Ziua Logo
  Nr. 3376 de sambata, 16 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Transnistria pleaca via Kiev-Moscova
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko (foto), s-a intalnit joi la Kiev cu liderul administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, cei doi punand la punct detaliile pentru aplicarea planului de recunoastere a Transnistriei. Secretarul Consiliului securitatii nationale si de aparare al Ucrainei, Piotr Porosenko, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Viktor Iuscenko a discutat cu Igor Smirnov posibilitatile de reglementare a crizei transnistrene si, in special, planul ucrainean de solutionare a conflictului. Conform afirmatiilor lui Piotr Porosenko, atat OSCE, cat si administratia de la Tiraspol ar fi acceptat proiectul de reglementare transnistreana, prezentat de Kiev, acum doua luni, cu ocazia reuniunii GUAM de la Chisinau, proiect aprobat cu mai multe rezerve de catre Parlamentul Republicii Moldova. Agentia oficiala transnistreana, Olvia-press, sustine ca intrevederea de la Kiev a avut loc la initiativa presedintelui Iuscenko.
La randul sau, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, revenit dintr-un turneu efectuat la Moscova si Kiev, a declarat ca autoritatile de la Chisinau au fost anuntate inca de miercuri despre vizita liderului transnistrean in Ucraina. "Discutiile se refera la situatia din regiune, tinand cont de faptul ca trebuie de facut ordine si la frontiera, si in zona de securitate. In ansamblu, este vorba de intregul complex de probleme abordate, in ultimul timp, in cadrul consultarilor pe marginea conflictului transnistrean. Vreau sa precizez ca astazi nu este vorba de reluarea procesului de negocieri intre Chisinau si Tiraspol, ci doar de consultari purtate cu diferiti participanti la procesul de reglementare", a afirmat Vasile Sova, informeaza BBC.
Planul Iuscenko mascheaza planul Kozak
Ministrul rus Serghei Lavrov a declarat ca Moscova analizeaza planul Iuscenko si este gata sa lucreze pe baza acestuia. Planul Iuscenko, a subliniat ministrul rus, este bazat pe numeroase principii aprobate anterior de catre parti, acum fiind necesar ca ele sa fie detaliate prin valorificarea a ceea ce s-a realizat deja in cadrul Memorandumului Kozak.
De amintit ca planul Kozak ce prevedea federalizarea Republicii Moldova a esuat in toamna anului 2003, el fiind respins in ultimul moment de presedintele moldovean Vladimir Voronin, in urma unor presiuni occidentale. Rusia a apreciat insa ca niciodata de fapt Memorandumul Kozak nu a fost un document caduc, desi Chisinaul a afirmat in repetate randuri contrariul.
Comentand situatia si ultimele actiuni ale autoritatilor de la Chisinau de expulzare a unor cetateni rusi, Serghei Lavrov a declarat ca se creeaza impresia ca acestea au luat cursul spre asfixierea economica a Transnistriei si spre rezolvarea problemei pe cale nepasnica, nediplomatica si nepolitica. Lavrov a respins de asemenea acuzatiile la adresa Moscovei privind mentinerea pana acum a prezentei militare in Transnistria.
"Vina pentru aceasta nu revine in nici un caz Moscovei, de aceea incercarile de a pune totul in carca noastra sunt incercari ce nu au nici un fel de justificare. Rusia a facut totul pentru ca acest conflict sa fie reglementat si daca nu ar fi fost operatiunea de subminare a cunoscutului Memorandum Kozak, realizat in urma cu doi ani, cred ca am fi vazut de mult incheierea retragerii echipamentelor si a munitiilor din Transnistria, iar cei in jur de 500 de militari care pazesc uriasele depozite care mai exista in Transnistria ar fi fost si ei de mult acasa", a afirmat Serghei Lavrov, potrivit Radio Romania.
Smirnov se pregateste de alegeri
Tiraspolul a invitat pentru alegerile ce vor avea loc in toamna pentru sovietul suprem al Transnistriei observatori din Rusia, Ucraina si OSCE. Alegerile in regiunea transnistreana au loc in conformitate cu planul Kievului de solutionare a situatiei din stanga Nistrului. Sovietul suprem de la Tiraspol a criticat proiectul legii privind principiile de baza ale statutului Transnistriei, elaborat de autoritatile de la Chisinau, considerand ca o astfel de initiativa se situeaza in afara procesului de negocieri si ca nediscutarea ei de catre toate partile implicate in conflict poate duce la destabilizarea situatiei. Regimul separatist de la Tiraspol considera, de asemenea, inacceptabila ideea Chisinaului ca alegerile din Transnistria sa aiba loc conform legislatiei Republicii Moldova, intrucat, spun autoritatile separatiste transnistrene, "incalca automat dreptul la vot al sutelor de mii de locuitori ai Transnistriei, care nu au cetatenia Republicii Moldova (precum cetatenii Rusiei, Ucrainei si Belarusului) si limiteaza dreptul lor de a participa la viata de stat si a societatii civile". (D.E.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Abia acum Basarabia se poate uni cu Romania   de retail
Russia GO HOME. CE CAUTA RUSII? VOR STAT? SA FACA CECENII:))   de basarab
Planul Kozak este caduc   de Vasile Teodorovici
Stati linistiti   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Stare de urgenta in Gaza    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cronica unei tragedii inevitabile (621 afisari)
 "SWAT" la metrou (332 afisari)
 Gaura la Sapard Targoviste (184 afisari)
 Paul Gherasim, maestrul unic (159 afisari)
 Politica, spionaj si deontologie jurnalistica (158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00930 sec.