Ziua Logo
  Nr. 3384 de marti, 26 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ultimatum pentru Europa. Cum sa reactionezi ? (II)
Vitali TRETIAKOV 
Va fi mai rau. Este de presupus ca nucleele de lupta ale acestei retele teroriste sunt acum create in intreaga Europa occidentala. Enumerarea poate continua, dar cred ca s-a spus si asa destul pentru a aprecia (daca cineva nu a inteles pana acum) ce mare catastrofa a fost pentru Europa (printre altele, nu doar pentru cea occidentala) interventia americana in Irak.
Si, dupa toate probabilitatile, mai departe va fi si mai rau. Nu va incepe in august, luna pentru care serviciile speciale si fortele de Politie din vest se pregatesc deja, va incepe in septembrie. Deci, europenii occidentali trebuie sa plece din Irak. Nu pentru ca Al-Queda a dat ultimatumul. Acest ultimatum este inca un motiv pentru a chibzui, in sfarsit, la modul cel mai serios posibil, ce va fi in continuare.
Iar de plecat trebuie plecat pentru ca exista civilizatia europeana, care apartine, printre altele, nu doar americanilor si occidentalilor, dar si europenilor rasariteni, inclusiv rusilor. Si mai exista teritoriul canonic al acestei civilizatii cu cunoscutele ei granite geografice la sud si vest. Iar pe acest teritoriu, reprezentantii acestei civilizatii au dreptul de a trai dupa legile lor, cerand acelasi lucru de la cei care, pe teritoriul dat, sunt prezenti permanent sau temporar.
Mai sunt si alte civilizatii, printre care cea islamica si care dispune, la randul ei, de un teritoriu canonic. Iar, pe acest teritoriu, popoarele acestei civilizatii au dreptul de a trai dupa legile lor, inclusiv dupa cele care ignora normele teoriilor euroatlantice si practicile democratiei, liberalismului, drepturilor omului.
Si nu este treaba crestinilor de a starpi despostismul in lumea islamica, la fel cum nu este treaba musulmanilor sa distruga democratia in lumea crestinismului. Asta se cheama - coexistenta pasnica a tarilor si statelor care apartin diferitelor civilizatii. Singurul principiu posibil al actualei ordini internationale, a carui incalcare conduce la ceea ce avem noi acum, adica la razboi sub feluritele lui forme.
Dar ea nu trebuie pastrata. Pur si simplu trebuie organizat un referendum cu adevarat liber in Irak - vor sau nu cetatenii lui prezenta trupelor de ocupatie la ei in tara? Si trebuie actionat in virtutea vointei lor astfel exprimata.
Trebuie organizate referendumuri in tarile ale caror guverne, au trimis, de regula impotriva vointei popoarelor lor, trupe in Irak. Vor sau nu cetatenii acestor tari sa-si recheme militarii din Irak? Si trebuie actionat in virtutea vointei popoarelor acestor tari, adica dupa legile democratiei. Si cam gata.
Fara indoiala, vor avea de suferit numerosi politicieni, militari, guverne, care, la timpul respectiv, au hotarat sa ia parte la ocupatie. Dar cum in Occident mai sunt si alti politicieni, nu va aparea un vacuum de putere. Din pacate, o asemenea solutie nu va fi adoptata, in pofida democratiei europene. Foarte rau.
Intrebare - cum ramane cu Cecenia? De ce autorul acestor randuri s-a pronuntat in nenumarate randuri impotriva retragerii trupelor rusesti din Cecenia? Raspunsul este scurt - Republica Cecenia este parte a teritoriului Rusiei, iar Irakul nu este parte a teritoriului nici SUA, nici al Marii Britanii, nici al Italiei, in general, nu este parte a Europei.
De raspunsuri lungi deja m-am saturat. Dar, pentru ca veni vorba, voi adauga ceva: daca Uniunea Europeana, multe tari vest-europene nu s-ar fi comportat cu atata cinism si atat de duplicitar in chestiunea cecena, iar Parlamentul European nu s-ar fi ocupat de cedarea insulelor rusesti Japoniei, concentrandu-se doar asupra problemelor europene, atacurile teroriste din Europa ar fi fost mai putine.
Iar ultimele doua observatii sunt, de fapt, aluzie la niste viitoare articole. Unu. Cum sa-i abandoneze aliatii europeni pe americani? Si ce trebuie sa faca acum americanii? Raspunsuri exista. Doi: toate variantele propuse acum pentru reforma ONU nu vor duce la nimic bun, cu exceptia dezorganizarii acestei structuri. ONU - iar asta are o legatura directa cu tema articolului de fata - trebuie reformat dupa o cu totul alta logica, as spune chiar pe baza altei metafizici.
Vitali Tretiakov este redactor sef al revistei moscovite Politiceskii Klass si publicicist comentator la Rossiiskaia Gazeta
Copyright: Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Just   de Zob Gheorghe
dle Tretiakov, O-RI-BIL articol   de Oriana
Referendum despre trupele sovietice din Moldova?   de george2209
Rus Tretiakov asta, dar nu prost ca multi din betzivii astia din Moscova.   de Puiutul
Coexistenta pasnica a tarilor si statelor care apartin diferitelor civilizatii   de Impartial
Care e opinia d-voastra in privinta transnistriei?   de malu_
Nu e corect politic, dar...   de Young-and-Happy
Alo,domnu'   de Tassie
de consecintele razboiului din Irak suntem mai toti constienti, si nu de azi, dar..   de calator
O holera expediata in Algeria   de roy
Cecenia nu e teritoriu rus   de Dan Bostan
Mda... Porumbelul pacii... Coexistentza pasnica a la Ivan.... URSS campionul pacii e! /ndc   de roy
A r h i v a
  Terorismul, razboiul pierdut?    47 comentarii
  Tradarea tradarii    22 comentarii
  Catehismul lui Neceaev    7 comentarii
  Oul lui Columb si Constitutia    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Ultimatum pentru Europa. Cum sa reactionezi? (I)    2005-07-22
  Terorismul ca arma de distrugere in masa    2005-07-19
  Legea inmultirii obrazniciei si vulgaritatii    2005-07-12
  Conditii pentru un nou presedinte rus    2005-06-28
  Uniune Est-Europeana (rusa)    2005-06-14
 Top afisari / comentarii 
 Noua lege a proprietatii e in vigoare (167 afisari)
 Munca si recalificare (144 afisari)
 Oul lui Columb si Constitutia (138 afisari)
 Stiri pe scurt (93 afisari)
 Catehismul lui Neceaev (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31332 sec.