Ziua Logo
  Nr. 3378 de marti, 19 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Omul lui Milosevici, condamnat
Milorad Ulemek, cunoscut si ca Milorad Lukovic-Legija, considerat cel care a pus la cale atentatul in care si-a pierdut viata premierul sarb Zoran Djindjici, a fost condamnat, ieri, la 40 de ani de inchisoare pentru uciderea fostului presedinte Ivan Stambolici - adversarul politic al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici - si pentru tentativa esuata de asasinare a actualului ministru de Externe al Uniunii Serbia-Muntenegru Vuk Draskovici, informeaza Rompres. Un tribunal special din Belgrad l-a recunoscut pe Legija vinovat de organizarea unei "grupari criminale (Beretele rosii), la ordinul lui Slobodan Milosevici, cu scopul de a-i asasina pe Ivan Stambolici si Vuk Draskovici", in 2000. Primul a fost ucis, iar al doilea numai ranit. Seful serviciilor secrete din perioada lui Milosevici, Rade Markovic, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Procesul pentru asasinarea premierului Zoran Djindjici, inceput in 2003, se afla in desfasurare. Milorad Lukovic, care s-a predat justitiei in mai 2004, este principalul acuzat, alaturi de presupusul asasin Zvezdan Jovanovic. (D.E.)
Troc iraniano-irakian
Autoritatile de la Bagdad au anuntat, recent, ca doresc sa acopere carentele industriei petroliere irakiene prin initierea unor schimburi cu Iranul, transmite Rompres. "Proiectul va consta in achizitionarea de catre Iran a 150.000 de barili de titei pe zi de la Bassorah", din Irak, a declarat premierul irakian, Ibrahim Al Jaafari, cu ocazia unei vizite, calificate drept istorica, la Teheran. "De cealalta parte, Iranul va furniza benzina, motorina si kerosen", a adaugat oficialul irakian, precizand ca partea iraniana se angajeaza, totodata, sa construiasca trei oleoducte. Schimbul va incepe la zece luni dupa ce acordul va fi semnat, a mai adaugat Al Jaafari. Potrivit statisticilor oficiale, Iranul consuma zilnic 56 de milioane de litri de petrol. Anul trecut, Iranul a importat produse petroliere in valoare de 1,6 miliarde de dolari, iar in acest an se estimeaza ca importurile de produse petroliere vor depasi valoarea de doua miliarde de dolari. (D.E.)
Hamid Karzai la Londra
Presedintele afgan, Hamid Karzai, a parasit, ieri, Kabulul, pentru o vizita in Marea Britanie si Italia, vizita in a carei agenda sunt incluse, ca prioritati, discutii despre dezvoltarea economica a Afganistanului. Hamid Karzai va purta convorbiri cu premierul londonez, Tony Blair, si va fi primit in audienta de Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, si de Printul Charles. In timpul sejurului de doua zile la Londra, presedintele afgan se va intalni cu ministrul britanic al apararii, John Reid, si cu alti inalti oficiali. Convorbirile se vor axa in principal pe ajutorul britanic acordat Afganistanului si pe viitoarea cooperare economica intre cele doua tari. Marea Britanie si Italia furnizeaza un important ajutor financiar, umanitar si militar pentru guvernul lui Hamid Karzai, noteaza Mediafax. Din delegatia condusa de Hamid Karzai fac parte importanti consilieri guvernamentali si ministri, intre care seful diplomatiei, Abdullah Abdullah, si cel al Internelor, Ali Ahmad Jalali. (D.E.)
Pledoarie pentru inlocuirea UE
Presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, pledeaza pentru crearea unei Organizatii a Statelor Europene, care sa inlocuiasca actuala UE, informa, ieri, cotidianul ceh "Hospordarske Noviny", citat de Rompres. Potrivit sefului statului ceh, acest sistem ar permite cetatenilor "sa se puna de acord in privinta problemelor comune numai prin intermediul reprezentantilor lor nationali". In plus, Klaus considera ca "aceasta organizatie ar trebui sa aiba constitutia ei, care va servi drept asigurare impotriva restrangerii libertatilor omului". Seful statului ceh se opune modelului supranational si considera ca, in noul proces de integrare, pentru care pledeaza, "trebuie sa se elimine unele lucruri aparute in ultimii 20 de ani" in cadrul UE. Ca si in alte ocazii, Klaus a criticat "multiculturalismul", afirmand ca exista o contradictie intre "a emigra si a revendica, in tara de primire, interesele etnice de grup". (D.E.)
Straw, in defensiva
Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a respins afirmatiile potrivit carora sprijinul britanic fata de SUA in Irak ar fi pus in pericol Marea Britanie - informeaza Rompres. Ca raspuns la raportul publicat, ieri, de Chatham House (Royal Institute of International Affairs), Jack Straw a amintit ca atentatele din 11 septembrie impotriva SUA s-au produs inainte de razboaiele din Afganistan si Irak. "Timpul scuzelor pentru terorism s-a terminat", a declarat Straw reporterilor, inainte de inceperea reuniunii ministrilor de externe din UE. "Teroristii au lovit pe glob atat in tari aliate cu SUA in razboiul din Irak cat si in tari care nu aveau nici o legatura cu razboiul", a adaugat seful diplomatiei britanice. Teroristii au lovit si "Turcia, care nu a sprijinit actiunea noastra in Irak", a mai spus Jack Straw. (D.E.)
Bulgaria are premier
Presedintele Bulgariei Gheorghi Parvanov l-a insarcinat ieri pe liderul socialist Serghei Stanisev cu formarea noului cabinet de la Sofia, relateaza Rompres. In urmatoarele sapte zile Stanisev urmeaza sa prezinte propunerile privind structura noului cabinet, care urmeaza a fi aprobata de parlament. Liderul aliantei de stanga Serghei Stanisev, presedinte al Partidului Socialist Bulgar (BSP) a fost desemnat oficial duminica, de Consiliul Suprem al partidului sau pentru functia de prim-ministru. Candidatura lui a fost aprobata atat de Miscarea Nationala Simeon al II-lea (NMS II) cat si de Miscarea pentru drepturi si libertati, a precizat vicepresedintele BSP Rumen Petkov. (D.E.)
Legile proprietatii, constitutionale
Curtea Constitutionala a decis ieri ca modificarile Legilor proprietatii si justitiei, statuate recent de Parlamentul Romaniei, sunt in litera si spiritul Constitutiei. Decizia vine in urma examinarii sesizarii presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind verificarea modului in care Parlamentul, reunit in sesiune extraordinara, a clarificat textul de Lege. "Examinand sesizarea, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in sensul ca Parlamentul a inlaturat din lege unele texte neconstitutionale si a modificat alte texte declarate neconstitutionale, punandu-le astfel de acord cu decizia Curtii", se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit procedurilor in vigoare, initiativa legislativa va fi trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei. (R.G.)
A r h i v a
  Londra: intrebari fara raspuns    2 comentarii
  Telegrama de condoleante a Papei catre victimele atentatului din Turcia    3 comentarii
  Navala multimii    1 comentariu
  Noua batalie pentru Caucaz    
  Atentatorul la Bush pe pelicula    3 comentarii
  UE incearca sa faca fata terorismului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Contele de Luxemburg" a deschis Festivalul (54 afisari)
 Tunul naval Millenium ar putea intra in dotarea Armatei (48 afisari)
 Stiri pe scurt (46 afisari)
 Viitura penala (45 afisari)
 Camatarii condamnati (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01185 sec.