Ziua Logo
  Nr. 3398 de joi, 11 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Hodorkovski, la colectiva
Fostul patron al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, condamnat la noua ani inchisoare pentru frauda fiscala, a fost transferat, marti, intr-o celula colectiva pe care o imparte cu alti zece detinuti, unde nu are acces nici la televizor nici la ziare, a anuntat centrul de presa al avocatilor sai, citat de Rompres. Formal, Hodorkovski a fost mutat din inchisoarea nr. 4 in inchisoarea nr. 1, desi acestea se afla in acelasi complex penitenciar din cartierul moscovit Matrozkaia Tisina. Centrul de presa al fostului patron Iukos a difuzat declaratia unuia dintre liderii partidului reformator Iabloko, Alexei Melnikov, care estimeaza ca acest transfer este o reactie a puterii la faptul ca "Hodorkovski nu s-a lasat infrant, nu s-a transformat in detinut, ci continua sa fie o personalitate importanta a societatii in Rusia". Hodorkovski a publicat recent un articol, apoi un lung interviu in cotidianul Vedomosti, in care il acuza pe presedintele Putin ca a distrus grupul Iukos. (D.E.)
Lupa pe "Petrol contra hrana"
Mii de companii dintre cele 4.500 care au participat la programul ONU "Petrol contra hrana" din Irak se afla in prezent sub investigatie, fiind suspectate de acordarea de mita si practicarea de taxe ilegale. Anuntul a fost facut de judecatorul Richard Goldstone, unul dintre membrii comisiei care ancheteaza scandalul declansat in jurul programului, informeaza Rompres. Astfel, in octombrie, urmeaza sa fie publicat un raport referitor la mii de companii din mai multe tari, care au dat mita pentru a solicita cote de petrol si permisiunea de a vinde bunuri umanitare catre Irak, a precizat judecatorul pentru BBC. Acesta sustine ca tuturor companiilor nominalizate le-au fost trimise deja scrisori de instiintare, pentru a putea raspunde acuzatiilor aduse. Potrivit aceleiasi surse, raportul se va referi si la "uriasa contrabanda cu petrol" operata de regimul lui Saddam Hussein. Un raport al CIA din 2004 estima la 1,7 miliarde de dolari sumele vehiculate prin coruptie in cadrul programului ONU. Alte 8 miliarde ar fi fost obtinute de fostul regim irakian prin exporturi de petrol in afara programului catre Iordania, Siria si alte state. (D.E.)
Teroristi deturnati in Turcia
Politia turca a arestat, recent, in sudul tarii, zece extremisti banuiti ca planuiau o serie de atentate impotriva unor vase de croaziera israeliene in numele retelei teroriste al-Queda, au anuntat, ieri, surse din cadrul serviciilor de securitate, informeaza Mediafax. Unul dintre suspecti, de nationalitate siriana, este interogat de sectia antiterorista a politiei din Istanbul. Barbatul, identificat numai prin initialele numelui sau, N. S., este interogat mai ales in legatura cu presupusa participare la atentatele sinucigase care au avut drept tinta doua sinagogi, dar si obiective britanice la Istanbul, in noiembrie 2003. Cei zece au fost arestati in Antalya, pe malul Mediteranei, zona unde se afla numeroase statiuni balneare si unde Israelul si-a avertizat, luni, cetatenii sa evite deplasarile, din cauza unor "amenintari teroriste concrete". Mai multe vase israeliene de croaziera ce urmau sa acosteze in portul Alanya, din apropiere de Antalya, au fost trimise, in ultimele zile, catre porturi din sudul Ciprului. (D.E.)
Antrax in Irak via SUA
O vaca din Marea Britanie, care a murit pe un camp din Oxfordshire in 1937, a constituit sursa programului de arme de distrugere in masa al lui Saddam Hussein, care a provocat declansarea razboiului din Irak, relateaza The Times, preluat de Mediafax. O ureche a vacii a fost trimisa unui laborator britanic, unde cercetatorii au descoperit spori de antrax, care mai tarziu au fost folositi in testele secrete cu arme biologice initiate de catre Winston Churchill. Cultura a fost trimisa apoi in SUA, care au exportat mostre in Irak in perioada razboiului impotriva Iranului, in anii 1980. Inspectorii au descoperit ca Saddam a ales acest esantion de antrax pentru a crea arme biologice, fapt ce a provocat indignarea mai multor politicieni britanici. Ei au solicitat o ancheta ONU care sa stabileasca daca Washingtonul a incalcat un acord referitor la controlul asupra armamentului. Odiseea antraxului irakian a fost dezvaluita de Geoffrey Holland, student si militant impotriva razboiului. Informatiile cu privire la esantionul exact ales de Saddam au fost prezentate intr-un raport CIA redactat de Charles Duelfer, fost inspector pentru armament al ONU, toamna trecuta. (D.E.)
Vin pasapoartele electronice
Autoritatile americane vor demara, din luna decembrie, emiterea de pasapoarte electronice, al caror scop este sa intareasca securitatea la frontiere, a anuntat Departamentul de Stat. Potrivit Rompres, noul pasaport va avea incorporat in coperti un cip electronic care va contine informatii privind numele, data si locul nasterii, sexul posesorului, numarul, data emiterii si data expirarii documentului, precum si o fotografie a posesorului. Cipul va mai avea inclusa o semnatura digitala unica, menita sa protejeze informatiile continute in document. Pana in octombrie 2006, toate agentiile guvernamentale de resort vor incepe emiterea noilor pasapoarte. (D.E.)
Ajutati Fundatia "Sfanta Irina"
Fundatia "Sfanta Irina" construieste in Voluntari, str Mircea Marinescu nr 3, un Centru de Terapie a Durerii pentru asistarea medicala, sociala si spirituala a bolnavilor de cancer in stadiu avansat. Pentru ajutorare in vederea consolidarii Centrului, Fundatia, impreuna cu Romtelecom, au deschis o linie de teledon. Formand 0 900 90 00 60 veti putea dona 2 Euro acestui centru. Astfel veti putea alina suferinta unui om care isi doreste sa traiasca in conditii normale. Pentru detalii suplimentare puteti contacta Fundatia Sfanta Irina la telefon 021/491 51 33. (S.I.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
se cheama Lovai Sakra teroristul arestat in Turcia, expert in explozive   de Oriana
Antrax in Irak via SUA   de Val
A r h i v a
  Iranul rupe sigiliile "nucleare" cu avizul ONU    34 comentarii
  Rusii si belarusii ataca polonezii cu metode KGB    4 comentarii
  Un atac in centrul financiar al Londrei este inevitabil    2 comentarii
  Transnistreni contra trupelor ruse    1 comentariu
  Israel a cumparat "apa grea" din Anglia    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai buna bere din lume (171 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 Paul Cézanne (1839-1906) (32 afisari)
 Dovada imposturii la Departamentul Romanilor de Pretutindeni (26 afisari)
 Care pe care (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01006 sec.