Ziua Logo
  Nr. 3376 de sambata, 16 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fabricantul bombelor a fost arestat la Cairo
Un suspect-cheie in atacurile teroriste a fost retinut pe Aeroportul International din Cairo, a anuntat, ieri, postul CNN. Magdy El-Nashar, banuit ca ar fi avut un rol central in fabricarea bombelor, a fost interogat, in cursul zilei de ieri. Autoritatile apreciaza ca suspectul a parasit Marea Britanie cu doua saptamani inaintea atentatelor de la Londra. El-Nashar e un bio-chimist de origine egipteana care, dupa toate concluziile anchetatorilor, ar fi ajutat la fabricarea bombelor utilizate in atentate. Conform unui responsabil al Universitatii de stat din Carolina de Nord, acesta a studiat chimia la aceasta universitate, timp de un semestru, din ianuarie pana in mai 2000. Nascut pe 27 mai 1972, Magdy El-Nashar, asistent la Universitatea din Leeds, a fost, marti, supus in lipsa unei perchezitii totale a locuintei, unde s-au descoperit explozibili, potrivit Financial Times. Cotidianul The Sun afirma ca acesta a plecat in Egipt, cu putin timp inainte de comiterea atentatelor. Postul american de televiziune ABC News a relatat ca El-Nashar se afla de cinci ani la Universitatea din Leeds si avea acces la laboratoare. Cu trei saptamani inaintea atentatelor, acesta ar fi inchiriat un apartament in Leeds, unde ar fi fabricat bombele, disparand ulterior, in preajma atentatelor din 7 iulie.
Probe foto
Hasib Hussain
Politia britanica a publicat doua fotografii ale unuia dintre atentatori, contand pe sprijinul eventualilor martori pentru a reconstitui traseul acestuia pana in momentul exploziei autobuzului numarul 30. S-a facut apel la sprijinul martorilor si s-au difuzat doua fotografii ale lui Hasib Hussain, in varsta de 18 ani, persoana care a aruncat in aer autobuzul in zona Tavistock Square. Celelalte trei persoane au luat metroul indreptandu-se in directii diferite, detonand incarcaturile explozibile 20 de minute mai tarziu, insa politia incearca sa afle de ce nu a facut acelasi lucru si Hasib Hussain. Intre atentatele care s-au declansat la metrou aproape simultan si explozia din autobuz s-a scurs aproape o ora. Una dintre ipoteze este ca cel de-al patrulea atacator nu a putut sa ia metroul pe tronsonul Northern Line, intrucat acesta fusese inchis in acea dimineata din cauza unei garnituri care se defectase. Scotland Yard a confirmat pentru prima data identitatea a doi dintre cei patru atacatori: Hasib Hussain si Shehzad Tanweer, in varsta de 22 de ani, care a murit in urma exploziei de la Aldgate. Scotland Yard nu a dorit sa confirme in mod oficial identitatea celei de-a treia persoane, care a detonat o bomba in statia Edgware Road. Presa, care a citat surse din Politie, l-a identificat pe acesta ca fiind Mohammed Sidique Khan, de 30 de ani.
Varianta afgano-pakistaneza
Pe de alta parte, Mohammed Sidique Khan, unul dintre ceilalti teroristi-kamikaze prezumtivi, se deplasa in fiecare an in Afganistan sau in Pakistan pentru antrenament militar, a afirmat, joi, una dintre cunostintele sale. Se pare ca acesta s-ar fi dus in Marea Britanie pentru "a deveni un luptator, a manui armele, explozibilul si disciplina militara", dupa cum a declarat, la radio BBC, o persoana sub acoperirea anonimatului. Remarcile lui Mohammed Sidique Khan erau "un pic bizare, extreme", a relatat aceasta persoana, catalogandu-l pe suspect drept "intr-o ureche". Barbatul care a facut aceste marturisiri la BBC ignora implicarea prezumtiva a lui Khan in atentate, cand a contactat Politia, la finele saptamanii trecute. Politia continua sa caute complici ai celor patru atacatori dupa ce a descoperit ca explozibilul gasit la Leeds este similar celui folosit in alte atentate atribuite organizatiei teroriste Al-Queda, transmite BBC News.
