Ziua Logo
  Nr. 3412 de sambata, 27 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ofensiva bleaga
George DAMIAN 
Romania si-a promis o ofensiva diplomatica in Est. La Bucuresti se discuta despre "atitudini proactive". Se propun asiduu "strategii targetate" cu "focus" pe "spatiul rasaritean". Se stabilesc "deadline"-uri pentru un "management al implementarii unui nou brand de tara". Se analizeaza profund "follow-up"-uri pentru "actiunile cuantificabile, multivectoriale" care "se incadreaza intr-o noua conduita fata de proiectarea unor incadrari geostrategice". Diplomatia de azi e o pasareasca torturata, o brambureala de vorbe goale. Ceva de genul: hai s-o rasucim in jurul parului pana nu mai pricepe nimeni nimic. Cand, de fapt, lucrurile sunt foarte simple.
Romania s-a dovedit deocamdata incapabila sa stabileasca, sa desfasoare si sa incheie un proiect viabil in spatiul estic. Neputincioasa, in limba romana. Rezultatele actiunilor in spatiul estic pot fi "cuantificate" dupa vorba logofatului Cristache Zogreanu "nimic, nimic, nimic..." Jocurile se fac si se desfac fara cea mai mica participare romaneasca concreta.
Iuscenko vine la Bucuresti si promite marea (Neagra) cu sarea. Dupa care o pune de-o cumetrie cu Saakasvili, Adamkus si Kwasniewski. Si, la o vodca mica, in "spiritul spatiului", ca baietii, se inteleg pentru o axa a marilor: Baltica-Neagra-Caspica. Romania, tara lu' peste oceanic marinat "manageriaza" asiduu situatia celor trei delfini orfani: ii mangaie pe cap, sub coada, ii scarpina intre aripioarele pleostite, le promite bomboane de la nenea NATO.
Nu-i vorba, baietii cu spirtosu' dau si ei pe goarna chestii de mai mare dragu'. I-auzi ia: "democratie, promovarea valorilor comune si implementarea drepturilor omului in spatiul de la Baltica la Caspica". Numai ca flacaii veseli nu insira "vorbe goale ce din coada au sa sune", nuuu! pe sub dialogul lor curge petrolul caspic, se tot duce pe langa rafinariile de la Midia Navodari.
Voronin paseaza niste sticle de molan catre Bucuresti si saluta inceputurile unei noi ere. In limba moldoveneasca saluta, ca doar n-o sa salute in limba romana. Dupa care, se repede fuguta la Nistru si saluta tovaraseste venirea Armatei Rosii care i-a scapat pe moldoveni de "ciuma neagra a fascismului". Se stie care fascism, ala de dincolo de Prut, scrie doar si in manualul de istorie. Cum care manual? Ala dupa care o sa invete micii moldoveni incepand din septembrie. Ala in care scrie asa: "la Chisinau, in primele zile ale ocupatiei romanesti oamenii erau ucisi pe strazi, femeile - violate, copiii - injunghiati cu baionetele. Sute de cadavre erau aruncate spre sfasiere cainilor". Frati, nu-i asa - pana la moarte, cum s-ar zice. Sa nu dea Dumnezeu sa ii vina lu' to'ar'su Voronin vreo idee si sa ceara despagubiri pentru ocupatie. Ca, la performantele de "early warning" si "prevention" ale "specealistilor", mai mult ca sigur c-o sa platim din gros.
Cu Bastroe am rezolvat: nu se poate! Ucraina incalca fluierand duios o turma de tratate, conventii si alte alea internationale si ramane in carti: NATO, UE, tot ce-i trebuie unui om gospodar ca ucraineanul. Orice alta tara stie sa zbiere ca din gura de sarpe cand se incalca tratatele internationale. (Apropos de serpi, Insula romaneasca e singura si nerevendicata). De la Bucuresti s-a auzit un fel de scheunat, un fel de miorlait. S-a zis de una, de alta, ca ne mor broscutele, ca n-o sa fie bine pentru caracude, ca ni se sufoca stiuca - chestii pana la urma adevarate - insa diplomatii ucraineni ar fi trebuit sa-si scranteasca gleznele prin toate cancelariile lumii asteia. Doar au incalcat atatea tratate internationale! Toate birourile importante din aceasta lume ar fi trebuit asaltate cu brosuri, carti, studii, scrisori de protest, harti, calendare, carti de vizita, e-mailuri, ar fi trebuit sa aiba loc mii de dineuri in care sa se afirme clar si raspicat: Ucraina distruge Delta Dunarii!, Insula Serpilor a fost furata de URSS Romaniei!, ca si Basarabia, nordul Bucovinei, Tinutul Herta, impreuna cu toti romanii ramasi pierduti in "negre strainataturi". In schimb, fara a beneficia de "sponsorizari/cumparari" - a se citi evaporari din banii contribuabilului roman -, precum alte fundatii si centre savante, o Coalitie pentru Delta a societatii civile romanesti a reusit sa organizeze mai multe actiuni decat intreg aparatul de stat, sprijinita doar de presa romana libera si de romanii de pretutindeni.
Una peste alta, diplomatia romaneasca chiar aplica in "proiectarea multivectoriala a spatiului estic" o "trilema sceptica", bleaga si tolomaca: ce este - este, ce nu este - nu este, asta este! Zilele astea se aduna la Bucuresti toata floarea - cam ofilita - a diplomatilor romani. Care ar trebui piscati cumva, sa miste mai iute, sa faca si ei ceva, mai mult. Pentru tara, nu numai pentru punga lor sau pentru "retea", ramasa, vorba unui respectabil senator si academician, "inghetata intr-un frigider de la Gheorghiu Dej, la Ceausescu, Iliescu si pana la Basescu".
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
da' pe asta, de ce nu l-au remaniat, naibii?   de Coricor
DECAPITAREA ISI FACE DE CAP   de geobuz
Pai cica ..   de Michael Theil - Lazarescu
piscatu', piscotu'   de spaiu'
A r h i v a
  Stagiunea de toamna. Gong    9 comentarii
  Tristan Tzara, poetul ca "un lup infometat"    3 comentarii
  Investitiile in tehnologii moderne - o necesitate absoluta    34 comentarii
  Intalnirea dinaintea divortului    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Declaratia zilei    3 comentarii
  Integrarea in pericol    2005-08-24
  Razboaiele de imagine ale Romaniei    2005-08-20
  Desertul ia foc    2005-08-16
  Paradoxuri euro-romanesti    2005-08-12
  Cine vrea, face anticipate    2005-08-10
 Top afisari / comentarii 
 Comunitatea Statelor Independente si lupta pentru coeziune (404 afisari)
 Biolog marin ucis (93 afisari)
 Israelul si miscarile colonistilor evrei din Gaza si Cisiordania (69 afisari)
 Batalionul 2 Infanterie "Calugareni" s-a intors din Irak (60 afisari)
 Vladimir Voronin: "ciuma neagra a fascismului" romanesc (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30344 sec.