Ziua Logo
  Nr. 3421 de miercuri, 7 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O carte bine jucata
Dan CIACHIR 
Presedintele Traian Basescu i-a cerut noului ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sa se ocupe de construirea noii catedrale patriarhale. Insusi noul ministru a declarat ca aceasta este, deocamdata, prioritatea sa.
Cred ca s-a scurs un deceniu de cand Patriarhul Teoctist a lansat proiectul unei biserici patriarhale, proiect catastrofal conceput, infatisat si primit ca atare. Nu mai reamintesc motivele; le-am trecut in revista in articolul publicat tot aici la mijlocul lunii iunie. Dupa ce ultimul amplasament parea, iarasi, inadecvat, iar noua catedrala avea toate sansele sa ramana virtuala, iata ca se implica presedintele Basescu. Reactia sa, adecvata unei tari ortodoxe majoritare, il evoca pe Vladimir Putin. De ce nu s-a implicat in problema catedralei patriarhale pe cand era primar al Bucurestilor? Pentru ca impactul ar fi avut alte dimensiuni.
Bisericeste vorbind, o catedrala patriarhala - Patriarhul Romaniei este, inainte de toate, Arhiepiscopul Bucurestilor - nu are un impact national intrucat in ea slujeste ierarhul locului. Numai prin retorica si persuasiune i se poate conferi o aura nationala si o greutate simbolica aparte. Lungile discutii pro si contra, numeroasele dezbateri din presa si emisiuni de televiziune au facut din aceasta virtuala catedrala un deziderat care il priveste pe tot romanul. Nu opozitia la acest proiect a facut ca el sa ramana pe suluri de hartie de calc vreme de zece ani, ci balbaielile administratiei patriarhale, desi banii fusesera adunati. Si, ca un Fat Frumos, Traian Basescu pune umaru-i puternic si impinge atelajul. Nu un primar al Capitalei purcede la un asemenea demers izbavitor, ci insusi seful Statului. Si aceasta arata ca are consilieri inteligenti in materie, mult mai buni decat iliescianul Opaschi si decat medicul focsanean Negrei. O ctitorie are autori materiali, dar poate avea si ctitori morali. Si acum sunt pomeniti cu gratitudine dregatori locali sau centrali care pe vremea regimului comunist au incuviintat construirea unei biserici sau restaurarea ori reinfiintarea unei manastiri. Traian Basescu a intuit un moment si l-a fructificat: pariez ca ii va folosi la al doilea mandat, la care se gandeste inca de pe acum cat se poate de coerent. In plus, gestul inspirat al lui Basescu il deosebeste de cei doi predecesori ai sai in raporturile cu Biserica.
Prostimea crede ca a existat o coniventa intre Ion Iliescu, Patriarh si ceilalti membri ai Sinodului. Iliescu nu stie ce este Biserica nici cat demnitarii comunisti din anii '50. A inchis ochii in conflictul cu greco-catolicii, dar a acordat o suprafata ridicola de pamant (zece, respectiv cinci hectare) schiturilor si manastirilor. A vrut sa-l aiba oaspete pe Papa Ioan Paul al II-lea peste vointa Sinodului, dar in beneficiul sau, si n-a reusit. Mai mult, l-a pus intr-o postura penibila pe ministrul de Externe de atunci (1993), Teodor Melescanu, ca si cand acesta l-ar fi invitat pe Papa de capul lui; Papa care dorea sa fie musafir al Patriarhului si al Soborului Bisericii. Cand raposatul mitropolit Nestor al Olteniei si-a depus candidatura pe listele PDSR, in 1992, Patriarhul l-a determinat sa si-o retraga si a dat si un comunicat impecabil referitor la evitarea votarii partidelor extremiste, in speta PRM. In fine, au existat intelegeri locale cu demnitarii pesedisti, dar numai la acest nivel. Din 1991, Stapanirea nu a mai influentat nici o alegere de episcop pana intr-o nefericita noapte din 2001 cand in loc sa ajunga Prea Sfintitul Galaction - calugar cuminte si de isprava - pe un scaun de arhiepiscop, Patriarhul a trebuit sa accepte imixtiunea politicului. Si astazi isi regreta greseala. Poate tot Traian Basescu - sunt deja cateva semne - il va ajuta s-o indrepte.
Trecand la Emil Constantinescu, acesta a fost si a ramas un fiu al bisericii in pofida anturajului sau politic nefavorabil Acesteia. Insa i-a lipsit vointa. Beneficiar al vizitei Papei, a promis catedrala la poalele Dealului Patriarhiei, unde si-o dorea Intaistatatorul nostru, insa unde era imposibil de construit. Asa incat, acolo unde Iliescu a parolat, iar Constantinescu a zis "Cip", Basescu face pe de trei...! Ar mai ramane in grija sa ca noua catedrala sa nu fie un kitsch, intrucat acolo ar duce copierea, la o alta scara, a Bisericii domnesti din Targoviste... Basescu si-a asigurat o buna parte din simpatia clerului ortodox. Daca vrea s-o castige pe de-a-ntregul, are la indemana o solutie: sa rezolve problema salariilor preotesti. L-ar pomeni (si l-ar vota), mai ales, preotii, diaconii si carstnicii din cele mai indepartate parohii ale tarii. Si mare parte din enoriasii lor.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
ASA'' VREA DOMNUL'' CA ROMANII SA MOARA DE FOAME,EFECTIV MOR DESTUI DA FOAME SI CEI DESTINATI IADULUI SA INSISTE   de serios-glumetul
Ma supar, pe bune ca ma supar..Sa fie asta o Catedrala a resemnarii?   de Atamild
toni   de CALUGARUL
Sfat pentru Catedrala   de Floreen
Domnule Presedinte Basescu,   de ionion
Mister Ciachior.. ILO (Intl. Labor Org.) exista in chip de segment al ONU - iar Romania este un membru.. Daca preotii   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Din Evenimentul zilei ,iata ca se pomeneste si de ZIUA   de sarkizian
De la mai "animalule",la "prostimea"   de sarkizian
OPINIA UNUI CONTRIBUABIL   de Serban SIMEDREA
Orice ar fi, Catedrala trebuie construita   de GGane
prioritatea absoluta a Romaniei   de srk
A r h i v a
  Irecuperabil    26 comentarii
  Strategia nationala de export    9 comentarii
  Alegeri istorice in Egipt?    2 comentarii
  Pumnalul transnistrean    3 comentarii
  Plecarea unui bon-viveur    7 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  O marturisire de credinta ad-hoc    2005-08-31
  Oportunism desuet    2005-08-24
  Exercitiu de logica    2005-08-17
  Paradoxuri relevante    2005-08-10
  Statuia lui Cuza    2005-08-03
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherii cu proprietatile Diasporei (276 afisari)
 Modificarea noului Cod Penal adoptata de Guvern (92 afisari)
 Domeniile Statului sfideaza recomandarile Bancii Mondiale (83 afisari)
 Rechizitoriul "Delta" (61 afisari)
 Aventuri prin Nord (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29681 sec.