Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inundatiile Puterii
Dupa apele ce au umplut ulitele si casele oamenilor, in Moldova au inceput sa curga demnitarii. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa ce a refuzat sa decreteze starea de urgenta, probabil pentru ca incurca programul alegerilor anticipate, face vizite zilnice la sinistrati ca sa-i convinga ca dezastrul nu este asa mare, precum il vad ei. Chiar s-a declarat liderul operatiunilor de reconstructie a celei mai afectate zone, Vadu Rosca, asa ca i-a luat fata liderului local Marian Oprisan. Nici ceilalti membri ai Guvernului nu se lasa mai prejos, si pleaca in vizite de documentare, mai dau indicatii, se mai supara pe unii primari.
Operatiunea Namoloasa
Presedintele Traian Basescu s-a deplasat, ieri, pentru a treia zi consecutiv, in zonele afectate de inundatii din judetele Buzau, Vrancea si Galati. Seful statului a plecat din Bucuresti cu elicopterul si a ajuns mai intai in zona Podului Maracineni din judetul Buzau. Aici, presedintele si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca, la pod, lucrau numai muncitorii unei firme romano-franceze, cu management francez. In schimb, muncitorii de la cealalta firma, romaneasca, ce reface podul, aveau liber duminica. La Vadu Rosca, presedintele Basescu a declarat ca isi va asuma raspunderea personal pentru reabilitarea zonelor sinistrate din Vrancea, informeaza Rompres. "Va asigur ca ne vom misca repede si speram ca pana la iarna vom gasi o solutie pentru voi. Nu va promit ca va veti muta in case pana la iarna, dar vom gasi o solutie", le-a spus Train Basescu satenilor din Vadu Rosca. Acesta a precizat ca si-a asumat raspunderea privind reabilitarea zonelor sinistrate din Vrancea, deoarece aici este cel mai greu din toata tara.
Chef in balta
Ministrii Cabinetului Tariceanu au inceput la sfarsitul acestei saptamani sa dea frau nemultumirilor si sa caute vinovati vizavi de problemele inregistrate in zonele afectate de inundatii. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnalat lipsa de solidaritate intre locuitorii din zonele inundate, dar si slaba implicare a unor primari in gestionarea problemelor si sprijinirea sinistratilor, dand ca exemplu localitatea Tudor Vladimirescu si pe primarul din Namoloasa, informeaza Mediafax. "Exista o solidarizare foarte serioasa a tarii si, in general, a oamenilor din centrele de judet cu cei care au avut de suferit, dar nu am vazut, din pacate, aceeasi solidarizare in interiorul satelor. Sambata, in localitatea Tudor Vladimirescu, o treime din sat plangea, iar doua treimi chefuiau. Oamenii ar trebui sa manifeste solidaritate si pe plan local", a spus Blaga.
Primarul leguma
Ministrul a apreciat colaborarea intre prefecturi si consilii judetene, aratand insa ca exista si o serie de primari care nu se implica suficient si ii determina pe localnici sa nu aiba incredere in ei. Exemplul prezentat in acest sens a fost cel al primarului din satul galatean Namoloasa - localitate complet inundata de viitura, de unde aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate. "In Namoloasa, avem un primar care este - scuzati termenul -�leguma�. O zi din 60 merge pe targa sa semneze statul, ca sa nu-l putem da afara, dupa care alte 60 de zile sta acasa", a spus Blaga. Ministrul a aratat ca astfel de situatii va trebui avute in vedere in momentul elaborarii pachetului de legi privind administratia locala.
