Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Londra: ochi pentru ochi
Victor RONCEA 
Un tanar gata de a se deztrupa in terorist sinucigas isi opreste camionul cu o cisterna de gaz lichefiant, intr-o piata irakiana dintr-o zona siita, da drumul valvelor si se pulverizeaza luand cu el alte 97 de vieti si ranind 75 de conationali, siiti, considerati colaborationisti cu ocupantul american. O zi obisnuita in Irak, de cand Statele Unite au invadat tara in urma cu doi ani. In "week-end"-ul care a trecut, peste 100 de oameni s-au transformat in resturi calcinate in urma a 20 de atentate sinucigase derulate de-a lungul si de-a latul Irakului. Numarul irakienilor "ucisi in actiune" din martie 2003 se ridica, dupa un institut elvetian, la 39.000, in timp ce un for britanic estimeaza mortii la aproximativ 100.000. De partea opusa, circa 1900 de americani si 92 de militari britanici.
In Afganistan, 38 numai ieri, dintre care 15 femei si copii. La Londra, 55. La Madrid, 191. La New York, 2986. Tot in aceste zile, in Israel si Teritoriile ocupate, 12 palestineni la 6 israelieni, claie peste alte sute de mii de cadavre adunate din 1948 incoace.
Tony Blair, inflacaratul premier britanic, intr-un discurs tinut in fata laburistilor sai, respingea sambata, "cu hotarare", orice legatura intre atentatele de la Londra si razboiul din Irak. Cei patru atentatori, incetateniti in Marea Britanie, dintre care unul de doar 18 ani, erau musulmani din intamplare, vrea sa spuna conducatorul de stanga al destinelor britanicilor. O "ideologie a raului" i-ar fi animat sa produca actele teroriste. Cu ceva timp in urma, colegul sau din "coalitia anti-terorista", George Bush, vorbea de o "axa a raului". Cei doi isi atribuie astfel un rol mesianic, de luptatori ai binelui cu raul. Mai mult: din start, printr-o fraza rasucita, Blair vrea sa demoleze orice comentariu despre legatura dintre cauza si efect.
Nu aceasta este si parerea presei britanice si chiar a propriilor sai colegi de partid. Clare Short, fost ministru al cabinetului Tony Blair, demisionar in semn de protest fata de politica acestuia in Irak si Orient declara ieri: "Suntem partasi la masacrarea unor mase de civili irakieni si sprijinim o politica in Orientul Mijlociu care creeaza pentru palestinieni ideea unor standarde duble - care alimenteaza furia". Colega de partid a lui Blair "nu are nici un dubiu" ca atrocitatile de la Londra sunt legate de cele de la Bagdad.
Dar Blair, ca si Bush, nu este deloc naiv. Daca doreste sa prosteasca populatia, nu va reusi insa nicicand sa influenteze cu discursuri demagogice nici militantii fanatizati, britanici sau nu, nici expertii internationali in problematica Orientului, britanici sau nu. Drept dovada de lipsa de naivitate, cabinetul sau nu se da in laturi in a trece direct la practica cenzurii de tip comunist, atunci cand trebuie aparata politica sa din Orient. Ultima carte a unuia dintre diplomatii seniori de prestigiu ai Marii Britanii este pe punctul de a fi interzisa intr-una dintre tarile care pana mai ieri parea a fi un stindard al democratiei autentice. Oficiul premierului din Downing Street 10 si Foreign Office au blocat aparitia cartii "Costurile Razboiului", publicata de celebra editura Random House invocand un regulament de ordine interioara al ministrului afacerilor externe. Autorul, Sir Jeremy Greenstock, fostul ambasador la Natiunile Unite in timpul declansarii atacului asupra Irakului, considera invazia americano-britanica lansata in 2003, "lipsita de legitimitate politica". In lucrarea sa, lordul britanic dezvaluie dedesupturile deciziilor lui Tony Blair si Jack Straw sau Paul Bremer si Condoleezza Rice si afirma, in concluzie, ca oportunitatile de pace post-conflict au fost pierdute in urma analizelor politice "de proasta calitate si a executiilor unor minti inguste".
Unele dintre aceste "minti inguste" fac insa astazi ca razboiul total sa insangereze si continentul nostru. Disputa Orient-Occident va incinge din nou Europa, dupa ce aceasta a ignorat avertismentul lugubru de la Madrid. Atacul de la Londra a demonstrat ca terorismul nu poate fi infrant, oricat de sofisticate ar fi mijloacele anti-teroriste ale statele super-dezvoltate. Terorismul nu poate fi infrant oricum cu aceleasi arme, dezlantuite insa la scara mai larga. Terorismul care ne loveste pe noi azi este doar o forma de "razbunare sfanta" a tinerilor musulmani solidari cu zecile de mii de civili nevinovati, cu mamele, fiii si fiicele ucisi pe capete in "razboiul anti-terorist" si in conflictele din teritoriile ocupate. "Ochi pentru ochi" este credinta dupa care se vor ghida intotdeauna teroristii ce merg singuri la martiriu, in viziunea lor.
Terorismul nu poate fi infrant. Dar poate fi evitat. Printr-o politica strategica nepartizana elaborata de Statele Unite impreuna cu Europa civilizata. Daca se vrea. Si pana nu e prea tarziu.
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
Homegrown Jihadists   de roy
Istoricul American V.D. Hanson despre asa-zisa vinovatie a Occidentului in problema terorismului   de Marc
Londra: Ochi pentru ochi. Intrebari   de roy
Se pare ca iti este strain fanatismul arab.   de Urzica Valer
Raport asupra atentatelor din Londra   de synd
sa va dau un subiect de gandire   de lucid
Mare atentie la comparatii / Felix   de Johan Hauser
D-lui Roncea   de Golanul
Cine-si mai aminteste   de flachi
domnu' Roncea, ia uitati aici un jurnal de front   de George-Felix
Cum se va lupta impotriva terorismului... cititi aici:   de romanul
Ce au in comun Gigi Becali, Bush si Blair? Toti se declara razboinici ai luminii....:)   de romanul
Terorism de disperare si razbunare.   de mafalda
dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala   de lucid
ratiunea bat-o vina   de George-Felix
istoria terorismului nu incepe cu invazia Afganistanului   de mihai ciobanu
Ce sa fie "razboiul contra terorismului"?   de D. D.
Colega de partid a lui Blair citata de domnul Roncea incurca iraqienii cu "palestinienii"   de progitmo
Pe cine vrea sa prosteasca Blair!   de GeorgeM
Am admirat intotdeauna franchetea articolelor dlui Roncea...   de Observator
Datoria sfanta a ziaristului este sa comenteze   de ionion
Victoras, tu esti de garda de nu lasi mesajele in care-ti amintesc de optiunea ta de suflet?   de progitmo
Citizti bine ce scrie Amir Taheri   de roy
Terorismul poate fi infrant. Ce-i atunci cu aceste cereri de capitulare pe care le auzim din interiorul taberei noastre?   de Muck cel mic
Care ar fi solutia, mai draga? Ca de scris la "tema" ... ai scris.   de Sauzimdebine
Devalmasie   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Spre Europa Evului Mediu    17 comentarii
  Cei 3 P - Potopul, Populismul, Politica    10 comentarii
  Inapoi la politica disperarii culturale    1 comentariu
  Tariceanu si Timpul    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor    2005-07-11
  Basarabia, 1940-2005: "Cine uita nu merita"    2005-06-28
  Axa SUA-UE si service-ul "La Base"    2005-06-18
  Spalatorii de cadavre au o celula goala    2005-06-15
  Rapirea lui Basescu    2005-06-08
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33289 sec.