Ziua Logo
  Nr. 3378 de marti, 19 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cronica unei demisii anuntate
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Toate declaratiile din ultimele zile ale guvernantilor indicau ca astazi va fi ziua in care premierul Calin Popescu Tariceanu isi va da demisia si, dupa el, implicit, tot Executivul. In acest moment insa, nimic nu mai este baut in cuie. Premierul nu are demisia scrisa pentru ca nu stie exact ce sa faca. Ieri dupa-amiaza, Tariceanu a luat pentru ultima data, in calitate de premier, drumul Bruxellesului, pentru o vizita de cateva ore, pe parcursul careia a incercat sa-i convinga pe oficialii europeni ca autoritatile de la Bucuresti isi vor respecta obligatiile asumate in negocierile pentru aderarea la UE.
Miza dubla
Premierul s-a intalnit cu vicepresedintele Comisiei Europene, G�nhter Verheugen, cu comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, precum si cu comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.
Pe de alta parte, surse din cadrul coalitiei guvernamentale au declarat ieri, pentru Mediafax, ca vizita premierului la Bruxelles a avut si o alta miza. Astfel, este posibil ca alegerea momentului in care Tariceanu si Guvernul sau isi vor da demisia, stabilirea premierului interimar si toata strategia actualei puteri pentru perioada urmatoare sa fie hotarate in functie de rezultatele vizitei de ieri de la Bruxelles. Potrivit surselor citate de agentia Mediafax, demisia primului-ministru depinde foarte mult de semnalele pe care acesta le-a primit de la reprezentantii Comisiei Europene.
Conditionat si de UE
Conform ultimelor sale declaratii pe tema demisiei, Tariceanu ar fi trebuit sa anunte ca renunta la functia de prim ministru dupa intoarcerea de la Bruxelles, adica astazi. Momentul ar putea fi insa amanat, daca oficialii europeni i-au cerut actualului Guvern adoptarea rapida a altor masuri necesare integrarii. De asemenea, lui Tariceanu i s-ar fi putut sugera sa-si amane demisia pana dupa solutionarea crizei inundatiilor. Aceasta varianta a fost respinsa aprioric de premier, care a spus ca politica interna a Romaniei se stabileste la Bucuresti, nu la Bruxelles. Oportunitatea demisiei a fost discutata si in ultima sedinta a liberalilor, unde au fost analizate toate variantele legate de demisia Guvernului. Conform Mediafax, multi liberali au considerat inoportun si contraproductiv un asemenea gest acum, cand toate energiile Guvernului ar trebuie canalizate catre ajutorarea sinistratilor. Chiar vicepresedintele liberal Mona Musca a afirmat public ca i-a cerut lui Tariceanu sa lase demisia in plan secund si sa se ocupe in primul rand de inundatii. Pe de alta parte, alti lideri PNL i-au cerut consecventa in declaratii si fapte lui Tariceanu, spunandu-i ca nu mai poate reveni inca o data asupra demisiei. In sedinta de duminica seara a Biroului Permanent Central al PNL, Tariceanu a ascultat toate variantele propuse de colegii sai, insa nu a luat o decizie finala. Aceasta ar putea fi luata astazi, dupa ce intalnirile de la Bruxelles s-au epuizat. Daca premierul va considera ca acestea i-au fost favorabile, demisia va depinde numai de impactul de imagine pe care il va avea o asemenea masura, in contextul crizei sinistratilor. In cazul in care Tariceanu va considera ca nu va pierde prea multe procente anuntandu-si demisia acum, atunci este foarte probabil sa o faca astazi.
Tariceanu ar vrea sa fie interimar
In acest caz se pune problema premierului interimar. Subiectul a fost, de asemenea, dezbatut de liderii PNL, in sedinta de la Casa Dante. Sursele citate de Mediafax sustin ca nici in acest caz nu s-a stabilit ceva clar. Tariceanu ar dori sa asigure tot el si perioada de interimar, insa juristii sai gasesc cu greu o varianta de compromis. Pe de alta parte, numirea ca premier interimar a unui alt membru al Executivului este o problema greu de rezolvat. Mona Musca a refuzat, iar lui Gheorghe Flutur i-ar surade, insa nu-i convine nici lui sa fie jolly-joker-ul lui Tariceanu. Liberalii au refuzat sa spuna presei ce decizii s-au luat in sedintele conducerii partidului. Membrii BPC si-au mutat intrunirile de la sediul central al partidului la Casa Dante, unde nu sunt prezenti toti membrii conducerii partidului. Intr-un comunicat referitor la ultima sedinta a BPC, purtatorul de cuvant al partidului a sustinut ca subiectele dezbatute s-au referit la inundatii si integrare. Potrivit deputatul Eugen Nicolaescu, liderii PNL au discutat despre adoptarea, in sesiunea extraordinara a Parlamentului, a ordonantelor de urgenta care reglementeaza integrarea si ajutorarea populatiei sinistrate.
Anticipatele nu vor afecta aderarea
Vizita premierului Calin Popescu-Tariceanu la Bruxelles a avut loc pe fondul dezbaterilor interne privind declansarea de alegeri anticipate si ar putea fi urmata de demisia sa din fruntea guvernului. Primul-ministru a tinut sa spuna, inainte de plecarea la Bruxelles, ca alegerile anticipate nu vor afecta in nici un fel calendarul aderarii. "Romania si-a propus si are ambitia sa realizeze toate angajamentele asumate, astfel incat aderarea la UE sa aiba loc la 1 ianuarie 2007", a sustinut premierul Tariceanu. Primul-ministru a prezentat ieri, la intalnirea cu oficialii UE, masurile luate pana in prezent de autoritatile romane pentru indeplinirea angajamentelor cuprinse in calendarul de aderare, cu accent pe ceea ce s-a facut pentru remedierea intarzierilor semnalate in scrisoarea de avertizare care a fost trimisa de Comisia Europeana in luna mai. Discutiile s-au concentrat pe domeniile in care pregatirile pentru aderare trebuie finalizate si pe acelea in care sunt necesare masuri urgente: implementarea acquis-ului in domeniul achizitiilor publice, finalizarea procesului de reforma in domeniul justitiei si afacerilor interne, implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala, aplicarea legislatiei in domeniul ajutoarelor de stat, sectorul agricol si veterinar, implementarea legislatiei ce transpune acquis-ul in domeniul protectiei mediului. De asemenea, in cadrul convorbirilor, primul-ministru a solicitat sprijinul UE pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pierderi   de Vasile Teodorovici
Moment poetic: Din ciclul: Jos cu mine, sus cu mine!...recita: Hopa Mitica, pardon, CP Tariceanu, zis prim ministru   de Ratacitul
A r h i v a
  Amenintarea dictaturii    25 comentarii
  Viitura penala    
 Top afisari / comentarii 
 "Contele de Luxemburg" a deschis Festivalul (54 afisari)
 Tunul naval Millenium ar putea intra in dotarea Armatei (48 afisari)
 Stiri pe scurt (46 afisari)
 Viitura penala (45 afisari)
 Camatarii condamnati (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01147 sec.