Primarul din comuna galateana Namoloasa poate fi demis, conform legii, doar daca nu-si poate desfasura activitatea timp de mai mult de 6 luni, a declarat Mircea Nicu Toader, vicepresedintele Consiliului Judetean Galati, informeaza Mediafax. El a precizat ca Valerian Todita a devenit primarul comunei Namoloasa in anul 2000, pe listele Partidului Democrat. Dupa doi ani, barbatul a suferit o pareza severa. Toader a precizat ca, tot in 2002, Todita a trecut la PSD, fiind reales in iunie 2004. "Intr-adevar, Valerian Todita are probleme de sanatate. Problema este ca, in conformitate cu Legea 215 (din 2001, a administratiei publice locale - n.r.), primarul poate fi demis daca nu isi poate desfasura activitatea pe o perioada mai lunga de o jumatate de an. El insa vine la fiecare cinci luni si jumatate la Primarie si semneaza condica, asa incat nu se poate face nimic in acest sens", a spus Toader.
Vizite guvernamentale
Zonele inundate sunt vizitate din ce in ce mai des de guvernanti. Sambata Vasile Blaga, ministrul Administratiei, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, si Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, au fost in comuna galateana Tudor Vladimirescu, izolata intre apele Siretului, pentru a evalua situatia la fata locului. Vicepremierul Seculici a fost in judetul Olt, unde inundatiile au facut 5 victime, iar 400 de case au fost avariate. Vicepremierul Marko Bela si ministrul Lucrarilor Publice, Borbely Laszlo au vizitat sambata dupa-amiaza, zonele inundate din judetul Harghita si au avut o intalnire cu autoritatile locale si judetene.
PSD trimite potopul la Parchet
PSD va cere Parchetului General anchetarea responsabililor din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si ai Directiei Generale a Apelor care au hotarat ca viitura de pe Siret sa fie deversata in zona judetului Galati. Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a sustinut ieri, ca in urma unei analize efectuate la nivelul departamentelor de specialitate din PSD, s-a ajuns la concluzia ca deversarea viiturii a avut ca efect inundarea unor comune din judetul Galati. "Din necunoastere si disperati pentru ca nu au avut solutii anticipative, autoritatile au eliberat o viitura intre 4.000 si 6.000 mc/s de la barajul de la Calimanesti, aceasta fiind echivalentul debitului multianual al Dunarii. Oamenii trebuie sa stie de ce s-au trezit cu apa de 3 metri in unele sate din judetul Galati", a spus Diaconescu.
Diaconescu a criticat si refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a institui starea de urgenta, sustinand ca presedintele Romaniei refuza acest lucru deoarece "i-ar incurca in anticipate". El a spus ca PSD va inainta astazi Parlamentului un proiect de lege privind rectificarea bugetului, astfel incat sa fie identificate toate resursele si mijloacele necesare pentru ajutorarea sinistratilor.
Sapard bun la inundatii
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a solicitat autoritatilor de la Bruxelles ca 110 milioane de euro din fondurile Sapard, alocate Romaniei, sa fie redirectionate catre investitii in infrastructura rurala si diguri de aparare. "La inundatiile din Timis, din aprilie, am solicitat redistribuirea a 50 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii si a 20 milioane de euro pentru diguri. Acum am mai solicitat ca alte 40 de milioane de euro sa fie directionate tot pentru acelasi tip de lucrari", a spus Flutur. El a precizat ca a primit acceptul telefonic al oficialilor UE care conduc Programul Sapard, dar a trimis si o scrisoare oficiala catre comisarul european pentru Agricultura prin care a solicitat aceste redistribuiri de fonduri.
Ministrul Agriculturii a precizat ca "sunt mobilizate toate fortele" Ministerului Agriculturii pentru inlaturarea efectelor inundatiilor. El a spus ca cele 126 de pompe de la "Imbunatatiri Funciare" actioneaza in 7 judete. Flutur a adaugat ca apa de la inundatiile din Banat a fost indepartata in totalitate, acum cateva zile, astfel ca pompele folosite la Otelec au fost disponibilizate si mutate pe Siret. Regia Nationala a Padurilor a pus la dispozitie 30 de pompe si utilaje forestiere, la care se adauga 4.000 mc de lemn subtire pentru sustinerea caselor afectate de ape. Compania de Piscicultura a dat barci pentru salvare, iar veterinarii au plecat, cu masini si containere speciale, spre locurile inundate pentru a indeparta cadavrele de animale inecate. Ministrul a avut grija sa atraga atentia ca inundatiile din aceasta perioada nu au fost chiar atat de mari precum se spune.
