Ziua Logo
  Nr. 3385 de miercuri, 27 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Miracolul de la Montreal
-- Reprezentativa "tricolora" de polo a patruns dupa trei decenii in topul celor mai valoroase opt echipe ale lumii, lasand in urma galonatele selectionate ale SUA, Germaniei si Australiei
Kalman Kadar (ZIUA Foto)
Chiar daca la ora cand transmit aceasta corespondenta de la Montreal turneul final mondial de polo se afla doar la faza sferturilor de finala, pot afirma fara sa gresesc ca reprezentativa Romaniei a realizat una dintre marile surprize ale celei de-a XI-a editii a Campionatelor Mondiale de natatie, intreceri gazduite in aceste zile de bazinele din Parc Jean-Drapeau. Senzationala victorie de duminica noapte, cand poloistii romani au eliminat din cursa pentru medalii puternica selectionata a Germaniei, cu 6-5, a provocat un val de admiratie din partea tuturor specialistilor prezenti in Canada, care incercau sa afle cat mai multe date despre jucatorii romani. Iar cand acestea le erau oferite, multi dintre ei isi faceau uluiti semnul crucii si intrebau daca afirmatiile sunt adevarate. Mai ales ca discrepantele dintre conditiile din Romania si cele din "lumea buna" sunt incredibile. Sa luam, de exemplu, numai diferenta uriasa la capitolul baza de selectie dintre poloul german, care conform spuselor fostului mare antrenor Nicolae Firoiu numara peste 20.000 de sportivi, si cel autohton, care aduna, cu tot cu sperantele din bazin vreo 300 de legitimati. "La capitolul bazine, cred ca nici nu pot da un numar corect! Sunt nenumarate. Sunt orase care au cel putin 10-15", spunea lectorul FINA, Nicolae Firoiu, stiind ca in Romania pot fi declarate bazine competitionale doar cele de la Bucuresti, Cluj, Arad si Oradea! Si daca aceasta statistica arata imaginea reala a performantei uluitoare realizatede elevii pregatiti de Vlad Hagiu si Mihai Simion, sa mai adaugam ca salariul unui jucator de top din Serbia&Muntenegru, ca tot urma sa jucam azi noapte cu laureatii Europei, depaseste intregul buget anual al federatiei romane de specialitate! Cu tot sprijinul financiar acordat in ultima vreme de ANS si COSR, la care s-a adaugat si managementul presedintelui FRP, George Gaita, care a reusit si sa revitalizeze in ultimii ani acest sport. "Din punctul meu de vedere, este un miracol ca suntem aici si ca reusim sa ne mentinem in elita mondiala, desi baza materiala lasa de dorit. Performanta de duminica noapte imi aduce aminte de faptul ca, in urma cu 29 de ani, tot aici, la Montreal, am realizat ca antrenor cea mai mare performanta a poloului romanesc: locul patru la JO 1976", ne-a declarat secretarul general al FRP, Anatolie Grintescu, extrem de bucuros pentru succesul "tricolor". Si pentru ca am vorbit de performante, merita sa mai adaugam faptul ca actualul tehnician al "tricolorilor", fostul mare jucator Vlad Hagiu, a reusit ca antrenor sa-si depaseasca cel mai valoros rezultat de la Mondiale din timpul impresionantei sale cariere, locul 9, in 1991, la Perth.
Hagiu este optimist
Trecand peste "realitatea" in care se zbate poloul autohton, sa revenim la atmosfera de la Montreal. "Ma bucur enorm ca baietii au reusit aceasta performanta. Au muncit enorm in ultimele luni, iar evolutiile bune de la Liga Mondiala, unde am participat in premiera, au fost confirmate si aici", sublinia Vlad Hagiu, inaintea antrenamentului de pregatire a meciului cu Serbia&Muntenegru. "Sarbii au una din cele mai puternice echipe din lume, dar vom incerca sa le facem fata. Pana acum sunt foarte multumit de aparare, cu un plus pentru Nenciu Bertini si Kalman Kadar, dar nu pot sa nu fiu suparat pentru faptul ca nu reusim sa marcam in superioritate numerica. Mai sunt multe de pus la punct, dar sa nu uitam ca suntem abia la un inceput de drum, cu obiectiv Olimpiada de la Beijing", a mai spus Hagiu, adaugand ca atunci cand a preluat echipa se gandea ca primul obiectiv major sa fie Euro 2006.
