Ziua Logo
  Nr. 3385 de miercuri, 27 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
foto: Mediafax
Macovei, sigura pe Justitie
Presedintele PD Emil Boc a afirmat ieri ca "nici macar la nivel de principiu nu se pune problema remanierii Monicai Macovei". Liderul PD a adaugat ca Monica Macovei "a fost si este sustinuta neconditionat in Guvern de Partidul Democrat", chiar daca ea nu este membru PD si nu este subordonata politic acestui partid, informeaza Mediafax. El a precizat ca Monica Macovei a fost invitata sa-si prezinte bilantul pe primele sase luni de mandat impreuna cu ministrii democrati, la Colegiul Director ce are loc luni, dar ca prin performanta la Ministerul Justitiei problema remanierii sale nu se pune nici macar la nivel de principiu. Boc a explicat ca PD a invitat-o pe Monica Macovei sa prezinte o sinteza a activitatii pe primele sase luni de mandat in fruntea MinisteruluI Justitiei si cele mai importante actiuni pentru perioada urmatoare, din punctul de vedere al justitiei si al integrarii europene. El si-a exprimat speranta ca Monica Macovei va onora invitatia. Biroul Permanent National al PD a decis, luni, ca toti ministrii democrati sa prezinte, saptamana viitoare, un raport in fata Colegiului Director, in functie de care se va decide ce ministrii vor fi remaniati. (A.H.)
Ultima sedinta a Camerei
Deputatii, intruniti ieri, in ultima sedinta de plen din sesiunea extraordinara, au aprobat, cu unanimitate de voturi, trei ordonante de urgenta care mai figurau pe ordinea de zi. Primul proiect de lege discutat a fost cel referitor la modificarea si completarea legii privind organizarea studiilor universitare. Deputatii au aprobat cu o singura abtinere raportul transmis de comisia de invatamant. Conform declaratiilor ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, prezent in plenul Camerei, proiectul prevede eliminarea discriminarilor dintre profesorii care predau in mediul gimnazial si cei care predau in mediul liceal. Al doilea proiect de lege aprobat a fost legat de ratificarea unui acord de imprumut si de garantie externa destinat judetului Hunedoara. Ultima pe ordinea de zi, ordonanta privind asigurarea calitatii invatamantului a starnit mai multe dezbateri din cauza unor greseli de redactare a raportului comisiei. In final, ordonanta a fost aprobata cu unanimitate de voturi. Miclea a aratat ca ordonanta privind asigurarea calitatii invatamantului garanteaza calitatea procesului educational si asigura protectia beneficiarului de educatie. (Rompres)
Geoana, in tabara de vara
Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, participa, la invitatia conducerii ECOSY (Young European Socialists), la tabara de vara a tinerilor socialisti europeni, organizata la Figueira Da Foz, in Portugalia. In deschiderea manifestarii, care va avea loc in seara de 26 iulie, Mircea Geoana se va adresa participantilor din toata Europa, informeaza un comunicat al PSD. Cu ocazia vizitei in Portugalia, presedintele PSD se va intalni cu liderul Partidului Socialist portughez si prim-ministru al Portugaliei, Jose Socrates, si cu Antonio Vittorino, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul portughez. A VIII-a tabara de vara a ECOSY, care are loc anul acesta in Portugalia, are motto-ul "Construind impreuna o Europa sociala". La tabara participa organizatiile de tineret ale partidelor socialiste si social-democrate din Europa. In alta ordine de idei, incepand cu data de 28 iulie, Mircea Geoana va face o vizita in Statele Unite ale Americii, unde va avea o serie de convorbiri cu conducerea Partidului Democrat din SUA si cu lideri ai Institutului National Democrat. (Rompres)
Apelul lui Boc
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Liderul democrat Emil Boc a lansat ieri un apel catre institutiile publice carora le solicita sa renunte, in acest an, la achizitiile de automobile sau alte dotari care nu sunt indispensabile, pentru a permite dirijarea fondurilor catre sprijinirea sinistratilor si reconstructia zonelor lovite de inundatii. Boc da exemplul Senatului, care si-a propus sa isi schimbe in aceasta toamna parcul auto, achizitionand 140 de autoturisme in valoare de peste 45 de miliarde de lei vechi. "Astfel de achizitii sunt inoportune in acest moment", apreciaza presedintele PD, insistand ca statul are in prezent alte prioritati si toate institutiile publice trebuie sa isi autocenzureze cheltuielile si sa adopte principiul austeritatii ca regula de functionare. "Nu avem bani pentru masini de lux. Sporirea confortului nu se afla printre prioritatile noastre", afirma Emil Boc. El sustine ca singurele institutii care isi pot permite sa achizitioneze autovehicule in cursul acestui an sunt cele care trebuie sa isi modernizeze dotarile pentru a indeplini conditiile impuse de Uniunea Europeana in vederea aderarii. Emil Boc cere demnitarilor PD sa aplice si sa monitorizeze atent principiul austeritatii in institutiile in care isi desfasoara activitatea si sa se asigure ca nu se efectueaza decat acele achizitii ce sunt absolut indispensabile. (A.H.)
UCM despre Viktor Orban
Vicepresedintele Filialei Mures a Uniunii Civice Maghiare din Romania (UCM), Zsolt Olvedi, a declarat ieri ca "relationarea din partea lui Viktor Orban cu stanga maghiara din Romania este un pas neplacut, dar inevitabil, macar pana nu exista alta forta bine organizata, cu credinta de dreapta". "Acest lucru depinde in mare masura si de rezultatul alegerilor din Ungaria, dupa care castigatorul asteptat de comunitatea maghiara din Transilvania va putea defini partenerul de discutie in functie de culoarea lui politica. Cred ca cele intamplate la Universitatea Balvanyos ar trebui sa ne dea de gandit, macar din perspectiva viitoarelor alegeri anticipate care, daca nu vor fi acum, se vor intampla mai incolo. S-a simtit nevoia de a colecta voturi din partea UDMR. Pentru acest lucru, mai nou, Marko Bela este dispus chiar sa stea la aceeasi masa cu mult atacatul episcop Tokes. Pe Marko il constrang rezultatele sondajelor de opinie care nu dau UDMR sanse prea mari, in eventualitatea unor alegeri anticipate. L-a constrans si nevoia de a gasi sprijin la viitorul prim-ministru al Ungariei", a spus Zsolt Olvedi. "Nu cred ca Viktor Orban a uitat ca primul care i-a felicitat pe socialistii unguri dupa alegerile din 2002 a fost chiar Marko. Poate o fi Marko Bela atat de naiv", a conchis Zsolt Olvedi. (Rompres)
A r h i v a
  Geoana, la cutite cu Nastase    6 comentarii
  Alegeri fara referendum    2 comentarii
  Procesul comunismului trebuie facut inaintea intrarii in UE    6 comentarii
  Iorgovan face crize de nervi la Senat    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Paleologu: "...Viata politica de azi e cumplit de ridicola, imens de ridicola, formidabil de ridicola"... (118 afisari)
 Comoara tracilor (93 afisari)
 Blestem rabinic asupra premierului israelian (91 afisari)
 Parcul Cazzavillan restaurat (86 afisari)
 Revista presei culturale (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.