Apel catre artisti
Ministrul Culturii, Mona Musca, a facut, ieri, un apel catre toti artistii sa-si scoata la licitatie creatii proprii, iar fondurile obtinute sa fie donate persoanelor afectate de inundatii. Mona Musca a sustinut ca toti artistii, colectionarii si iubitorii de arta isi pot arata, in aceasta perioada, solidaritatea cu cei care au ramas fara agoniseala de o viata.
Apa pentru inundati
Primele transporturi cu ajutoare pentru sinistrati, care cuprind in principal apa minerala, alimente si materiale de constructii colectate de primariile de sector din Bucuresti, vor pleca astazi catre judetele afectate de inundatii. Locuitori din intreaga Capitala si societati comerciale au solicitat mijloace de transport pentru a dona cherestea, BCA, fier beton, caramizi, tigla, ciment, ipsos, tocarie pentru geamuri si usi, mobilier si aparate de uz casnic si gospodaresc.
Compania Altex doneaza, cu ocazia deschiderii celui de-al saselea electrocomplex Media Galaxy in Constanta, un miliard de lei (100.000 RON), pentru sinistratii din judetele afectate de inundatii - Constanta, Neamt, Bacau si Vrancea.
Donatii fara TVA
Societatile de telefonie care au pus la dispozitie liniile telefonice pentru acordarea de donatii pentru persoanele sinistrate in conturile special deschise, afisate la posturile de televiziune, nu vor plati taxa pe valoarea adaugata (TVA). "Donatia unei sume de bani primite prin intermediul unei societati de telefonie nu reprezinta un avantaj in favoarea societatii respective", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Potrivit Ministerului Finantelor, societatile de telefonie sunt intermediare in colectarea unor fonduri banesti, operatiune care nu se afla in sfera TVA, chiar daca contravaloarea acestor donatii este exprimata printr-un tarif pe minut de convorbire telefonica. De asemenea, potrivit Finantelor, donatiile efectuate de societatile comerciale in conturile deschise pentru sinistrati prin alte metode decat societatile de telefonie nu sunt purtatoare de TVA.
Activitate penala pe Trotus
Ministerul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor vinovate de poluarea raului Trotus, prin evacuarea surplusului de ape uzate din cadrul societatilor Rafo si Carom Onesti, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu. Procedurile de urmarire penala vor fi incepute impotriva conducerilor celor doua societati sau a persoanelor carora le-au fost delegate atributiile de gestionare a statiilor de epurare. Premierul a cerut Ministerului Mediului sa verifice si autorizatiile emise balastierelor, dupa ce a primit informatii conform carora mai multe poduri si maluri au fost avariate din cauza exploatarii nerationale a materialelor din albia raurilor de balastiere improvizate. In luna iunie, inspectorii ministerului au verificat 700 din cele 847 de balastiere din zonele inundate, sistand activitatea la 16 dintre acestea. Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu, astfel incat pentru autorizatiile emise acestora de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sa fie obligatoriu avizul Ministerului Mediului.
Regele Mihai cere ajutor
Regele Mihai I a trimis, ieri, suveranilor Europei o scrisoare in care solicita sprijinirea "eforturilor presedintelui Basescu si ale Guvernului Romaniei pentru a alina suferintele poporului roman, pentru a repara distrugerile si pentru a ajuta Romania sa continue angajamentele ei europene". "Dupa cum, desigur, ati aflat, Romania a fost lovita de inundatii enorme, care au adus multe pagube si suferinta oamenilor nostri. (...) Guvernul vostru, societatea civila si opinia publica pot sa faca foarte mult, prin sprijin si compasiune fata de romanii nostri. Incurajarile voastre au insemnat intotdeauna mult pentru noi" , se mentioneaza in document.
