Ziua Logo
  Nr. 3419 de luni, 5 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
New Orleans - orasul fantoma
Dintr-un uragan anuntat de un buletin meteo, Katrina s-a transformat intr-o catastrofa majora pentru o zona din sudul Statelor Unite ce se intinde cat jumatate din Franta, cu orasul New Orlenas inghitit de ape. Zeci de mii de locuitori din totalul de 1,4 milioane ai orasului au de suferit de pe urma dezastrului si, chiar daca haosul pare sa fie depasit, vor fi necesare inca multe luni de zile pentru a seca cel mai mare oras din Louisiana si a avea in vedere o eventuala reconstructie, relateaza Rompres. Nici un bilant oficial precis privind numarul mortilor nu a fost comunicat pana acum, dar un senator de Louisiana vorbea de peste 10.000 de morti in acest stat.
Echipele de salvare erau ieri in cautarea ultimelor persoane care mai trebuie evacuate din orasul New Orleans, devastat de uraganul Katrina, in ceea ce a constituit cea mai ampla operatiune de salvare pe calea aerului din istoria SUA, transmite BBC News online. Aproximativ 40 de aparate de zbor sunt implicate in continuare in activitatile de salvare. Atmosfera in New Orleans parea mai linistita, ieri, dupa ce autoritatile reusisera sa evacueze, cu o zi inainte, alte zece mii de persoane din zonele devastate. Majoritatea acestor oameni ar putea fi, potrivit autoritatilor, cetateni de culoare si cu o stare financiara precara, care nu au avut posibilitatea de a pleca din calea uraganului Katrina. Peste un milion de persoane au fost evacuate, acestea aflandu-se, in prezent, in adaposturi din Texas, Tennessee, Indiana si Arkansas.
Soarta victimelor Katrinei se amelioreaza odata cu sosirea de ajutoare, dar sarcina este enorma, a estimat, sambata, ministrul american al Securitatii Interne, care a comparat efectele ciclonului cu cele ale unei "bombe atomice": "este vorba despre un ciclon devastator urmat de o inundatie devastatoare", a mai spus Chertoff. "Este ca si cum cineva a pus in aplicare planul de evacuare si a aruncat o bomba atomica deasupra pentru a-l face mai complicat", a explicat Michael Chertoff. Cu toate acestea, guvernul lui George W. Bush face obiectul unor critici virulente din cauza raspunsului tardiv si insuficient dupa trecerea uraganului, a lipsei de pregatire si reactie in organizarea operatiunilor de salvare, in care unii au vazut ganduri rasiste ascunse, victimele fiind in principal negri si saraci.
Semne de intrebare
S-au ridicat semne de intrebare asupra motivelor intarzierii in actiune, a numarului insuficient de soldati pentru a mentine ordinea sau asupra increderii prea mari acordate de presedinte rapoartelor mai mult favorabile, in complet decalaj cu realitatea, intocmite de inalti consilieri, cand situatia pe teren se degrada din ora in ora. Sambata trecuta, la apropierea uraganului, a fost ordonata evacuarea orasului New Orleans, lansand zeci de mii de persoane pe drumul exilului. Duminica, orasul era paralizat de numeroase ambuteiaje. Desi primarul Ray Nagin recunostea ca situatia este serioasa, nici un serviciu de autobuze sau de trenuri nu a fost pus la dispozitie celor saraci, care nu aveau masini.
Impactul uraganului Katrina ar putea fi dezastruos pentru cota de popularitate a lui Bush, deja in scadere din cauza gestionarii razboiului din Irak si a cresterii vertiginoase a pretului benzinei. Americanii, emotionati de amploarea dramei, isi multiplica donatiile, ca si marile concerne, adunand peste 150 de milioane de dolari. Obisnuiti sa vada la televizor regiuni indepartate inecate in foc si sange, ei descopera scene comparabile in propria lor tara, descopera propria lor lume a treia pe strazile abandonate din New Orleans, cunoscut centru cultural, ce evoca trompeta lui Louis Armstrong si pasiunile din "Un tramvai numit dorinta", al lui Tennessee Williams. "Vom recladi marele New Orleans, si vom demonstra inca o data lumii ca cele mai grave dezastre scot la suprafata ce e mai bun in America", a mai spus George Bush in incheierea discursului sau de sambata. De renume mondial, orasul a primit peste 10 milioane de vizitatori in 2004, o mana turistica, in prezent grav compromisa. Mare port industrial, orasul este populat in majoritate de negri (67% din populatie) si mai mult de un sfert (30%) traiesc sub pragul saraciei. Fondat in 1718 de francezi, orasul devine in 1722 capitala Louisianei franceze. Ea a fost cedata in 1803 de Napoleon Bonaparte, in cadrul vanzarii unui imens teritoriu de 2,1 milioane de kilometri patrati tanarului stat american. (B.M.)
Romani afectati de Katrina
Mai multi romani aflati in Statele Unite sunt disparuti in urma trecerii uraganului Katrina. Surse din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington au declarat pentru Rompres ca la ambasada s-au primit telefoane din partea unor persoane din tara interesate de cetateni romani care locuiau in zona afectata si despre care nu mai stiu nimic. Ambasada Romaniei a luat legatura cu Departamentul de Stat al SUA pentru a afla date despre persoanele ale caror nume si adrese au fost comunicate de rude. De asemenea, in cadrul Ambasadei a fost constituita o celula de criza pentru rezolvarea oricarei solicitari pe care o va primi.
