Ziua Logo
  Nr. 3419 de luni, 5 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
In memoriam
Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala
A plecat la Domnul inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, membru de onoare al Academiei Romane.
Nascut in anul 1929, IPS Antonie Plamadeala si-a inceput studiile la seminariile teologice din Chisinau si Bucuresti, continuandu-le la Facultatea de Teologie din Bucuresti si Institutul Teologic Universitar din Cluj, pentru ca, din 1949, sa se dedice vietii monahale. Cum era timpul prigoanei comuniste, tanarul monah a fost arestat si condamnat pentru activitate anticomunista, exclus din manastire si din cler, nevoit sa se angajeze ca muncitor in diferite intreprinderi. Abia in 1968 si-a putut relua activitatea de cleric, ca secretar sef la Institutul Teologic din Bucuresti. Si-a continuat studiile teologice si filosofice la "Heytrop Colege", apoi la Londra, devenind, in 1971, doctor in teologie. Intors in tara, IPS Antonie Plamadeala a fost episcop vicar patriarhal, cu numele "Ploiesteanul", apoi, intre 1971-1974 rector al Institutului Teologic din Bucuresti. In 1979 a fost ales episcop al Buzaului si, in 1982, arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Prin intreaga sa activitate si opera, IPS Antonie Plamadeala s-a remarcat ca una dintre cele mai remarcabile personalitati ale Bisericii noastre, o pilda pentru ceea ce inseamna a fi crestin ortodox, "rascumparand vremea", urmand indemnul Sf. Ap. Pavel: "Orice ati face, cu cuvantul sau cu lucrul, toate sa le faceti in numele Domnului Iisus si prin El sa multumiti lui Dumnezeu-Tatal".
Cu vocatie de ctitor, inscriindu-se intr-o indelungata traditie, IPS Antonie Plamadeala a desfasurat o intensa activitate de refacere a lacasurilor de cult, de ocrotire a monumentelor religioase, istorice si de arta din tara, considerat ca al doilea ctitor al Manastirii si Bisericii "Brancoveanu" de la Sambata de Sus. Teolog si, deopotriva, om de aleasa cultura, IPS este autor a numeroase lucrari, de-ar fi sa amintim doar "Biserica slujitoare in Sfanta Scriptura in teologia contemporana", "Traditie si libertate in spiritualitatea romaneasca", "Vocatie si misiune in vremea noastra", "Contributii istorice privind perioada 1918-1930", "Talcuri noi la texte vechi", "Rugul aprins", "Moarte si inviere la Manastirea Sambata de Sus", "De la cazania lui Varlaam la Ion Creanga", romanul "Trei ceasuri in Iad" si volumul de "Amintiri". Ii mai datoram, printre altele, si prima traducere in romaneste a Manualului lui Epictet. La acestea se adauga peste patru sute de articole publicate in reviste din tara si peste hotare, intre care s-a distins "Telegraful Roman", caruia i s-a dedicat si despre care a scris memorabilul articol "Telegraful Roman in constiinta Transilvaniei. Romania in constiinta Telegrafului Roman". IPS Antonie Plamadeala este recunoscut ca unul dintre cei mai mari ecumenisti ai lumii contemporane, reprezentand tara noastra la multe dintre reuniunilor internationale dedicate ecumenismului. De asemenea, a sustinut numerose cursuri si conferinte in Anglia, Franta, Spania, Belgia, Germania, Finlanda Elvetia, SUA, Australia s.a.
A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1992.
Cu plecarea spre cele vesnice a IPS Antonie Plamadeala, comunitatea academica pierde pe unul dintre cei mai distinsi membri ai sai, o personalitate emblematica a spiritualitatii noastre, a carui amintire va fi de-a pururi binecuvantata.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Texte redactate de Elena Solunca Moise; Foto: Alina BALAN; Coordonator: Brindusa Armanca 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Iertarea   de CALUGARUL
I.P.S. Antonie Plamadeala (spicuiri din cel mai recent interviu)   de CALUGARUL
Sa-l odihneasac Dumnezeu.....   de traktorist
Prea multe moase...   de Anticomie
A r h i v a
  Un miracol economic in Romania este inca posibil    4 comentarii
  File de cronica    
  Info    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 Un miracol economic in Romania este inca posibil (45 afisari)
 Lectii interactive si ghiduri pentru Euro200 (30 afisari)
 Inca doua saptamani pentru debransare (25 afisari)
 Delta lui Bitner & Co (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00866 sec.