Ziua Logo
  Nr. 3424 de sambata, 10 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Atentie la politica interna...
Serban ORESCU 
Cu cat se apropie momentul primirii Romaniei in Uniunea Europeana, cu atat cresc, precum la orice cursa, emotiile si tensiunea analizelor.
Aceasta cu atat mai mult cu cat extinderea UE spre est isi poate modifica, de la o zi la alta, coloratura politica; schimbarile politice care au avut loc in Ucraina constituie un exemplu. Potrivit unor analisti, instabilitatea politica din tara vecina este si urmarea interesului insuficient al Uniunii Europene pentru aceasta zona - importanta pentru Vest si pentru Romania. Foarte probabil, Ucraina nu va mai fi privita ca potentiala frontiera de est a Uniunii Europene, acest important rol revenind, iarasi, Romaniei. Nu cred neaparat ca, indiferent de rapoartele UE si de ce se intampla in tara, Romania va intra in UE, fiindca Occidentul are neaparata nevoie de Romania pentru a controla mai usor tarile arabe si pentru ca Romania e vecina cu imperiul rus, manifestand tendinte puternic restaurative ... dar ceva adevarat rezida in asemenea rationamente.
Trecand la politica mai concreta, atentia se concentreaza pe apropiatul raport de tara al UE; el va evalua rezultatele obtinute de noua administratie de la Bucuresti in primele opt luni ale anului. Si mai important pentru Romania va fi insa al doilea raport, din aprilie 2006, care va contine si concluzii politice, de care Comisia Europeana trebuie sa tina cont, urmand sa se reflecte si in pozitia Parlamentului European fata de aderarea Romaniei si Bulgariei. Daca aprecierea inclina spre amanarea cu un an - asa-numita clauza de salvgardare - aceasta va rezulta din raportul din aprilie.
Un indiciu imbucurator este optimismul ministrului de Externe britanic Jack Straw la recenta reuniune neformala a ministrilor de Externe din UE, la care au participat, de altfel, si ministrii de Externe din Romania si Bulgaria.
Se cere insa in continuare acestor doua tari sa reia ritmul alert al reformelor. Cum seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele nu vede reforma in justitie incheiata inainte de sfarsitul lui 2006, unii nu vor intarzia sa traga concluzia ca intentia Uniunii este de a aproba primirea Romaniei si Bulgariei in 2007.
Presiunile sunt insotite, insa, de finantari generoase; Romania primeste anual, in faza de preaderare, circa un miliard de euro de la bugetul UE.
Romania poseda si un important atu; tratatul de aderare prevede ca ea va deveni membru al UE pana la 1 ianuarie 2007... "Sustin absolut acest obiectiv", a precizat recent cancelarul german Gerhard Schr�der, salutand incetarea, in viitorul apropiat, a "dureroasei divizari a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial". Ori, Germania Federala a fost, pana acum, destul de sceptica in privinta primirii Romaniei si Bulgariei. Vantul bate deci din nou in panzele politicii externe romanesti, dar cu atat mai mult se impune atentie la politica interna...
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Atentie la bolsevicii pesedisti care pregatesc   de ionion
Asemanare de culoare   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Nu mai salvati aparentele    9 comentarii
  Cinci necunoscute ale alegerilor din Germania    13 comentarii
  Pleaca dinozaurii, sosesc rinocerii    13 comentarii
  Viktor Iuscenko a scapat de revolutionarii "portocalii"    3 comentarii
  Monica Macovei, ministrul Justitiei    4 comentarii
  Radu Berceanu, senator PD    1 comentariu
  Noul Cod Penal    2005-09-08
  Sistemul de valori al romanilor - coincide el cu al cetateanului occidental?    2005-09-03
  Liniile directoare ale politicii externe romanesti    2005-09-02
  Investitiile in tehnologii moderne - o necesitate absoluta    2005-08-27
  Alianta DA nu incurajeaza oamenii de valoare    2005-08-25
 Top afisari / comentarii 
 11 septembrie 2001, de la versiunea oficiala, la teoriile conspiratiei (204 afisari)
 Revista presei culturale (40 afisari)
 Balanel si Miaunel la "Minimax" (35 afisari)
 Dinamica escaladei - Irakul si antiterorismul (27 afisari)
 Pompierii militari in sarbatoare (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29155 sec.