Ziua Logo
  Nr. 3378 de marti, 19 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Impozite denominate
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului consolidat vor fi stabilite, incepand cu 1 iulie, in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Fractiunile de pana la 49 de bani inclusiv vor fi neglijate. Asta inseamna ca pentru un impozit in valoare de 100 de lei si 49 de bani se vor plati la stat 100 de lei. "Aceasta norma este atat in avantajul administratiei fiscale in scopul simplificarii activitatilor de gestiune a impozitelor si taxelor, cat si pentru contribuabili, in ce priveste indeplinirea obligatiilor de declarare si plata a acestora", se precizeaza intr-un comunicat al ANAF. Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, in moneda noua, cu valori mai mici de 1 leu se intregesc la 1 leu. Aceeasi regula va fi aplicata si pentru obligatiile fiscale stabilite anterior datei de 1 iulie si neachitate pana la data de 30 iunie. Masurile sunt cuprinse in legea 210/2005 privind aprobarea Ordonantei Guvernului 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. (A.G.C.)
Alpha Bank mareste capitalul
Alpha Bank Romania si-a majorat recent capitalul social cu 54,9 milioane de lei (549,3 miliarde de lei vechi), pana la 224,2 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor contituite din profitul net, conform unui anunt al bancii, informeaza Mediafax. In urma tranzactiei, structura actionariatului a ramas nemodificata. Astfel, cel mai important actionar este Alpha Bank AE (Grecia), cu o participatie de 95,45% din capitalul social al institutiei de credit din Romania, urmat de Banca Monte dei Paschi di Siena Spa - 3,5%, alaturi de alte persoane juridice elene, cu participatii sub 1%. Alpha Bank Romania a devenit operationala in luna august 1994, fiind infiintata de Alpha Bank Group si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sub denumirea de Banca Bucuresti. La finele anului 2004, banca a raportat un profit net de 56,3 milioane de lei (562,9 miliarde de lei vechi) la venituri totale de 356,4 milioane de lei (3564,4 miliarde de lei vechi), in timp ce activele bancii au totalizat 2,87 miliarde de lei (28.759,5 miliarde de lei vechi). (A.M.V.)
Investitie la Alro
Producatorul de aluminiu Alro Slatina va investi, in acest an, cinci milioane de dolari pentru achizitia unui echipament care ii va permite diversificarea gamei de produse. Potrivit unui comunicat de presa, compania va cumpara o instalatie de turnat sleburi (dale) din aliaje dure, in valoare de 2,9 milioane de dolari, de la firma Wagstaff, principalul producator la nivel mondial de echipamente pentru industria aluminiului.La aceste echipamente se adauga doua cuptoare de 60 de tone pentru pregatirea metalului, astfel ca investitia totala va fi de aproximativ cinci milioane de dolari. "Obiectivul nostru strategic este sa diversificam gama de produse cu valoare adaugata mare", a declarat vicepresedintele consiliului de administratie al Alro, Marian Nastase. Alro Slatina este controlata de catre casa americana de comert Marco International, care detine 76,08% din actiuni. Participatia grupului Marco la capitalul social al Alprom este de 94,02%, impartita intre combinatul Alro Slatina, care detine pachetul majoritar, Conef si Marco Acquisitions. In luna iulie 2003, actionarii Alro si Alprom au aprobat fuziunea celor doua societati, iar in iulie 2004 Alro Slatina a lansat o oferta publica de preluarea a pachetelor reziduale, in vederea delistarii Alprom. Anul trecut, Alro a obtinut un profit net de 31,5 milioane de euro, raportat la o cifra de afaceri de 500 de milioane de dolari (circa 410 milioane de euro). (A.G.C.)
Vanzari record de masini
Vanzarile de autovehicule pe piata romaneasca au atins nivelul record de 129.696 de unitati in primul semestru al acestui an, in crestere cu 62,8% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Cererea de autoturisme a avansat cu 71,7% pana la 108.987 de unitati, cel mai bun rezultat semestrial consemnat vreodata pe piata romaneasca, pe cand piata vehiculelor comerciale s-a extins cu 25,8%, ajungand la 19.714 unitati. Potrivit APIA, cresterea semnificativa a vanzarilor in primul semestru este efectul unei serii de factori de natura economica, legislativa si industriala precum cresterea solida a activitatii economice, aprecierea monedei nationale care a condus la o scadere a preturilor la automobile (exprimate in euro chiar si pentru modelele autohtone), suplimentarea veniturilor dupa introducerea cotei unice, respectiv scaderea dobanzilor la credite si imbunatatirea conditiilor de creditare. Vanzarile au fost impulsionate, de asemenea, de introducerea primei de casare, de campaniile promotionale, de investitiile dealerilor in publicitate si in infrastructura de vanzari si de cresterea capacitatii de productie la uzina Dacia in concordanta cu majorarea cererii pentru Logan. (M.C.B.)
Premiu pentru BRD
BRD - Groupe Societe Generale a primit din partea revistei "Euromoney" premiul pentru cea mai buna banca din Romania, datorita performantelor obtinute in 2004, respectiv un profit net in crestere cu 55% fata de cel obtinut in 2003, in timp ce rentabilitatea fondurilor proprii a crescut cu 30%. Potrivit unui comunicat de presa, in 2004, banca a deschis 42 de agentii noi in cadrul unui program de densificare a retelei de unitati. "Printre actiunile care au contat ca argumente pentru acordarea acestui premiu s-au numarat infiintarea primei filiale bancare specializata in consumer finance - BRD Finance Credit de Consum, precum si lansarea celui mai popular serviciu de internet banking din Romania - BRD-Net", se precizeaza in comunicat. In primul trimestru al acestui an, BRD a obtinut un profit net de aproape 40 de milioane de euro. De asemenea, rentabilitatea fondurilor proprii (Return on Equity) a fost in primul trimestru al acestui an de 42%. (A.M.V.)
Flamingo la Bursa
Actiunile Flamingo International au fost cotate ieri la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), aceasta fiind prima companie din domeniul IT listata pe piata de capital din Romania, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Pretul maxim atins de actiunile Flamingo, la deschiderea sedintei de tranzactionare, a fost de 2,77 lei pentru o actiune, ulterior intrand pe un trend negativ, pana la 2,35 lei - actiune, apropiat de pretul de oferta, respectiv 2,3 lei pentru o actiune. "Din fondurile stranse, intentionam sa ne dezvoltam cu preponderenta activitatea din sectorul retail, fara sa ignoram distributia", a spus Dragos Simion, presedintele companiei, citat de Mediafax. Strategia grupului prevede ca in urmatorii trei ani sa investeasca circa 25 de milioane de euro in dezvoltarea retelelor sale de retail - Future Shop, Flamingo Extensive, Flamingo Intensive, Future World si Retail International. Prin oferta publica primara, Flamingo a atras aproximativ 40,6 milioane de euro, de patru ori peste nivelul prognozat, respectiv circa zece milioane de euro. (A.M.V.)
A r h i v a
  FMI: "Explozia creditarii a accentuat deficitele"    1 comentariu
  Colgate-Palmolive "dezamagita" de Consiliul Concurentei    1 comentariu
  20 de nume noi in topul celor mai puternici romani    2 comentarii
  Idei de afaceri romanesti in Japonia    
 Top afisari / comentarii 
 "Contele de Luxemburg" a deschis Festivalul (54 afisari)
 Tunul naval Millenium ar putea intra in dotarea Armatei (48 afisari)
 Stiri pe scurt (46 afisari)
 Viitura penala (45 afisari)
 Camatarii condamnati (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01188 sec.