Bilantul s-a agravat
Bilantul negru al atentatelor teroriste comise, joia trecuta, la Londra, s-a agravat: dupa decesul uneia dintre persoanele spitalizate, indica, ieri, 54 de morti. Victima, un barbat care a murit joi seara se aflase in autobuzul vizat de una dintre explozii, cea la Tavistock Square. Potrivit autoritatilor, 26 de persoane au murit in atentatul comis in garnitura de metrou care circula intre King's Cross si Russell Square, 14 in autobuzul din Tavistock Square, sapte in garnitura de metrou care se deplasa intre Liverpool Street si Aldgate si alte sapte in cea lovita de explozie la Edgware Road. Precedentul bilant oficial era de 53 de morti si 700 de raniti.
Concluziile anchetei, in sinteza
Primele cercetari intreprinse in cadrul anchetei demarate de Scotland Yard, in legatura cu circumstantele atentatelor din 7 iulie, au condus la urmatoarele concluzii:
- 7 iulie: trei bombe explodeaza in metroul din centrul Londrei, intr-un interval de 50 de secunde, lovind o garnitura care circula intre Liverpool Street si Aldgate; o a doua, la Edgware, si o alta, care se deplasa intre King's Cross si Russell Square. La ora locala 09:47 o a patra deflagratie facea ravagii intr-un autobuz supraetajat, in Tavistock Square.
- Atentatele s-au soldat cu 54 de morti si 700 de raniti.
- 26 de persoane au murit in atentatul comis in garnitura de metrou care circula intre King's Cross si Russell Square, 14 in autobuzul din Tavistock Square, sapte in garnitura de metrou care se deplasa intre Liverpool Street si Aldgate; alte sapte in cea lovita de explozie la Edgware Road.
- Cei patru teroristi, cu varste curpinse intre 18 si 30 de ani, erau kamikaze. (Versiune la care s-a ajuns dupa indelungate controverse).
- Londra a atribuit, oficial, atacurile, retelei Al-Queda.
-Trei dintre autorii atacurilor erau britanici de origine pakistaneza, si locuiau la Leeds sau in regiune. Ei nu aveau legaturi cunoscute cu retele teroriste. Al patrulea suspect a fost identificat de Scotland Yard, dar nu i s-a facut publica identitatea.
- Fiecare bomba continea cel putin 4,5 kilograme dintr-un explozibil foarte puternic.
- Atacurile au fost revendicate in doua comunicate separate de grupari care au afirmat ca depind de Al-Queda.
- Trei dintre cei patru teroristi au fost identificati in baza actelor care le apartineau, gasite la locurile exploziilor. Ei fusesera filmati de camerele de supraveghere din statia King's Cross, in timp ce discutau. Erau echipati cu rucsacuri de tip militar. Atacatorii sosisera la Londra cu trenul. Cel care s-a aflat la bordul autobuzului, Hasib Hussain, a fost filmat in gara Luton (nordul Londrei), in jurul orei locale 07:20 (09:20, ora Romaniei).
Responsabilii transportului, depasiti
Responsabilii transportului public londonez nu pot lua masuri eficace pentru prevenirea atentatelor sinucigase, a recunoscut, joi, purtatorul de cuvant al companiei Transport for London (TfL), Paul Mylrea. "Informatia ca atentatele au fost comise de kamikaze ne pune, evident, in fata unei noi probleme", a afirmat Mylrea. "Oare ce masuri poti lua impotriva unui astfel de lucru?", a intrebat el, retoric. "Am auzit tot felul de propuneri, cum ar fi instalarea de filtre de detectare in statiile de metrou. Este imposibil", a explicat oficialul, reamintind ca, in fiecare dimineata, metroul londonez este solicitat de aproximativ 370.000 de persoane. Responsabilul TfL a asigurat ca, in ultimii ani, s-au intreprins investitii semnificative in domeniul securitatii transporturilor din Londra, fiind instalate 6.000 de camere de supraveghere in metrou, dar si in autobuze. In plus, exista 700 de agenti ai British Transport Police, dintre care 200 au fost recrutati numai in ultimii doi ani. "Cei 4.000 de angajati ai retelei de metrou sunt instruiti sa observe orice element suspect, chiar minor", a subliniat purtatorul de cuvant. "Desigur, trebuie sa ne revizuim sistemele si deja facem acest lucru. Insa cred ca in oricare mare oras problema este gasirea unui echilibru intre necesitatea asigurarii transportului urban si problemele de securitate", a subliniat el.