Dezastrul in cifre
Singurul bilant oficial disponibil la 3 septembrie indica 134 de morti in Mississippi si 13 morti in Florida si in Louisiana. 14 morti au fost inregistrati in centrele din New Orleans, care adapostesc victimele ciclonului, ceea ce ridica numarul total al mortilor la 161. Senatorul republican David Vitter estimeaza ca uraganul Katrina ar putea sa fi facut peste 10.000 de morti numai in Louisiana.
Peste 200.000 de persoane au fost declarate ca fiind la ora actuala fara adapost. Crucea Rosie afirma ca adaposteste 100.000 de persoane. Agentia federala insarcinata cu actiunile de salvare de urgenta (FEMA) a anuntat ca a adapostit 76.000 de persoane in 275 de locatii. La randul lor, autoritatile texane evoca primirea in centrele lor a 73.000 de sinistrati. Peste un milion de locuitori din Louisiana ar fi putut sa-si fi parasit locuintele inainte de catastrofa. Din punct de vedere economic Katrina a devastat o zona ce acopera o suprafata de 235.000 km2, adica jumatate din suprafata Frantei sau suprafata Romaniei. In Mississippi, coasta a fost devastata pe o lungime de cel putin 50 de kilometri. Orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80%. Uraganul a determinat inchiderea a 711 platforme si puturi petroliere in Golful Mexic. La cinci zile dupa trecerea sa prin sudul Statelor Unite, 88,53% din productia normala americana de petrol brut in Golful Mexic (care reprezinta un sfert din productia tarii) a fost oprita. Costul pagubelor ar putea depasi 100 de miliarde de dolari si pana la 35 de miliarde pentru asiguratori, potrivit companiei specializate Risk Management Solutions. Intreruperea activitatii atrage pierderea a o suta de milioane de dolari pe zi.
Cele trei state afectate de uragan (Louisiana, Mississippi si Alabama) reprezinta 3% din PIB-ul Statelor Unite, potrivit economistului Ethan Harris de la Lehman Brothers.
In statul Mississippi, distrugerea numeroaselor cazinouri reprezinta o pierdere considerabila a veniturilor. Numai in orasul Biloxi muncesc 13.000 de persoane. Industria turistica a Louisianei, care primeste 10 milioane de vizitatori pe an, va fi, de asemenea, dur lovita.
 Comentarii: 34 Afiseaza toate comentariile  
Zau, lucidule, cand spui adevarul...? Acum, cand te doboara mila de loserii din NO...   de AVP
De ce nu fug negrii si proletarii oropsiti din America? Pai daca nici buletin de Bucuresti nu le da...   de Bul Bul Rachidian
De ce ne intereseaza pe noi ce se intimpla in America?   de neamtu tiganu
Poti sa ma lasi singur in cel mai singur loc de pe lume..   de Atamild
Risc un pronostic   de Anticomie
Felicitari Lucid!   de Vlad Tepes
Unde dai si unde "DOARE" !   de sarkizian
Sorin Plutarul !   de traktorist
Ura face parte din educatia cetateanului american....   de Doro
New Orleans, o oaza africana   de PANTAGRUEL
lucid - ai trimis o postare   de CHIORU
A cazut fardul si toata lumea a putut vedea...   de lucid
eu - o data - cand eram la kostinesti - marea era plina de meduze.   de CHIORU
Police kill gunmen who fired at contractors   de bluedanube
a confederacy of Dunces   de crassus
¿Exista Dumnezeu?   de marcelo
Solidaritate internationala.   de S
Ion Iliescu cu gashca lui dorea in 1990 sa faca cu ajuotrul securistilor-mineri   de ionion
Romani afectati de Katrina   de Olga Khan
Phoenix getting ready to welcome evacuees   de Olga Khan
Celine Dion pe CNN   de Serp i Molot
Ce inseamna politica oamenilor de interes ...   de Doro
Specialistul in aberatii Serp i Molot   de Radu Dragan
Traktorist !   de Serp i Molot
Parca a fost ieri.... Ce mai trece vremea....   de traktorist
Parerea unui bun observator al locurilor si evenimentelor   de romking
Cuba better than USA   de Serp i Molot
There is no question about :   de mediator
Din cauza culorii pielii   de Serp i Molot
Dovada ca asemanarile se atrag   de romking
Cine naiba-l tine legat pe "mediator" in America? De ce nu s-o duce de unde a venit?   de progitmo
Un dezastru care,   de mediator
Doamne fereste de-un asa dezastru ....   de CONU
120 de mii de refugiati vor fi adapostiti pe un termen nedeterminat inca de Suedia   de CONU
A r h i v a
  Primarul care nu este    8 comentarii
  Marea provocare ramane lupta cu gruparile teroriste    6 comentarii
  Israelul si israelienii    3 comentarii
  Conu Alecu va fi inmormantat astazi    
  Calendarul debarcarii, sub semnul intrebarii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 Un miracol economic in Romania este inca posibil (45 afisari)
 Lectii interactive si ghiduri pentru Euro200 (30 afisari)
 Inca doua saptamani pentru debransare (25 afisari)
 Delta lui Bitner & Co (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01270 sec.