Copcile lui Dunca
Unul dintre jucatorii romani care a confirmat in ultima vreme este centrul Gheorghe Dunca, oradeanul reusind sa "acopere" perfect postul pe care Radu Cosmin este titularul de drept. Ca si la primele trei meciuri din grupa, Dunca a muncit mult si in meciul cu Germania, dar a fost nevoit sa paraseasca bazinul in repriza a treia cu arcada sparta. "Mi-au cusut sase copci, dar nu ma las. Nu cedez eu asa usor", ne-a spus Dunca inaintea antrenamentului, decis sa-si continue evolutia la Mondiale. Pana in sferturi, Dunca a evoluat 43 de minute, a marcat doua goluri din centru, dintre care cel reusit impotriva Croatiei a ridicat publicul in picioare. Si daca tot am vorbit de goluri, sa adaugam ca golgeterul echipei dupa patru meciuri este veteranul Florin Bonca, cu sase reusite, urmat indeaproape de centrul Radu Cosmin (5) si de "italienii" Edi Andrei (4) si Kalman Kadar (3).
Greva la hotelul inotatorilor
Problemele organizatorice de la Montreal au intrat, deja, in cotidianul competitiei, majoritatea delegatiilor avand de bifat unele minusuri majore. Printre cei care au trecut peste un asemenea hop, dupa poloistii "tricolori", au fost si inotatorii nostri, care au fost nevoiti sa schimbe hotelul - Holiday Inn Select - pentru ca sindicatul angajatilor a intrat in greva! "Am schimbat pana la urma hotelul si am ales Crowne Plaza, pentru ca nu doream ca sportivii nostri sa aiba de suferit", ne-a declarat secretarul general al FRN, Stefan Iamandi. Si cum de ce ti-e frica nu scapi, nici la Crowne Plaza delegatia noastra n-a scapat de greva personalului. Noroc ca sindicalistii erau in numar mai mic si "viata" hotelului n-a avut de suferit.
Florea a ratat finala!
Singurul medaliat olimpic din istoria natatiei autohtone, Razvan Florea, a ratat, luni seara, din pacate, calificarea in finala probei de 100 de metri spate, clasandu-se pe locul 12 in semifinale, cu timpul de 55,34. Nefiind proba sa preferata, 200 de metri spate, unde a si castigat la Atena bronzul olimpic, Florea a inotat destul de bine in serii si a obtinut al noualea timp, 55,15, in vreme ce laureatul de la JO 2004, americanul Aaron Peirsol, a fost creditat cu primul timp, 54,41. Seara, dupa o noua nebunie a recordurilor doborate, Florea a concurat de pe culoarul al doilea in prima semifinala, dar timpul sau a fost mai slab decat cel de dimineata, care, oricum, nu-i aducea viza pentru finala, ultimul intrat in octet fiind slovenul Medvesek, cu 54,88. Astfel, dupa a doua zi a intrecerilor de natatie, delegatia noastra inca mai asteapta mult ravnitele locuri de pe podium, obiectivul propus inaintea competitiei fiind doua medalii. Iar azi-noapte, sperantele noastre se indreptau spre Camelia Potec si Ioana Cozma (200 metri liber), Dragos Coman (800 metri liber) si Ioan Gherghel (200 metri fluture), campioana olimpica de la Atena avand mari sanse in proba sa favorita sa obtina prima mare performanta pentru delegatia noastra de la CM 2005.
Tiberiu RIST, Montreal, 25 iulie 
A r h i v a
  Stelistii nu l-au uitat pe Dorinel    
  Becali: "Plec sa bat Europa"    
  "Inscenare pentru ziaristi"    
  Petre: "Nu se compara campionatul cu ce faci in Europa"    
  Scandal cu viza sarbilor    
  "Minerii" au vazut luminita banilor    
  Popa a ramas fara titulari    
  Dinamo - Besiktas in Liga Campionilor    
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Paleologu: "...Viata politica de azi e cumplit de ridicola, imens de ridicola, formidabil de ridicola"... (118 afisari)
 Comoara tracilor (93 afisari)
 Blestem rabinic asupra premierului israelian (91 afisari)
 Parcul Cazzavillan restaurat (86 afisari)
 Revista presei culturale (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01132 sec.