Ziua Logo
  Nr. 3419 de luni, 5 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Inca doua saptamani pentru debransare
-- Romanii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa se hotarasca acum sau sa astepte pana in aprilie
Romanii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a o face, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT). Conform normelor in vigoare, debransarile sunt posibile pana la jumatatea lui septembrie, iar cei ce nu respecta acest termen vor trebui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor. Potrivit datelor afisate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in luna iulie 2005 aproape 2800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile centralizate, in favoarea unei centrale termice individuale. Numarul de apartamente debransate in iulie este de 4 ori mai mare decat numarul celor ce au luat aceasta decizie in luna aprilie, dar este cu aproape 500 de apartamente mai mic decat cel inregistrat in luna iulie 2004, se mai arata in comunicatul APICT.
Directorul executiv al APICT, Dana Sofia, atribuie scaderea debransarilor piedicilor impuse de furnizorii de energie termica in sistem centralizat dintr-o serie de orase din tara (printre care Timisoara, Iasi, Tg. Mures, Bacau, Buzau, Braila, Galati etc), pentru inlaurarea carora a fost sesizat Consiliul Concurentei, care a demarat si o investigatie in acest sens.
Tinand cont de noile preturi la energia termica, se estimeaza ca incalzirea si apa calda furnizate in sistem centralizat pentru un apartament cu patru camere si 4 persoane vor costa in decembrie peste 4.800.000 lei vechi. Incalzirea individuala a unui apartament este insa cu pana la 58% mai ieftina decat cea in sistem centralizat, iar investitia cu centrala termica se amortizeaza in maximum 3 ani, precizeaza directorul APICT, Dana Sofia. Astfel, in cazul unei centrale termice individuale, aceste costuri ar ajunge la aproximativ 2.000.000 lei vechi.
Multi romani au mizat pe varianta repartitoarelor pentru a scadea costurile, deoarece platesc doar cat consuma, dar instalarea acestora nu elimina plata pierderilor din reteaua "radetilor", lipsa apei calde in perioada de revizie a sistemului centralizat sau a agentului termic din radiatoare in perioadele reci ale anului. De asemenea, nu s-a luat in calcul faptul ca pretul gigacaloriei creste, si va continua aceasta crestere si in viitor, se mai arata in comunicatul APICT. "Politicile Uniunii Europene prevad ca pana in 2007, Guvernul sa renunte la subventionarea gigacaloriei, al carei pret va creste deci vertiginos si, in consecinta, va creste semnificativ si pretul energiei termice livrate consumatorilor casnici", mai spune Dana Sofia. (G.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
uniunea ieuropei vrea ca consumatorii de gica calorii damboviteni   de CHIORU
A r h i v a
  Sanatate de la toti    4 comentarii
  Lectii interactive si ghiduri pentru Euro200    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 Un miracol economic in Romania este inca posibil (45 afisari)
 Lectii interactive si ghiduri pentru Euro200 (30 afisari)
 Inca doua saptamani pentru debransare (25 afisari)
 Delta lui Bitner & Co (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.