Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Zawahiri, omul FSB
Al doilea responsabil in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a urmat in 1998 un antrenament de sase luni intr-o baza din Daghestan a serviciilor secrete ruse (FSB), a declarat un fost agent al FSB, Aleksandr Litvinenko, citat de cotidianul polonez Rzeczpospolita, relateaza Rompres. Potrivit acestui fost agent, care a fugit din Rusia in anul 2000, Zawahiri a fost antrenat in Caucaz, apoi a fost transferat in Afganistan de serviciile secrete ruse. "Ayman al-Zawahiri a urmat un curs de antrenament de sase luni, in 1998, la o baza a FSB din Daghestan. Apoi, a fost transferat in Afganistan, unde a devenit adjunctul lui Osama ben Laden", a declarat el. "Atunci lucram in sectia respectiva si pot spune ca Zawahiri nu a fost singura veriga de legatura dintre FSB si al-Qaida", a adaugat Litvinenko. Potrivit cotidianului polonez, Zawahiri a fost agent KGB inainte de a deveni principalul colaborator al lui ben Laden. (D.E.)
Razboi Mossad - SVR
Andrei Mocialov, primul secretar al Ambasadei Rusiei in Israel, a fost invinuit de spionaj. Spionul, banuit a apartine serviciului de spionaj extern rus SVR, a sosit la Tel Aviv, in urma cu trei ani, sub acoperire diplomatica. Era reprezentantul special al Ministerului de Externe al Rusiei pentru cooperare culturala si stiintifica ruso-israeliana. Titulatura frumoasa, dar Mucialov nu era interesat de "cooperare", ci de spionare". Foarte interesat de high-teck-ul israelian si mai ales de micro tehnologia spatiala si militara. Spionul s-a ocupat intens de infiintarea unui centru cultural rusesc la Tel Aviv. Un milion de emigranti evrei rusi traiesc in Israel, Mucialov se simtea intre ei ca la el acasa. Dar il insoteau pretutindeni "umbrele" Sabak-ului (serviciile secrete interne israeliene). Avea predilectie pentru evrei rusi care ocupau functii superioare si rusoaice frumoase. Sabak-ul a fost nevoit sa avertizeze zeci dintre ei si ele sa evite contactul cu acest diplomat prea activ si prea curios. (Tesu SOLOMOVICI)
Anticipate in Germania
Presedintele Germaniei Horst Koehler ar putea sa isi anunte decizia de a dizolva Bundestag-ul (camera inferioara a Parlamentului german), deschizand astfel calea catre alegeri legislative anticipate, anunta saptamanalul german Der Spiegel preluat de Rompres. Potrivit unor surse apropiate presedintiei, presedintele german - membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) - ar fi luat deja decizia de a dizolva Bundestag-ul. Seful statului trebuie sa-si faca publica hotararea pana pe data de 22 iulie, cand se implinesc trei saptamani de cand Bundestag-ul i-a respins cancelarului social-democrat Gerhard Schroeder votul de incredere solicitat. Publicatia germana anticipeaza ca Horst Koehler va comunica tarii decizia de dizolvare a camerei inferioare a parlamentului intr-un discurs televizat, asa cum a procedat la 7 ianuarie 1983 presedintele de atunci al Republicii Federale Germania, Karl Carstens. Potrivit Constitutiei germane, alegerile legislative va trebui organizate in decurs de 60 de zile de la dizolvarea Bundestag-ului. Cea mai vehiculata data pentru scrutin este 18 septembrie. (D.E.)
Consulatul Italiei, la CEDO
Consulatul Italiei la Bucuresti ar putea fi reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sub acuzatia de discriminare si atitudine inumana, dupa ce a refuzat sa acorde vize unui grup de copii din Republica Moldova, invitat sa participe la un festival, relateaza Mediafax. Ansamblul "Opincuta" de la Liceul romano-englez "Ion Creanga" din Chisinau a fost invitat la Festivalul International de Folclor din Italia. Desi grupul a prezentat toate actele, inclusiv o invitatie din partea directorului festivalului, Carlo Devolti, serviciul consular italian de la Bucuresti a refuzat sa acorde vize membrilor formatiei. In urma incidentului, conducatorul ansamblului, profesoara Maria Lupu, a expediat o scrisoare de protest, in care solicita restituirea banilor cheltuiti de catre cei 33 de membri ai formatiei, precum si despagubiri morale, amenintand ca, in caz contrar, va aduce cazul in atentia CEDO. Interviul in vederea obtinerii vizei a durat doua zile, Maria Lupu fiind chemata, ulterior, la Bucuresti pentru a i se transmite ca nici unul din membrii ansamblului nu a primit viza. Potrivit explicatiilor oferite de serviciului consular italian, refuzarea acordarii vizei s-a facut in baza unui decret al carui continut nu a fost facut public. "Consideram insuficient sa ni se dea drept explicatie doar un numar de articol si cerem sa ni se explice clar motivul refuzului. Consulatul Italiei a facut abuz de putere, uz de fals, a dat dovada de cinism si de atitudine inumana", a declarat Maria Lupu. (D.E.)
China ameninta SUA
China este gata sa recurga la arme nucleare daca va fi atacata de SUA intr-un conflict legat de Taiwan, a anuntat un general chinez citat, ieri, de Financial Times, transmite Rompres. "Daca americanii lanseaza rachete asupra unei zone-tinta de pe teritoriul chinez, consider ca va trebui sa raspundem cu arme nucleare", a afirmat generalul Zhu Chenghu, precizand ca vorbeste in nume personal si nu in cel guvernului de la Beijing. Agentiile de presa internationale considera ca este vorba de cele mai clare amenintari cu folosirea armei nucleare de catre un responsabil chinez in ultimul deceniu. Potrivit analistilor, desi remarcile generalului Zhu sunt in primul rand un exercitiu retoric, ele denota totodata fermitatea Beijingului in problema insulei Taiwan. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
China Maraie iar piata SUA este invadata de produsele lor   de Obi One
A r h i v a
  Irakul insangerat de Jihad    3 comentarii
  Atac iminent in Gaza    1 comentariu
  Bucurestii ignora romanii de pretutindeni    8 comentarii
  Blair cenzureaza o carte despre Irak    
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01121 sec.