Ziua Logo
  Nr. 3421 de miercuri, 7 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iliescu a iesit la atac
-- Sub acoperirea "Consideratiilor unui fost sef de stat", senatorul PSD a facut praf Puterea si proiectele lui Geoana
foto: Mediafax
Senatorul PSD Ion Iliescu a iesit ieri in fata presei pentru a lansa ceea ce el a numit "Consideratiile unui fost sef de stat". Altfel spus, sase pagini pe care au fost asternute ganduri si ingrijorari ale fostului presedinte, in legatura cu "intoleranta din viata politica", "blocarea dialogului firesc intre Putere si Opozitie" si "alimentarea permanenta a conflictelor dintre si din interiorul partidelor". Cu toate ca s-a alaturat "tradatorilor" din PSD, in actiunea de aparare a scaunelor lui Nastase si Vacaroiu, Iliescu nu s-a abtinut ieri sa-l atace subtil pe liderul PSD, Mircea Geoana si sa se puna impotriva intentiei acestuia de a se institui votul uninominal.
Apel la consultari politice
Pornind de la ideea actualei coalitii de guvernare de a-i schimba pe presedintii pesedisti ai celor doua Camere ale Parlamentului, Iliescu a facut un apel la ratiune catre actuala Putere, in primul rand catre presedintele Traian Basescu, amintindu-i acestuia ca are rolul de a veghea la respectarea Constitutiei si de a media "actualul conflict politic si social". Si aceasta, a adaugat Iliescu, pentru a nu impinge lucrurile "catre o stare de razboi politic, care ar deschide calea unei grave instabilitati politice, sociale si institutionale si ar diviza si mai mult societatea romaneasca". Fostul presedinte i-a propus actualului sef al statului sa declanseze de urgenta un proces de consultari cu toti actorii politici, pentru normalizarea vietii politice. Potrivit lui Iliescu, la aceste consultari ar trebui invitati si fostii sefi ai statului, alti fosti demnitari cu experienta politica si guvernamentala, precum si personalitati din societatea civila. "M-am asteptat ca, dupa 15 ani de la revenirea la democratie, dupa trei alternante la guvernare, sa asistam la o normalizare a vietii politice, la scaderea incrancenarii, la redefinirea prioritatilor fortelor politice. In loc de aceasta, ne confruntam cu o situatie absolut inacceptabila, in care vointa electoratului este ignorata, fiind invocata doar ca pretext pentru justificarea unor flagrante incalcari ale Constitutiei si legilor tarii", a sustinut senatorul PSD.
Gard in jurul lui Nastase si Vacaroiu
Vorbind despre intentia actualei Puteri de a-i schimba pe Nastase si Vacaroiu de la sefia celor doua Camere, Iliescu a aratat ca nu poate intelege insistenta cu care Coalitia promoveaza schimbarea presedintilor Parlamentului, in timp ce in tarile europene, cu democratii consolidate, existenta diferitelor forme de coabitare politica constituie regula, si nu exceptia. Potrivit fostului presedinte, coabitarea dintre Putere si Opozitie ar putea reprezenta un avantaj in efortul de a convinge atat UE, cat si parlamentele tarilor membre care trebuie sa ratifice Tratatul de Aderare ca Romania s-a maturizat si ca este un stat care a asimilat valorile europene si care isi respecta angajamentele luate. "Actuala Putere doreste insa cu orice pret singularizarea Romaniei prin intoleranta fata de Opozitie, prin incalcarea Constitutiei si prin ignorarea criteriilor politice de aderare. De la Bruxelles vin tot mai multe semnale ca situatia politica din Romania naste nedumeriri si ingrijorare in legatura cu capacitatea tarii noastre de a indeplini criteriile politice de la Copenhaga", a mai spus Iliescu. Pe de alta parte, senatorul PSD a calificat drept inacceptabila si dorinta actualei Puteri de schimbare a presedintilor consiliilor judetene. Potrivit lui Iliescu, protocolul semnat de liderii coalitiei guvernamentale este "un plan de anihilare a Opozitiei politice, atat in Parlament, cat si la nivel local si judetean". Iliescu a adaugat ca, sub pretextul "testelor de fidelitate", partidele mici din Coalitie sunt obligate sa devina "promotoare si complice" la acte anticonstitutionale si ilegale, la care subscriu ca urmare a santajului exercitat de Alianta PNL-PD asupra lor, prin amenintarea cu recurgerea la alegeri anticipate. "Nu de incrancenare, intoleranta, ura si sete de revansa are nevoie tara acum, ci de reconciliere si de spirit de solidaritate, spre binele tuturor", a mai spus Iliescu.
