Ziua Logo
  Nr. 3398 de joi, 11 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Bac' doi
Candidatii care au fost respinsi la prima sesiune a bacalaureatului mai au o sansa in toamna, cand va fi organizat un nou examen (22 august-2 septembrie), participantii la test urmand sa sustina numai probele nepromovate. Promovabilitatea inregistrata la prima sesiune a examenului de bacalaureat (sesiunea iunie - iulie) dupa solutionarea contestatiilor a fost de 84,66%. Numarul elevilor care nu au promovat bacalaureatul in urma sustinerii tuturor probelor a fost de 20.013. Conform graficului realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, examenul incepe cu probele orale. Astfel, in 22-23 august are loc testul la limba si literatura romana , in 24-25 august - limba si literatura moderna, 26-27 august - limba si literatura materna. Din 29 august incep probele scrise, cu limba si literatura romana. Urmeaza in 30 august - limba si literatura materna, 31 august - proba obligatorie a profilului, 1 septembrie - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - proba scrisa sau practica, 2 septembrie - o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica. In 5 septembrie va avea loc afisarea rezultatelor (pana la orele 16) si depunerea contestatiilor (orele 16 - 20), in 6-7 septembrie - rezolvarea contestatiilor, iar pe 8 septembrie - afisarea rezultatelor finale. (M.J.)
Focar de hepatita in Vaslui
Medicii vasluieni au depistat un focar de hepatita acuta virala de tip A in localitatea Sarbi, comuna Banca, dupa ce mai multi copii au fost internati in stare grava la Spitalul de copii "Sfantul Neculai" din Barlad, informeaza Mediafax. Potrivit conducerii DSP Vaslui, pana in prezent au fost internati patru copii, care se afla sub tratament si exista riscul ca si alti copii sa fie contaminati. Pentru a stabili conditiile in care copiii au contactat boala, o echipa de specialisti din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a prelevat probe de apa din mai multe fantani din sat. "Deocamdata am demarat o ancheta, dar pana atunci am decis vaccinarea tuturor localnicilor din localitatea Sarbu, cu varsta de pana la 18 ani, cei mai expusi contactarii virusului hepatic de tip A fiind copiii", a declarat Adrian Chirosca, directorul adjunct al DSP Vaslui. Conducerea DSP Vaslui sustine ca in judetul Vaslui au mai fost descoperite in aceasta vara si alte cazuri izolate de hepatita virala de tip A, dar care nu au ridicat probleme ca in cazul focarului descoperit in localitatea Sarbi. (C.P.)
Disponibilizari la Transporturi
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, a eliberat din functie sefii de directii din minister, precum si adjunctii lor, aratand ca acestia au avut un randament scazut in ultima perioada, pe fondul absentei ministrului din institutie, informeaza Mediafax. "Ca urmare a faptului ca in ultima perioada am fost prezent mai mult pe santiere, in zonele afectate de inundatii si nu am ajuns in Bucuresti decat noaptea, ritmul activitatii in minister a inceput sa se reduca. Am constatat, luni, cand am analizat activitatea conducerii MTCT, ca nici o directie din minister nu s-a ridicat la nivelul asteptat. Acesta este un lucru grav pentru ca trebuie finalizate multe proiecte intr-un ritm accelerat in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a declarat ministrul Gheorghe Dobre. Oficialul MTCT a precizat ca, in cursul saptamanii trecute, a avut loc o intalnire cu conducerile tuturor societatilor si regiilor din subordinea MTCT, ocazie cu care directorii au fost atentionati ca activitatea lor nu este multumitoare. "Sunt unele societati de care sunt multumit, printre acestea numarandu-se Aeroportul Otopeni, Scoala de Aviatie si Directia Infrastructura Feroviara", a mentionat Dobre. El a mai spus ca directorii disponibilizati vor putea candida la functiile ramase vacante in circa 60 de zile, cand va fi organizat concursul pentru ocuparea acestora. Organigrama MTCT cuprinde 20 de directii si directii generale. (C.P.)
Curatenie in mine
Un numar de 34 de mine a caror activitate a fost oprita anul trecut urmeaza sa intre intr-un program de ecologizare, fondurile fiind asigurate printr-un imprumut contractat de la Banca Mondiala. Proiectul derulat cu sprijinul institutiei financiare internationale prevede reabilitarea suprafetelor de teren unde s-au desfasurat activitati miniere. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), pana in prezent au fost nominalizate 20 de mine si cariere, alte 14 unitati urmand sa fie stabilite, dupa consultari cu reprezentantii sindicatelor, ai comunitatilor locale si ai companiilor afectate. In Valea Jiului au fost cuprinse in proiectul de ecologizare doua mine, respectiv Valea de Brazi si Iscroni, precum si preparatiile de carbune cu activitate sistata de la Petrila, Livezeni, Uricani si Lupeni. Suma totala alocata pentru ecologizare la minele din Valea Jiului este de 17 milioane de dolari, in timp ce valoarea totala prevazuta pentru aceasta componenta este de 69,1 milioane de dolari. In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane la inceputul anului 1997. Aproximativ 100.000 de angajati au fost disponibilizati la cerere, in timp ce alte 8000 de persoane s-au pensionat. Activitatile conexe au fost externalizate, astfel incat alti 12.000 de angajati din sectorul minier au trecut in cel privat. Numarul persoanelor din domeniul minier care urmeaza sa fie disponibilizate in acest an va creste cu 1085, ridicand la 8713 totalul angajatilor disponibilizati. (G.M.)
Locuri de munca
Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti are disponibile 1.416 locuri de munca pentru somerii din Capitala, informeaza AMOFM. Pentru muncitori calificati sunt oferite 647 locuri de munca, cele mai cerute meserii fiind cele de confectioner-asamblor articole din textile (92 locuri disponibile), confectioner imbracaminte (50), cusator piese din piele si inlocuitori (40), vanzator (35), sofer de autoturisme (32), cusator piese la incaltaminte (32), tractorist (30) si zidar (26). Muncitorii cu studii medii au de ales dintr-un numar de 548 oferte, cele mai multe fiind cele de agent de paza (289), agent paza incinte (125), agent comercial (48), lucrator comercial (18), administrator (10). La categoria persoanelor care nu au nici o calificare exista 181 de posturi disponibile, cele mai multe fiind de muncitor necalificat (84), maturator strada (30), menajera (21), gunoier (15) si camionagiu (12). Absolventii de studii superioare pot alege din cele 40 locuri de munca oferite de AMOFM, printre care proiectant sisteme informatice (16 locuri), inginer electroenergetica (cinci), inginer mecanic (patru), economist (trei). (C.S.)
A r h i v a
  Juriu pentru "Xerox" Beuran    
  Adapost in patule pe banii statului    
  Scolile din Bucuresti ies la lumina    1 comentariu
  Vin cupoanele pentru ingrasaminte    
  Agricultura se primeneste de UE    
  Infrastructura la suprapret    
  Blocuri invelite si acoperite    
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai buna bere din lume (171 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 Paul Cézanne (1839-1906) (32 afisari)
 Dovada imposturii la Departamentul Romanilor de Pretutindeni (26 afisari)
 Care pe care (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01119 sec.