Ziua Logo
  Nr. 3385 de miercuri, 27 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
In asteptarea Hamas
Mkhaimar ABUSADA 
Decizia presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, de a amana pe termen lung alegerile pentru Consiliul Legislativ, programate pentru luna aceasta, a agravat instrainarea de Hamas, rivalul sau islamist. Liderii Hamas sustin ca nu au fost consultati inainte de anunt si sunt nemultumiti de decizia unilaterala a lui Abbas, caliicand-o drept o violare directa a unui acord intre Hamas si Partidul Fatah al lui Abbas, care a dus la actualul armistitiu cu Israelul. Alegerile initiale, prevazute pentru 17 iulie, ar fi adus Fatah intr-o pozitie dificila. Avand in vedere imaginea sa publica afectata de luptele interne si coruptie, Fatah considera conventia de la 4 august drept o oportunitate pentru unificare in vederea campaniei electorale. Aflat de multa vreme in spatele miscarii nationale palestiene, partidul Fatah a fost factiunea dominanta a Organizatiei de Eliberare Palestiniene (OEP). Popularitatea Fatah in randul palestinienilor a scazut de-a lungul anilor, subminata de acuzatiile de coruptie si incompetenta, precum si de debutul celei de-a doua Intifada, la sfarsitul anului 2000. Liderii Fatah sunt, pe buna dreptate, ingrijorati de faptul ca actuala lipsa de popularitate a partidului lor si frictiunile interne prevestesc o infrangere dezastruoasa in cadrul parlamentarelor. Spre deosebire de Fatah, organizatia Hamas a intrat in politica electorala recent si se prezinta deosebit de bine in urma victoriilor impresionante in cadrul alegerilor municipale din Cisiordania si Gaza. Aceasta nu a fost recunoscuta cu ocazia anuntului lui Abbas legat de amanarea alegerilor. Abbas a spus ca decizia a venit la solicitarea Comisiei Electorale Centrale palestiniene, dupa ce Comisia a declarat ca termenul nu putea fi respectat, deoarece legea electorala nu fusese inca adoptata. Comisia a afirmata ca are nevoie de doua luni dupa adoptarea legii pentru ca sa organizeze votul.
Desi Consiliul Legislativ a votat legea electorala dupa cea de-a treia -si ultima- lectura, Abbas a respins-o - o decizie care tine de prerogativele sale prezidentiale. Initial, Abbas a ajuns la o intelegere cu Hamas in baza unui sistem potrivit caruia jumatate din voturile din Parlament aveau sa fie alese pe criteriul regional, iar cealalta jumatate pe listele de partid. Totusi, versiunea finala a legii propunea alegerea a doua treimi din locurile existente pe criteriul regional.
Desi formula dorita de Abbas ar fi favorizat toate partidele si grupurile politice palestiene, Hamas dispune de o agenda proprie. Se spune ca Hamas crede ca un sistem regional ar fi in avantajul sau, un punct de vedere sprijinit de alegerile locale recente, in care electoratul era concentrat in anumite regiuni. Fatah prefera un sistem de vot in care numarul populatiei determina reprezentarea parlamentara. Indiferent de schema electorala aleasa, Abbas este hotarat sa incorporeze Hamas in sistemul politice palestinian. El spera ca, daca Hamas devine parte a politicii principale palestiniene, ii va fi mai usor sa isi convinga colegii sa ingroape securea razboiului si, astfel, sa isi sporeasca prerogativele in vederea discutiilor de pace cu Israelul. Un numar in crestere de semne alimenteaza aceasta speranta. Hamas se afla de multa vreme pe lista terorii a americanilor si europenilor si i-ar placea sa isi schimbe imaginea in Vest, o data cu intrarea in sistemul politic palestinian. Majoritatea liderilor sai fiind ucisi de israelieni in ultimii ani, noii lideri ai Hamas par dispusi sa considere o alta pozitie. De asemenea, Hamas urmareste indeaproape progresul campaniei americane de a reforma Orientul Mijlociu, precum si razboiul impotriva terorii si lupta din Irak. Insa mai ramane inca o intrebare importante: SUA isi vor modifica politica fata de Hamas, favorabila, la acest moment, unei boicotari totale a organizatiei? Unele analize recente indica faptul ca influenta politica in crestere a Hamas in teritoriile palestiniene a implusionat Administratia Bush sa isi reconsidere abordarea inflexibila. Sprijinul american pentru democratie in regiune complica problema. Cum poate Administratia Bush sa incurajeze alegerile libere pentru ca apoi sa respinga alegerea palestinienilor?
Pentru cei care solicita schimbarea politicii americane, logica este evidenta. Recunoasterea popularitatii Hamas - si, in consecinta, a rolului sau politic - va marginaliza aripa militara a organizatiei. Experientele anterioare cu partidele islamiste din Iordan si din alte regiuni tind sa sprijine acest punct de vedere. Hamas isi joaca atuul cu viclenie si a simtit ca puterea sa se afla in crestere. In fine, agenda sa va fi determinata de telul sau de a deveni o forta poltica dominanta in Palestina.
Mkhaimar Abusada este profesor de stiinte politice la Univeristatea Al-Azhar, din Gaza.
Copyright: Project Syndicate, 2005.
www.project-syndicate.or
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Gresit ! Titlul corect era: ARAFAT II ASTEAPTA PE HAMAS   de Morkova Vesela
Forumisti, scotociti peste tot schema, sefii, bazele Hamas,   de Oriana
In asteptarea lui Hamas   de Atamild
Nu-i asa ca Hamasul e o organizatzie simpatica?   de roy
Hezbolah la guvern in Liban, Hamas la guvern in Palestina, Al qaeda unde?   de Oriana
A r h i v a
  Dezmosteniti vechi si "dezmostenitii" noi    12 comentarii
  Batalia Angliei    48 comentarii
  Biserica si sinistratii    6 comentarii
  Reinvierea Planului Kozak si apararea contra lui    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Paleologu: "...Viata politica de azi e cumplit de ridicola, imens de ridicola, formidabil de ridicola"... (118 afisari)
 Comoara tracilor (93 afisari)
 Blestem rabinic asupra premierului israelian (91 afisari)
 Parcul Cazzavillan restaurat (86 afisari)
 Revista presei culturale (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.91313 sec.