Sprijin de la Biserica
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a lansat ieri, in cadrul predicii slujbei de liturghie de la Catedrala Patriarhala, un nou apel catre credinciosi pentru a ajuta cu donatii familiile afectate de inundatii, informeaza Rompres. Preotii ortodocsi vor organiza colecte pe plan local cu ocazia slujbelor din perioada urmatoare, sumele stranse urmand sa fie distribuite direct celor afectati. Totodata, Administratia Patriarhala a deschis si urmatoarele conturi la Filiala Sector 4 a Bancii Comerciale Romane (BCR): Cont Filantropia in lei - RO91RNCB5040000000250027; Cont Filantropia in dolari - RO79RNCB5040000000250049; Cont Filantropia in euro - RO52RNCB5040000000250050.
Inundatiile au decimat animalele
Peste 20.000 de animale au cazut victime ale inundatiilor din Vrancea din ultima saptamana, informeaza Rompres. Conform unei statistici a Prefecturii Vrancea, apele au inecat 16.000 de pasari si 4.000 de animale mari, respectiv porci, vaci si cai. Prefectura Vrancea a emis un ordin prin care cere primarilor din zonele sinistrate sa treaca la ecarisarea acestora pentru evitarea unor epidemii. La randul sau, directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Vrancea, Luigi Munteanu, a emis un comunicat prin care ii avertizeaza pe vranceni sa nu cumpere carne decat din locuri autorizate, existand pericolul ca animalele moarte sa fie transate si scoase la vanzare.
Presedintele a pus pariu pe-o vaca si a promis ca boteaza un copil
Presedintele Traian Basescu a pus pariu ieri, pe o vaca, cu un localnic din localitatea Vadu Rosca, ca se va intoarce in zona si cu alta ocazie iar unei femei insarcinate din comuna galateana Independenta i-a promis ca-i boteaza copilul daca va fi baiat.Oamenii din Vadu Rosca i-au spus presedintelui ca vor ca satul sa fie mutat in alta parte si au cerut ajutor pentru refacerea gospodariilor. Unul dintre localnici, Tanase Dumitru, i-a spus sefului statului ca, desi acum a venit, el poate pune pariu cu acesta, pe vaca salvata din ape, ca altadata nu va mai face o astfel de vizita in zona, transmite Mediafax. Traian Basescu a raspuns provocarii batranului, afirmand ca va mai veni la Vadu Rosca.
Prezent si in comuna galateana Independenta sa vada care este situatia in urma inundatiilor, presedintele a vazut-o pe Violeta Dumitrache - o localnica de 25 de ani, mama a trei copii - in grupul de sateni care il astepta. Femeia este insarcinata in luna a saptea. Basescu a abordat-o si i-a spus ca, daca va naste un baiat, el i-l va boteza. "Ii spunem Traian", a precizat Basescu. Seful statului a explicat glumind: "Sunt satul de fete, vreau si un baiat!". Traian Basescu i-a cerut femeii sa anunte la Prefectura dupa ce naste, iar el va veni la botez in comuna Independenta.
Seful statului a explicat sinistratilor din comuna Independenta ca nu este nevoie sa fie decretata starea de urgenta, aratand ca acestia pot fi ajutati si in conditiile actuale. Raspunzand unor critici din partea satenilor, Basescu a explicat ca nu este nici necesar si nici bine sa se decreteze starea de urgenta. "Nu e nevoie. Si in situatia actuala ajutoarele vor veni catre dumneavoastra", a spus presedintele. (M.T.)
