Ziua Logo
  Nr. 3385 de miercuri, 27 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
-- Educatia fizica si solidaritatea nationala
Ar fi deci pacat sa nu se tina cont ca prin educatia fizica practicata de oameni se poate porni o regenerare a rasei umane cu rezultate notabile.
In Franta in 4 luni in anul 1917, prin educatie fizica s'a reeducat pentru front 40 000 de oameni. Educatia fizica are apoi prin aceia un rol ca nu mai sileste pe tineri a pierde timpul in cazarma, lasand armatei instructia tehnica militara pentru care se cere mai putin timp. Un rol de importanta netagaduita il are educatia fizica pentru dezvoltarea simtului de solidaritate nationala si afirmarea in putere de superioritatea rasei. Cine a asistat la un concurs international de inot, de calarie, de scrima, de alergari - a simtit in sufletul sau vibrand acel fior care cutremura toata fiinta lui de o bucurie care te inalta. Toata asistenta este stapanita de o putere launtrica care mana catre campionul in lupta, o explozie de incurajari, iar in momentul reusitei concurentul este fiul alintat, iubit, imbratisat al unei multimi care nu l-a vazut niciodata pana atunci. Educatia fizica este suprema scoala a cultivarii sentimentului national. Educatia fizica la noi in tara si in special in armata, este opera d-lui general Virgil Badulescu. Distinsul ofiter dirijeaza cu o insufletire ce a depasit idealul oficial de educatie fizica cu o sectie pentru civili - care cuprinde toate problemele in legatura cu difuzarea si propaganda educatiei fizice in tara noastra, pregatind elemente pentru a preda educatia fizica in scoli si in armata. Desigur nu se poate vorbi de stadionul O.N.E.F., fara a nu pomeni de d-l colonel dr. Lascar, care inarmat cu o cultura superioara medicala, are puterea convingatoare ca educatia fizica este medicamentul principal pentru insanatosire si intarirea rasei si a poporului romanesc.
ZIUA, 27 iulie 1937
rubrica realizata de Carmen Gherghei 
A r h i v a
  Cine se ocupa de patrimoniul arheologic?    1 comentariu
  Inventatorul de cuvinte    2 comentarii
  Revista presei culturale    
  Balthus (1908-2001)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Paleologu: "...Viata politica de azi e cumplit de ridicola, imens de ridicola, formidabil de ridicola"... (118 afisari)
 Comoara tracilor (93 afisari)
 Blestem rabinic asupra premierului israelian (91 afisari)
 Parcul Cazzavillan restaurat (86 afisari)
 Revista presei culturale (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00720 sec.