Ziua Logo
  Nr. 3376 de sambata, 16 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Pragul de detinere la SIF creste la 1%
-- Guvernul a adoptat o Ordonanta prin care impune celor cinci Societati de Investitii Financiare modificarea statutelor de functionare * Vechiul prag de detinere era stabilit de ani de zile la 0,1%
Foto: Mediafax
Pragul de detinere a actiunilor emise de catre Societatile de Investitii Financiare (SIF) se majoreaza de la 0,1% la 1%, conform unei Ordonante privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata recent de Guvern. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, prevederea intra in vigoare la trei zile de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, iar in termen de 60 de zile de la aceasta data va trebui introdusa in statutul SIF-urilor. Initiativa legislativa prin care s-a propus majorarea limitei de detinere de actiuni de la 0,1% la 1% a fost adoptata de catre plenul Senatului in data de 30 iunie 2005. Ulterior a fost transmisa la Camera Deputatilor, in vederea adoptarii. Pentru a pune in aplicare aceasta masura in regim de urgenta s-a propus adoptarea ei printr-o Ordonanta de Guvern, se mai arata in comunicatul citat. "Limitarea de 0,1% a pragului de detinere creeaza dificultati nu numai in procesul de coagulare a actionariatului si de exercitare a capacitatii sale de decizie, dar si asupra cresterii potentialului de tranzactionare a actiunilor societatilor de investitii financiare pe bursa", se arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Initial, propunerea de majorare a pragului a fost inclusa in proiectul de lege privind demutualizarea Bursei. In acelasi timp, Guvernul agrease propunerea de majorare a pragului pana la care o persoana poate detine actiuni la o societate de investitii financiare de la 0,1% la 5%. Insa reprezentantii SIF-urilor au considerat ca acest prag este prea mare si s-a revenit la propunerea de majorare la 1%.
Pragul de detinere de 0,1% la cele cinci Societati de Investitii Financiare a fost introdus in statutele societatilor inca de la infiintarea lor, in urma cu aproape zece ani de teama eventualelor preluari ostile. In timp, insa, s-a constatat imposibilitatea adoptarii unor decizii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, din cauza actionariatului extrem de dispersat si greu de convocat. Fiecare SIF are aproape noua milioane de actionari, majoritatea rezultati in urma procesului de privatizare in masa. In plus, administratorii societatilor erau numiti practic "pe viata", schimbarea acestora necesitand, de asemenea, convocarea a 50% plus un actionar. (A.M.V.)
A r h i v a
  Bugetarii au castigat indexarea    1 comentariu
  Gaura la Sapard Targoviste    2 comentarii
  Privatizarea BCR va fi negociata cu doi ofertanti    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cronica unei tragedii inevitabile (621 afisari)
 "SWAT" la metrou (332 afisari)
 Gaura la Sapard Targoviste (184 afisari)
 Paul Gherasim, maestrul unic (159 afisari)
 Politica, spionaj si deontologie jurnalistica (158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00778 sec.