Ziua Logo
  Nr. 3406 de sambata, 20 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Imigrarea fortei de munca din est ajuta economiile europene
Serban ORESCU 
Nu numai noi romanii inclinam uneori sa exageram - ci si occidentalii! Spun aceasta pentru ca - dupa cum se stie - teama de o invazie a fortei de munca din Est a fost unul din motivele respingerii Constitutiei Europene in Franta si Olanda, ca sa nu mai vorbim de alarma cauzata in Germania... Un articol aparut la 16 august in S�ddeutsche Zeitung pune lucrurile la punct; el este intitulat sugestiv: "Panicarea (populatiei) a fost falsa".
De unde aceasta schimbare de opinie? De la un studiu al Institutului German de Cercetari Economice (DIW). Studiul arata ca extinderea Uniunii Europene nu cauzeaza emigrarea in masa a est-europenilor calificati in Vest si nici alte neajunsuri majore. Se adauga - ceea ce se stia deja - ca nici macar in Marea Britanie care, spre deosebire de Germania, n-a luat masuri mai dure impotriva imigratiei est-europenilor, nu au intrat, in decurs de un an, decat 175.000 de muncitori din Europa de Est, descrisa ca sursa de "dumping social".
Est-europenii - arata studiul - preiau mai ales locuri de munca in sectorul sanitar, constructii sau transporturi care, altminteri, ar ramane neocupate. Pe de alta parte, imigrantii au creat in Marea Britanie un venit national suplimentar de 700 de milioane de euro, ei beneficiind minimal de prestatii sociale din partea statului. Nu poate fi, deci, vorba de "turism social"!
Cifrele din Marea Britanie si Irlanda dovedesc ca scenariile de oroare privind o imigratie in masa din Est, consecutiv relaxarii pietei muncii, au fost exagerate. Pe de alta parte, est-europenii au infiintat in Germania Federala circa 10.000 de mici intreprinderi mestesugaresti, calificarea lor fiind adesea mai ridicata decat a mestesugarilor autohtoni. Imigrarea din Europa de Est a adus avantaje superioare salariilor platite imigrantilor in noua lor patrie... De unde si avertismentul: daca Germania nu desfiinteaza mai repede restrictiile la imigrarea fortelor de munca bine calificate, cei mai buni si mai flexibili dintre imigranti se vor indrepta spre Marea Britanie.
Important, din punct de vedere romanesc, este sa se stie ca exista in prezent in Occident si un curent in favoarea ridicarii barierelor, chiar daca Romania nu va dobandi automat - o data cu intrarea in UE - libera circulatie a fortei sale de munca pe teritoriul Uniunii Europene. Timpul lucreaza, insa, in favoarea liberalizarii circulatiei fortei de munca, iar anul 2011 este limita maxima pentru asa-numita "perioada de tranzitie", in care membrii vechi ai UE pot interzice accesul imigrantilor din Est. Ramane, desigur, intrebarea daca tarile est-europene se pot lipsi de aportul atator oameni calificati... Concluzia: o crestere a veniturilor celor bine calificati este iminenta atat in Romania, cat si in tarile de imigrare, ceea ce este, desigur, bine pentru intreaga societate...
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Simplu !!!   de maftida
Regret D-le Serban Orascu, traiti in GB, nu BRD   de Turism-Cultural
DA bre imigrarea e buna bre ca ne aduce bani da piine in tara bre si nu mai murim da foame bre !!!!!   de serios-glumetul
SA TE AUDA Dzeu. taica,asa sa fie !!   de serios-glumetul
odata cu migrarea fortei de munca...........   de Tiberiu
Alt punct de vedere..   de neamtu tiganu
basme - strainezii sunt o belea pe capul occidentului.   de severina
si hidraulicii polonezi in Franta   de Oriana
A r h i v a
  Razboaiele de imagine ale Romaniei    34 comentarii
  Kiseleff    2 comentarii
  D.R. Popescu '70    7 comentarii
  Arta care injura Europa    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Declaratia zilei    
  Ce cauta "secretul de stat" la livrarea energiei?    2005-08-18
  O saptamana cu rezultat nedecis...    2005-08-13
  Grupuri de influenta, fara a trezi proteste...    2005-08-11
  Majorarea TVA cu trei procente - o masura care trebuie abandonata    2005-08-06
  Avertismentul presedintelui Basescu lasa de dorit...    2005-08-04
 Top afisari / comentarii 
 Insula Serpilor, nodul Marii Negre (2029 afisari)
 Calvarul bucovinenilor sub ocupatia sovietica (655 afisari)
 Banca Romana pentru Dezvoltare se razbuna (340 afisari)
 Se umfla Prutul (95 afisari)
 Stiri pe scurt (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31209 sec.