconjurat de staretii a 20 de manastiri de pe Muntele Athos, Vladimir Putin "a aprins o lumanare, s-a rugat cu piosenie la sfanta icoana de la Axion si apoi a asistat la o slujba religioasa" in biserica manastirii Protaton, mai aminteste sursa citata. Gestul sefului de stat rus a fost primit cu scepticism de unii credinciosi ortodocsi, vizita lui Putin la manastirea Sf. Pantelimon fiind interpretata drept o incercare de reafirmare a caracterului rus al sfantului lacas, aflat, in ultimii ani, tot mai mult sub influenta clericilor ucraineni. (D.E.)
Premierul nipon - victorios
Partidul Liberal Democrat al premierului nipon, Junichiro Koizumi, a obtinut ieri, o victorie detasata in alegerile legislative, asigurandu-si o majoritate absoluta, releva sondajele intreprinse la iesirea de la urne, preluate de agentiile internationale de presa. Birourile de votare s-au inchis la ora locala 20:00 (11:00 GMT). Cu doua ore inainte de inchiderea centrelor electorale, rata de participare era de 50%, cu 2,6 procente mai mare decat la alegerile legislative din noiembrie 2003, a anuntat Ministerul nipon de Interne. Rezultatele oficiale definitive vor fi date publicitatii azi. Koizumi a dispus, la 8 august, dizolvarea Camerei Reprezentantilor (camera inferioara a Dietei - parlamentul nipon) si convocarea legislativelor anticipate. Decizia a survenit esecului proiectului sau de privatizare a Postei. Camera Consiliilor (Camera superioara a Parlamentului de la Tokyo) a respins - cu 125 de voturi impotriva si 108 pentru - controversata reforma in domeniul serviciului postal, o prioritate a celui de-al doilea mandat al premierului Koizumi. (I.C.)
Jurnalist italian rapit in Gaza
Ziaristul italian de la cotidianul Corriere della Sera, Lorenzo Cremonesi, rapit - sambata, in Fasia Gaza - a telefonat redactiei sale de la Milano, informand ca se afla in mainile grupului palestinian Brigazile Martirilor Al-Aqsa, informeaza Reuters, citat de Rompres. Cremonesi a vorbit cu directorul ziarului, Paolo Mieli, si i-a explicat ca rapirea lui este o actiune demonstrativa, destinata sa atraga atentia asupra luptei Brigazilor Martirilor Al-Aqsa impotriva unei personalitati din cadrul Autoritatii Nationale Palestiniene pe care acestea o acuza de coruptie. Trimis special in Gaza, Cremonesi a fost rapit sambata de palestinieni inarmati in localitatea Deir el-Balah, in centrul Fasiei Gaza. Translatorul care il insotea a declarat ca ziaristul a fost retinut dupa ce intervievase un lider local al Brigazilor Martirilor Al-Aqsa, grup raliat la miscarea Fatah, dar bucurandu-se de o larga autonomie. (D.E.)
Manifestari anti-Mubarak
Aproximativ 2000 de egipteni au manifestat, sambata, pe strazile orasului Cairo impotriva realegerii presedintelui Hosni Mubarak, sustinand ca slaba rata de participare la vot nu-i confera acestuia legitimitatea necesara pentru a conduce Egiptul. Protestatarii au defilat prin centrul capitalei egiptene, scandand sloganuri anti-Mubarak si purtand pancarte cu inscrisuri de genul: "Mubarak conduce Egiptul cu acordul a doar 19% din alegatori". Comisia electorala egipteana a anuntat ca presedintele in exercitiu, Hosni Mubarak, a castigat scrutinul prezidential din 6 septembrie cu 88,6% din voturile alegatorilor care si-au prezentat optiunea la urne, informeza si Reuters. Rais-ul, in varsta de 77 de ani, aflat la putere de 24 de ani, obtine astfel un al cincilea mandat de sase ani la conducerea tarii. Impotriva lui s-au prezentat noua candidati. Participarea la vot a fost de 23% din cei 32 de milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale. (D.E.)
Sinagogile din Gaza raman
Ultimul soldat israelian ar fi trebuit sa paraseasca, ieri noapte, Gaza. Generalul Dan Halutz, seful Statului Major al Armatei israeliene, urma sa ia cuvantul la ceremonia militara de la Kisufim, la granita dintre Gaza si Israel, un pluton de onoare ar fi trebuit sa traga salve in amintirea celor 100 de soldati ucisi in cei 38 de ani de ocupatie a Gazei, si cu aceasta, basta, adio Gaza. Sharon si Guvernul israelian au facut un pas inapoi, prin decizia de a nu mai demola sinagogile din Gaza. Problema demolarii sinagogilor a framantat cateva saptamani bune oficialitatle si opinia publica. A fost nevoie de o hotarare a Tribunalului Suprem al Israelului pentru a da acoperite juridica demolarii. Dar, in pofida acestei hotarari, si in pofida propriei sale decizii anterioare, guvernul a decis acum sa nu mai fie demolate cele 30 de sinagogi. Lucrurile se complica, din nou, in Gaza. Responsabilii Autoritatii Palestiniene spun ca nu e "fair" ca aceasta problema sa fie lasata pe capul palestinienilor. Oricat respect ar avea musulmanii pentru alte credinte, e aproape sigur ca, dupa retragerea ultimului militar israelian, va urma vandalizarea generala a acestor sinagogi; palestinienii nu vor vedea in ele lacasuri de rugaciune, ci semnul unei ocupatii insuportabile. Pe de alta parte, premierul Ariel Sharon a explicat pasul inapoi, spunand ca "Un evreu nu demoleaza o sinagoga". (Corespondenta speciala de la Tesu SOLOMOVICI)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Putin pe faimosul Muntele Athos, sa aprinda o lumanare: scandal   de Oriana
ziaristul Cremonesi: "vai, m-au tratat bine"   de Oriana
Wow!   de roy
Sinagogile, calul troian ...   de Val
A r h i v a
  Romania - nemultumita de formatul negocierilor pentru Transnistria    4 comentarii
  Proportiile dezastrului Katrina, in continua schimbare    6 comentarii
  SUA pregatesc atacuri nucleare    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cui foloseste instrainarea aromanilor (978 afisari)
 Spionul arabilor (114 afisari)
 "Prof. dr. Vlad Voiculescu" Noi tendinte in neurologie (76 afisari)
 Multumiri medicilor militari (60 afisari)
 Batalia pentru Basarabia: de la sabie la manual (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01189 sec.