Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cei 3 P - Potopul, Populismul, Politica
Dan PAVEL 
Dependenta de anotimpuri si conditii meteorologice este un simptom al primitivismului politic. Romania traieste inca in alt ev al politicii, neafectat de modernitate. Formati pe vremea lui Ceausescu sau Dej, nomenclaturistii fesenisti din jurul lui Iliescu ii promiteau acestuia eforturi deosebite pentru ca "iesirea din iarna" sa nu atraga nemultumirile "populatiei" si criticile opozitiei. Cele trei alternante guvernamentale nu au ridicat calitatea actului guvernamental: nivelul de trai al maselor depinde de inzapeziri, viscol, seceta sau inundatii. Teama partidelor la putere de variatiile sondajelor de opinie din timpul iernii este un indiciu ca in ciuda schimbarii de regim politic Romania nu a iesit din categoria tarilor subdezvoltate. Doar cand venirea iernii si a verii nu vor mai afecta politica, va merita Romania sa faca parte din Uniunea Europeana.
Este o greseala sa dam vina exclusiv pe clasa politica pentru stadiul rudimentar al civilizatiei autohtone. Nivelul mentalitatilor colective poate fi usor constatat cand te uiti la relatarile si comentariile din presa: tineri reporteri sau crainici vorbesc despre faptul ca "suntem blestemati", ziarele scriu despre "pedeapsa lui Dumnezeu", "Apocalipsa" si "Potopul" din Biblie, invitatii din talk-show-uri deconspira teorii conspirationiste (cum ar fi "arma" sau "razboiul" "geoclimateric sau geometeorologic"). In realitate, tot ceea ce se intampla este rezultatul esecurilor cumulate ale guvernelor si administratiilor locale de a pune in practica "politici" eficiente. Specialistii pot identifica precis erorile din perioada comunista si postcomunista. A da vina doar pe Guvernul Tariceanu este un subterfugiu electoral. A cere amanarea alegerilor anticipate din cauza inundatiilor este populism. A culpabiliza partidele si politicienii pentru ca se gandesc si la alegeri, nu doar la inundatii, este iresponsabilitate civica. Mai ales cand presa nu se sfieste de a promova in continuare divertismentul, sportul, umorul, pornografia. Cand vezi politica sistematica a anumitor posturi si ziare pentru subminarea increderii in institutiile democratiei, singurul lucru care mai conteaza este daca lucrarea se face din prostie, inconstienta sau deliberat.
Limba engleza si practica politica occidentala fac distinctia intre "politics" si "policy". Incapacitatea prevenirii si limitarii efectelor inundatiilor, secetei sau inzapezirii tine de nivelul "politicilor" ("policy"). Incapacitatea finalizarii reformei justitiei si neconsolidarea statului de drept tin de nivelul politicului ("politics"). Cei care amesteca cele doua planuri si vorbesc doar despre "politica" in general sunt fie diletanti, fie populisti, fie populisti diletanti. Pana la solutionarea situatiilor urgente din teren, se poate doar amana discutia publica despre alegeri anticipate. Ar fi insa o grava greseala politica (in sensul de "politics") daca nu s-ar tine anticipatele.
Inevitabil, subiectul inundatiilor va deveni unul electoral. Sunt insa destule elemente care trimit catre un deznodamant penal: se impun anchete precise pentru a determina cazurile concrete in care dezastrele au fost provocate nu de ineficienta sau incompetenta, ci de coruptie. Fie ca este vorba despre amenajari hidrologice, agricole sau de starea soselelor, drumurilor, strazilor sau autostrazilor, problemele infrastructurii tin de politicile guvernamentale si local-administrative. Totusi, faptul ca asemenea "politici" sunt prost gandite si aplicate are legatura cu sistemul politic general ("politics"). Este nevoie de o vointa politica ferma, de un contract social clar, incheiat cu gandul la interesul public, astfel incat sanctiunile pentru incompetenti, lenesi si corupti sa fie dure. Indiferent cine a fost la putere in ultimii 15 ani, lipsa de autoritate a fost deficitul care a sters deosebirile dintre partide si guverne.
Indiferent cine va castiga alegerile anticipate, trebuie sa se gandeasca serios sa scoata Romania din stadiul inapoiat al dependentei de variatiunile regulate ale anotimpurilor si climei. Pentru deblocarea mentala a maselor si elitei nu guvernul, ci societatea civila este responsabila. Cand stii ca in fiecare an vine peste tine ori ploaia ori seceta, iar tu nu faci nimic, nici macar impotriva acelora pe care i-ai ales sau pe care nu te-ai obosit sa-i alegi, atunci chiar iti meriti soarta. Liderii de opinie care nu fac nimic pentru scoaterea semenilor din starea de pasivitate, dependenta, parohialism, nu au priceput saracii ce inseamna cultura politica a democratiei. Sunt niste simpli "carcotasi". Democratia care nu se construieste si de jos in sus, in care predomina "asistatul" si "dependentul", in care se asteapta totul de la guvern sau de la providenta, nu este democratie.
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Cind pleci cu rulota in concediu in Europa cauti un loc in care sa ai vreme buna..sa nu ploua,   de Atamild
Felicitari domnule Dan Pavel.   de Urzica Valer
P .P.P.   de scurtu adrian
Dar noi, SINISTRATII TRANZITIEI ??   de TomaNe
Fara ura si partinire   de Gaitanaru Mihaela
Problema pusa corect   de inginerul
In sfârsit   de Eric Palady
Cei 4 P   de Michael Theil - Lazarescu
Daca feseneul considera ca poate folosi subiectul inundatiile in campania electorala ca un atu...   de costy
O sa radeti dar "populismul" ar fi de natura sa opreasca catastrofele   de romking
A r h i v a
  Spre Europa Evului Mediu    17 comentarii
  Londra: ochi pentru ochi    26 comentarii
  Inapoi la politica disperarii culturale    1 comentariu
  Tariceanu si Timpul    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Africa - o Romanie mai mare    2005-07-11
  La umbra infailibilului Basescu    2005-07-04
  "Al treilea val" si crestinismul oriental    2005-06-27
  Romania viitoarelor mineriade    2005-06-20
  Basescu tocat de presa    2005-06-13
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.35318 sec.