Ziua Logo
  Nr. 3415 de miercuri, 31 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Un "Goethe" pentru Oz
Duminica, 28 august - ziua de nastere a lui Goethe -, lui Amos Oz, considerat a fi cel mai mare scriitor israelian contemporan, tradus in peste treizeci de limbi, detinator al celor mai prestigioase distinctii literare internationale, nominalizat la Nobel anul trecut, i-a fost acordat, in cadrul targului de la Frankfurt, Premiul Goethe pentru excelenta in literatura. "Acum cateva luni, nici macar nu stiam ca ma numar printre candidati. Astazi sunt extrem de incantat de obtinerea acestui prestigios premiu, ma onoreaza sa ma aflu printre castigatori, alaturi de nume precum: Thomas Mann, Hermann Hesse, ori Sigmund Freud", a declarat Amos Oz. Din opera lui, in Romania, la Editura Polirom, au fost traduse romanele "Sa cunosti o femeie" (2004) si "Sotul meu, Michael" (2005). Premiul Goethe se acorda din trei in trei ani, incepand din 1927, fiind in prezent cel mai prestigios premiu german pentru literatura. (L.D.)
Cartea anului viitor
Editurile "Universal Pan" si "Icar" lanseaza concursul de literatura "Cartea anului 2006 - proza si dramaturgie". Potrivit prof. Catalin-Petru Nicolescu, demersul urmareste promovarea tinerilor scriitori, premiul constand in publicarea manuscrisului castigator. Concurentii, la prima aparitie editoriala, nu trebuie sa depaseasca 35 de ani. Manuscrisul, de maximum 200 de pagini, poate fi depus direct la sediul editurii, trimis prin posta (pe adresa str. Lugoj, nr. 90, Sector 1 O.P. 32, Bucuresti, cod 012212) sau prin e-mail (cpnicolescu@yahoo.com). Manuscrisul si plicul nu vor purta numele autorului, ci un pseudonim. In interiorul plicului trimis se va adauga un plic sigilat, care sa contina pseudonimul, numele si adresa completa a concurentului. Data limita de expediere este 20 decembrie. Manuscrisele nu se inapoiaza. Anuntarea castigatorului se va face pana pe 1 februarie 2006, pe site-ul editurii (www.universalpan.com), unde pot fi gasite si detalii ale regulamentului de concurs. (L.D.)
Trio romanesc in Franta
Duminica, 28 august, s-a incheiat la Nisa turneul Trioului Ethos, organizat de Institutul Cultural Roman in Franta. Organistul Marcel Costea, flautistul Adrian Buciu si violonistul Ioan Matei au mai concertat in Forcalquier (21 august) si in Aix en Provence (25 august), in spatiul catedralelor din orasele respective. Programul oferit de romani a imbinat lucrari din barocul occidental european cu muzica renascentista si baroca transilvaneana: G. Ph. Telemann, F.M. Veracini, Valentinus Bakfark, G.F. Handel, J.B. Loeillet, J.S. Bach, Codex Caioni. (L.D.)
Bani pentru TIFF
Primarul Emil Boc sustine incheierea unui parteneriat cu organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), prin care Primaria Cluj-Napoca se obliga sa aloce anual suma de 300.000 RON (trei miliarde ROL) pentru buna desfasurare a festivalului. De asemenea, Primaria se obliga sa ofere si posibilitatea deschiderii unui birou permanent al festivalului la Cluj-Napoca. Potrivit primarului Emil Boc, parteneriatul va fi incheiat, intr-o prima etapa, pe cinci ani. (L.I.)
Strategii de promovare
Actiunile culturale ale Romaniei in Europa se vor intensifica incepand din aceasta toamna, in acest sens fiind infiintat recent un Grup de lucru interinstitutional Ministerul Afacerilor Externe - Ministerul Culturii si Cultelor - Institutul Cultural Roman. Intentia constituirii acestui Grup de lucru interministerial este intensificarea actiunilor culturale si de diplomatie publica ale Romaniei in Europa, in contextul ratificarii Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana. Acest organism are ca scop elaborarea programului cultural al Romaniei pentru urmatoarele sase luni. In acest sens, vor fi definite actiunile culturale majore din toamna acestui an si cele organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei in principalele capitale europene. Grupul de lucru va functiona pe doua niveluri: unul politic si unul tehnic. La nivel politic, acesta va fi compus din: Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si Valentin Naumescu, secretar de stat pentru diplomatie publica in MAE, initiatorul proiectului. Cele trei institutii isi vor desemna in cadrul Comisiei comune reprezentanti la nivel de experti, cu rolul de a aborda aspectele tehnice legate de aplicarea programului. Grupul de lucru se va intruni in perioada urmatoare pentru a decide asupra pachetului cultural si de diplomatie publica pe care Romania urmeaza sa-l promoveze in capitalele europene si asupra surselor de finantare. (L.I.)
Lansare la MNLR
Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) va prezenta vineri, 2 septembrie, ora 14.00, in Rotonda din B-dul Dacia nr. 12, volumul lui Liviu Georgescu "Intalnire cu diaspora literara romaneasca". Sunt invitati scriitorii Iolanda Malamen, Dan Cristea, Traian T. Cosovei, Gellu Dorian, Ioan Grosan si Paul Vinicius. (L.I.)
A r h i v a
  Catedrala, prioritate nationala    17 comentarii
  Modernizare si eugenie    6 comentarii
  E bine! - colaj -    2 comentarii
  Mitropolitul Antonie Plamadeala a plecat dintre cei vii    2 comentarii
  Galeria (I)    
 Top afisari / comentarii 
 Radu Anton Roman: "Ma simt in mod violent tanar uneori" (161 afisari)
 Romania's priorities 0 (84 afisari)
 Fonduri Sapard pentru agroturism (71 afisari)
 O marturisire de credinta ad-hoc (42 afisari)
 "Petreceam cu bauturi, femei si cu droguri" (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01857 sec.