Explozibil pe piata
Explozibilul folosit la 7 iulie in atentatele din Londra era "artizanal", nu, "militar", au precizat ieri surse oficiale care investigheaza cazul. Scotland Yard a refuzat sa comenteze. BBC a relatat ca explozibilul gasit intr-una din locuintele perchezitionate la Leeds, comitatul Yorkshire, de unde erau trei dintre atentatori, era de tip artizanal si putea fi fabricat usor din produse care se comercializeaza la liber in magazine. El este similar celui folosit de Al-Queda. "Acesta este acelasi gen de explozibil ca cel pe care Richard Reid l-a avut in pantofi atunci cand a incercat sa arunce in aer o cursa transatlantica, in 2001", au declarat surse din cadrul politiei. Explozibilul lui Reid fusese amestecat cu o alta substanta chimica, pentru a fi mai stabil. Serviciile antiteroriste se tem de posibilitatea ca alti "amatori instruiti" incearca sa produca in continuare explozibil de acest tip, riscul unor accidente in procesul de fabricatie fiind foarte ridicat. Acesta este un element socant pe care il aduce ancheta, pentru ca demonstreaza ca presupozitiile de pana acum referitoare la natura militara a explozibililor folositi in atentatele de la Londra s-au dovedit a fi gresite, comenteaza BBC.
Concert de solidaritate la Madrid
Dirijorul si pianistul Daniel Barenboim s-a aflat, ieri, in Plaza Mayor din Madrid, pentru un concert "de solidaritate cu Londra" in urma atentatelor. Daniel Barenboim a dirijat si anul trecut un concert gratuit organizat la Madrid in memoria victimelor atentatelor din 11 martie, de la Atocha. Anul acesta, sub bagheta lui s-a aflat orchestra Staatskapelle din Berlin, care a interpretat Simfonia a 9-a de Beethoven. Primarul Madridului, Alberto Ruiz Gallardon, a declarat ca acest concert a fost organizat sub lozinca "Orasul Madrid este solidar cu Londra" si a aratat ca "11 martie al nostru si 7 iulie al lor" vor sta sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, "cel mai bun ambasador al pacii". Daniel Barenboim, israelian nascut in Argentina, s-a angajat de peste sapte ani intr-o serie de proiecte vizand apropierea, prin muzica, intre arabi si evrei. (D.E.)
Masuri preventive
Islamistii radicali care au interdictie de sedere in Statele Unite si Uniunea Europeana nu vor avea acces nici in Marea Britanie, conform unei noi legi antiteroriste, aflata pe masa de lucru a Guvernului londonez. Noua legislatie va permite ministrului de Interne sa interzica sederea sau sa expulzeze orice persoana suspectata de incitare la terorism, relateaza Daily Telegraph si Financial Times. Sunt vizati, in particular, imamii radicali care ar veni in Marea Britanie in perspectiva de a predica violenta. Solicitantii de azil vor fi de asemenea vizati de aceasta lege, precizeaza cele doua ziare. Premierul Tony Blair a anuntat, de fapt, inca de miercurea trecuta, in fata Camerei Comunelor, terminarea tolerantei acordate pana acum predicatorilor islamisti instalati in Regatul Unit, exprimand intentia sa de a-i expulza pe "cei care invoca dusmania". (D.E.)
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Alta moaca de milog ...   de Teroristu Pacifist
Uite ce spune un "academician" din Anglia   de roy
Deocamdata Teheranul nu a respins zvonurile ca nu ar fi direct implicat in terorism, sau cel mult cu suportul financiar   de Morkova Vesela
bomba de la Kusadasi   de lucid
Tolerating a time Bomb   de roy
Concert de solidaritate la Madrid... ce tare-i muzica asta dom'le...   de ingineru
Pedepsa cu moartea a fost abolita acum, mai modern. Dar despre aia cu teapa nu se stie nimic.   de Morkova Vesela
cum adica britanici de origine pakistaneza ?   de alexneagu
A r h i v a
  Cu fundul la popor    75 comentarii
  Apele se retrag, saracia si disperarea raman    5 comentarii
  Vadu Rosca - satul ras de pe fata pamantului    
  Radu Vasile scrie la ZIUA    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cronica unei tragedii inevitabile (621 afisari)
 "SWAT" la metrou (332 afisari)
 Gaura la Sapard Targoviste (184 afisari)
 Paul Gherasim, maestrul unic (159 afisari)
 Politica, spionaj si deontologie jurnalistica (158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01482 sec.