Despre votul uninominal:"nu e bine sa ne tot schimbam"
Referindu-se apoi la propunerea lansata de liderii PSD privind instituirea Parlamentului unicameral, Iliescu a ajuns la concluzia ca nu e "foarte potrivit" ca din deceniu in deceniu sa aiba loc schimbari privind constructia institutionala. "Eu cred ca nu e bine sa ne tot schimbam... Constructia institutionala este un proces mult mai complex, mai complicat si sa ne jucam cu schimbari din deceniu in deceniu nu cred ca este foarte potrivit", a adaugat fostul sef al statului. In loc de schimbare, Iliescu a propus eficientizarea structurii existente si eliminarea elementelor care aduc o inertie suplimentara acestei institutii. Cat priveste votul uninominal, senatorul PSD a aratat ca acesta are si avantaje, dar si dezavantaje, de care trebuie sa se tina seama la o analiza. Si tot despre votul uninominal, Iliescu a spus ca acesta prezinta avantajul ca cetateanul il cunoaste mai direct pe candidat, fara ca acesta sa elimine unele pericole. "Adica pot foarte bine oameni cu parale multe si cu minte putina sa promoveze ... si cu o anumita charisma, care prinde intr-un anumit context, dar care nu inseamna si profunzime, si pregatire, si calificarea necesara pentru a indeplini un mandat de parlamentar", a explicat senatorul PSD. Ca raspuns la parerile lui Iliescu despre votul uninominal, liderul PSD Mircea Geoana a spus tot ieri ca afirmatiile fostului presedinte pe aceasta tema sunt "un lucru bun" pentru ca exista, intr-adevar, si riscuri la votul uninominal.
PNL: "Iliescu insusi a dat dovada de intoleranta"
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a raspuns ieri criticilor formulate de fostul presedinte Ion Iliescu privind cresterea gradului de intoleranta in viata politica a tarii prin blocarea dialogului dintre Putere si Opozitie, trasnmitandu-i ca si el a dat dovada in repetate randuri de intoleranta politica pe vremea cat s-a aflat la putere. "As mentiona doar mineriadele care au insemnat intoarcerea Romaniei cu cel putin zece ani in urma", a spus Hasotti. In ceea ce priveste felul in care s-a desfasurat dialogul politic pe vremea PSD-ului, Hasotti a aratat ca acesta fie a lipsit, fie a insemnat un monolog al Puterii, fie in cel mai fericit caz a insemnat o simulare a lui. Referitor la avertizarile primite de la Bruxelles mentionate de Ion Iliescu, avertizari care ar fi pus sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a indeplini criteriile politice de aderare, vicepresedintele PNL a sustinut ca Iliescu este maestru in a manipula si a spune jumatate de adevar si jumatate de minciuna. "As vrea sa cunosc cine, cum si ce i s-a transmis domnului Iliescu", a adaugat Hasotti. (D.I.)
Fostul presedinte il contreaza pe presedintele PSD
Senatorul Ion Iliescu a declarat ieri, referindu-se la platforma politica de stanga propusa de liderul pesedist Mircea Geoana, ca acesta priveste dezbaterea in cauza din punctul de vedere al celui mai important partid al stangii, pe cand el, Iliescu, a avut o abordare cu "o deschidere mai mare". Potrivit fostului sef al statului, "sunt oameni care nu se simt reprezentati de PSD si nu vor o constructie neaparat sub umbrela PSD". Iliescu a mai spus ca aceasta dezbatere vizeaza si o constructie politica posibila, dar si o constructie mai larga, adresata societatii civile. Intrebat daca liderul PSD l-a consultat inainte de a vorbi despre acea constructie de stanga, Iliescu a raspuns ca "nici nu este nevoie". Fostul presedinte a mai spus ca proiectul prezentat de Mircea Geoana merita o discutie aprofundata si in cadrul PSD. "Eu voi sustine si toate dezbaterile si proiectele proprii ale PSD, voi sustine si proiecte care vin din afara PSD, si proiecte independente ale societatii civile", a adaugat Iliescu. Referindu-se la relatiile pe care le mai are cu PSD, Iliescu a spus ca nu mai este suparat pe liderii pesedisti, pentru ca el "nu tine la suparare". Intrebat daca ar vrea sa participe la sedintele Biroului Permanent National al PSD de acum incolo, Iliescu a raspuns scurt: "Nu prea". El a recunoscut totusi ca este dispus sa fie "mai activ" in cadrul partidului. (D.I.)
