Ziua Logo
  Nr. 3415 de miercuri, 31 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O marturisire de credinta ad-hoc
Dan CIACHIR 
Bulgaria are si ea un patriarh nonagenar, care sta pe tronul de la Sofia de 35 de ani. Patriarhul Maxim a fost virulent contestat din interiorul Bisericii Ortodoxe Bulgare, iar faptul ca a refuzat sa se retraga in anii de dupa prabusirea regimului comunist in tara sa a creat o schisma al carei orchestrator a fost un preot de mir, Sabev. A aparut astfel o ierarhie "alternativa", numerosi preoti au refuzat sa-l mai pomeneasca la Liturghie pe Patriarh, iar Ocarmuirea lumeasca le-a dat tot concursul. Presedintele bulgar de la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, Jelio Jelev, ar fi facut orice pentru depunerea sau retragerea patriarhului Maxim. Si totusi, el a ramas neclintit in scaun, schisma s-a aplanat, desi mai mocneste, unii din episcopii "alternativi" si-au cerut iertare, apele s-au mai linistit, iar pe 29 octombrie 2004 actualul presedinte al Bulgariei, Gheorghi Parvanov, i-a conferit patriarhului Maxim cea mai mare distinctie a tarii pe care o conduce: Ordinul Stara Planina, decernat cu prilejul implinirii varstei de 90 de ani.
Patriarhul Maxim, pe care il vedeam fotografiat in revistele bisericesti descinzand dintr-un Mercedes lung cat un transatlantic, in anii '80, cand ierarhii nostri se inghesuiau in stereotipele Dacii, a fost si mai este acuzat de colaborare cu puterea comunista in mod repetat si virulent. Si totusi nu l-a clintit nimeni de pe tron. Cine il tine acolo de 35 de ani?, ma intrebam. Sunt convins ca am gasit raspunsul la intrebare odata cu lectura volumului al doilea din jurnalul regretatului om de litere si scriitor Mircea Zaciu (ED. Dacia, Cluj, 1995, cf. pp. 267-268). Acesta povesteste pe larg despre o vizita facuta in casa lui Gogu Radulescu la inceputul anilor '80, unde fusese invitat la masa impreuna cu alti cativa scriitori proeminenti. Vicepresedinte al Consiliului de Stat, Gogu Radulescu era un economist cu studii autentice in epoca interbelica si unii sustin ca fusese chiar asistentul lui Virgil Madgearu. Era un protector si un prieten al oamenilor de litere in masura in care putea s-o faca, iar sotia sa cochetase cu literatura. In seara pe care o evoca Mircea Zaciu in jurnal, Gogu Radulescu le-a povestit, intre altele, despre intalnirea cu patriarhul Maxim care venise in vizita protocolara in biroul sau de la Consiliul de Stat din fostul Palat regal impreuna cu patriarhul roman de pe atunci, iustin Moisescu. In timpul convorbirii, Gogu Radulescu - scrie Mircea Zaciu - a spus ca toate religiile (crestini, musulmani, mozaici) trebuie sa colaboreze si sa aiba un statut egal, pentru ca asa o cere spiritul vremilor etc. etc.
Reactia patriarhului maxim a fost un pumn trantit in cristalul biroului si, il citez pe Mircea Zaciu: "Bulgarul explica apoi, ritos, ca tot ce e in afara ortodoxiei, care e singura credinta adevarata, cum si numele i-o arata, e erezie, e necredinta, e Raul." Patriarhul Iustin Moisescu a tacut malc, desi, doctor in teologie la Atena, era mai indrituit sa intareasca marturisirea de credinta a colegului sau de peste Dunare. Negresit ca patriarhul Maxim stia ca reactia si replica sa vor fi comunicate ocarmuirii de la Sofia, insa n-a incercat sa se scalde in apele... convergentei religiilor. Si-a marturisit in fata demnitarului unui stat ateu credinta cu o claritate inspaimantatoare. A facut ceea ce Hristos - Dumnezeu le cere sa faca credinciosilor Bisericii Sale. Dupa ce am citit pasajul respectiv din jurnalul lui Mircea Zaciu am inteles de ce nu-l clinteste nimeni pe patriarhul Maxim de pe tronul arhieresc de la Sofia si Cine il tine acolo. Totusi, episodul mi se parea incredibil. Nu auzisem ca vreunul dintre ierarhii nostri sa fi avut o reactie asemanatoare in imprejurari similare. Poate ca Gogu Radulescu sau Mircea Zaciu exagerasera. Mi se parea o scena demna de marturisirile de credinta din primul mileniu crestin. In vara anului 2002 am avut prilejul sa stau doua ceasuri de vorba cu persoana carre era ministrul Cultelor in timpul pomenitei vizite a patriarhului Maxim. Fostul ministru isi amintea fosrte bine scena respectiva, pentru ca fusese de fata, si mi-a confirmat veridicitatea ei. Mai mult: mi-a explicat de ce patriarhul Maxim fusese primit de Gogu Radulescu, si nu de Ion Dinca, raspunzator, la cel mai inalt nivel, cu problemele de Culte - pentru ca acesta lipsea din tara, fiind plecat intr-o vizita in Coreea de Nord.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
HABAR N-AVETI CEIO ACEIA CREDINTA BAAAAAAA !!   de serios-glumetul
DA CARE CREDINTA, IN BANI ??!!!!!??????/   de serios-glumetul
Comunismul Ortodox   de Paul din Ohio
romking   de CALUGARUL
Ciudate creaturi sunt femeile   de neamtu tiganu
Scorilo   de CALUGARUL
doua - sa fiu concesiv - "neadevaruri" flagrante spuse de fosul tzutzer al lui Vadim de la Saptamana   de lucid
oare si popii sunt concediati ?   de CHIORU
De un real folos   de DianaI
Intrebare pentru Calugarul   de George-Felix
Paradoxurile domnului Chiachir   de Obiwan
o parte considerabila dintre colaboratorii cu regimul comunist de dictatura al lui   de ionion
Parafrazand "Floarea de agave" :   de Michael Theil - Lazarescu
Punct pe i   de Ion Caramache
Canuta -om sucit   de Vasile Teodorovici
Biserica lui Hristos   de cosor ion
Vasile Teodorovici/ Raspunsul dvs. este bizar.....   de Roxana
Frumos   de CALUGARUL
A r h i v a
  Grupurile de interese si de contra-interese si grupurile politice de tip mafiot    11 comentarii
  Mr Scheele, Dl Tariceanu si Basescu    8 comentarii
  Alianta muribunda    3 comentarii
  De la Solidaritatea la libertate    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  O fantoma de stanga    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Radu Anton Roman: "Ma simt in mod violent tanar uneori" (161 afisari)
 Romania's priorities 0 (84 afisari)
 Fonduri Sapard pentru agroturism (71 afisari)
 O marturisire de credinta ad-hoc (42 afisari)
 "Petreceam cu bauturi, femei si cu droguri" (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87850 sec.