Drumuri si cai ferate
In urma lucrarilor efectuate in ultimele zile pe punctele de infrastructura afectate de inundatii, s-a reluat circulatia rutiera si feroviara pe unele dintre trasee, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Astfel, s-a reluat circulatia pe calea ferata pe linia 704, intre Tecuci si Barbosi, pe linia 602, intre Marasesti si Tecuci (Cosmesti) si pe linia 504, intre Adjud si Cicieu. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori "CFR Calatori" SA a anuntat ca, in urma redeschiderii circulatiei feroviare pe relatia Bucuresti - Focsani, incepand de astazi, in circulatia trenurilor de calatori se va introduce o pereche de trenuri pe aceasta ruta. Astfel, trenul R 11951, Bucuresti Nord - Focsani, va pleca din Bucuresti Nord la ora 7,26 si va sosi in Focsani la ora 10,05 si va opri in statiile Ploiesti Sud, Mizil, Buzau, Ramnicu Sarat. Trenul R 11952, Focsani - Bucuresti Nord va pleca din Focsani la ora 16,56, va sosi in Bucuresti Nord la ora 19,29 si va opri in statiile Ramnicu Sarat, Buzau, Mizil, Ploiesti Sud.
De asemenea, s-a redeschis traficul pentru autovehiculele mai mici de 3,5 tone, pe DN 24, in zona Cosmesti, intre Tisita si Tecuci.
20 de morti
Inundatiile au provocat o noua victima in judetul Vrancea, numarul decedatilor in urma viiturilor ridicandu-se la 20 de persoane, a anuntat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, citat de Mediafax. In Vrancea s-au inregistrat 13 victime, in Bacau 4 victime si cate una in judetele Alba, Galati si Tulcea. Guvernul intentioneaza sa acorde familiilor victimelor ajutoare de inmormantare, in limita sumei de 30 de milioane de lei pentru fiecare persoana decedata. Inundatiile au avariat 62 km de drumuri nationale, 150 km de drumuri judetene si 245 km de drumuri comunale. La aceasta se adauga circa 10.800 de case inundate, si 154 de poduri si 400 de podete distruse.
Ajutoare de la Energy Holding
Energy Holding, cel mai important furnizor privat de energie electrica din Romania, lanseaza un apel catre comunitatea de afaceri si in special partenerilor sai de afaceri pentru a contribui la ajutorarea populatiei afectate de inundatii.
Presedintele companiei, Enrique Ferrer, a fost deja intr-una din zonele cele mai afectate, la Comanesti si in localitatile dimprejur. Zeci de mii de litri de apa minerala, doua tone de conserve cu mancare si cinci mii de paini au sosit in cursul zilei de sambata din partea Energy Holding pe stadionul din Comanesti. Aproape imediat, aceste marfuri s-au indreptat catre cartierele inundate de la marginea Comanestiului - Laloaia, Lunca de Jos, catre Darmanesti si, nu in ultimul rand, catre satul Cosnea - izolat de ape, unde 200 de familii au primit cu ajutorul elicopterului Politiei Romane apa si mancare. Duminica dimineata, aproape o suta de copii apartinand familiilor evacuate in scoli, biserici ii camine din Comanesti au primit din partea Energy Holding napolitane, ciocolata, biscuiti, croissante. O data cu refacerea infrastructurii, compania este decisa sa contribuie cu materiale de constructii la refacerea caselor distruse in zona.
Energy Holding reinnoieste apelul catre companiile private de a se reuni in efortul de ajutorare a sinistratilor din mai multe zone afectate de inundatii in toata tara. Compania a alocat deja peste un miliard de lei pentru ajutorarea sinistratilor din judetele Galati si Bacau si va mai cheltui alte circa doua miliarde de lei.
Pagina realizata de Departamentele Social, Economic si Politic 
 Afisari: 626  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Tablouale lui Nastase   de mafalda
Inundatiile Puterii   de Sergiu Popescu
Cu padurile cum ramane?   de Sergiu Popescu
Inundatiile puterii ?   de GGane
Cu padurile cum ramane???   de GhGrosu
A r h i v a
  Refuz la anticipate    46 comentarii
  Toti atentatorii, identificati    4 comentarii
  Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02123 sec.