Geoana: "Cine nu sustine schimbarea sistemului politic ramane incremenit in trecut"
Mircea PAUN - ZIUA foto
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri presei, referitor la propunerea sa de schimbare a sistemului politic, ca cine nu are curajul sa se uite si la neimplinirile si la ceea ce nu functioneaza in democratia romaneasca este condamnat sa ramana incremenit intr-un proiect al trecutului. Mircea Geoana a spus ca se bucura ca propunerile lui au creat discutii si controverse, dar ca el nu va abandona aceasta "revolutie a binelui". Liderul PSD a mai spus ca in cursul zilei de marti va avea loc, la PSD, o videoconferinta cu filialele judetene in care va in care se va da semnalul strangerii de semnaturi pentru votul uninominal si pentru Parlamentul unicameral. Intrebat daca a existat o consultare a partidului pe aceasta tema, Geoana a spus ca luni, in BPN, a fost aprobata acesta directie de actiune, dar ca este nevoie, oricum, de o dezbatere civica in privinta acestui subiect. Geoana a admis ca vor fi critici inclusiv in interiorul PSD, dar ca se va vedea cine este "sclavul actualului sistem politic si cine vrea o schimbare". (R.A.)
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
A IESIT LA AUTOATAC ,SE ATACA PE SINE,CURIND O SA CRAPE SI EL CA ORICE OM SI MI-E MILA DE CE IL ASTEAPTA CURIND   de serios-glumetul
Limbaj de lemn!   de Badea
Ehei, rideti voi harapi albi !   de traktorist
Iliescu vs. Ceausescu   de joe florea
Atacantului   de bbbb
sfat de urmat   de un huligan
Nu, dreapta a adus comunismul in Romania.   de musin
pelegrinaj la mormintele Ceausiste   de Oriana
Cocina PSD-ista este focarul de infectii in Romania !   de ionion
Jos cu reactiunea sovietica mascata in PSD - in Romania !   de ionion
Au aparut slogoii iliescieni pe portativ ! Ai primit texane onorariul de la Scala ?   de ionion
ILIESCU ARE DREPTATE.FARA RAZBOI POLITIC   de texanu
TOVARASE ILIESCU INTRA TE ROG AICI   de texanu
Ion Iliescu este cel mai mare farizeu pe care Romania a avut parte vreodata !   de ionion
Domnule Iliescu,   de underinfluence
Atac ori o aparare mascata?   de Radu Dragan
Repet o simpla intrebare: ARE CINEVA NEVOIE DE TROGLODITUL ASTA?   de atentie
Iliescu,   de Fulga
mosul e in continuare hilar (sau penal?), incearca sa ne convinga ca cine nu ii asculta prostiile e nedemocratic. sictir   de groaznix
A iesit sharpele in drum.!   de Aladin
Da ? !   de Changeman
A r h i v a
  Rechizitoriul "Delta"    7 comentarii
  Transnistria, demna urmasa a URSS    4 comentarii
  Escrocherii cu proprietatile Diasporei    5 comentarii
  Domeniile Statului sfideaza recomandarile Bancii Mondiale    7 comentarii
  Basescu a cerut cresterea accizelor la tutun si alcool    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherii cu proprietatile Diasporei (276 afisari)
 Modificarea noului Cod Penal adoptata de Guvern (92 afisari)
 Domeniile Statului sfideaza recomandarile Bancii Mondiale (83 afisari)
 Rechizitoriul "Delta" (61 afisari)
 Aventuri prin Nord (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01391 sec.