Ziua Logo
  Nr. 3376 de sambata, 16 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
E de vazut
Stelian TANASE 
Actuala Putere se gaseste in cel mai prost moment al ei. Pasul Curtii Constitutionale, dublat in replica, de anuntata demisie a premierului, a fost inceputul unei serii negre de decizii si declaratii. Un zig-zag care a diminuat in cateva zile masiv crebilitatea principalilor nostri actori politici. A cazut si potopul inundatiilor, si totul a luat un aspect apocaliptic si absurd. Nu stiu cum vor iesi de aici Basescu, Tariceanu & asociatii. Le va fi foarte greu, poate chiar imposibil sa isi refaca imaginea dupa o saptamana care a impartit istoria regimului in doua, "inainte si dupa criza din iulie". Haosul din aceste zile, dezastrul produs de ape, este in contrast cu superficialitatea si mediocritatea jocului politic. Asistam la desfasurarea unor ambitii in competitia pentru popularitate si suprematie. Siluetele liderilor nostri politici ies in evidenta ca umbrele pe cearsaful unui teatru chinezesc. Supraoamenii, zeii nostri publici, se arata din pacate depasiti de importanta misiunii pe care o au. Tara se uita spre Bucuresti, si aici nu gaseste pe nimeni sa o ajute. Campania electorala s-a dus. Determinarea ADA de atunci s-a transformat in ezitari grave, in nehotarare, dezbinari si slabiciune. Ma intreb ce va putea sterge aceasta impresie.
Imaginatia lui Basescu nu a mai functionat, sau a fuctionat prost, pe sens contrar decat ar fi cerut-o logica situatiei politice. Nu numai Basescu e responsabil insa pentru criza, ci tot grupul de la varf, dar este liderul cel mai influent si atitudinile lui prevaleaza. Si-a urmarit agenda proprie: controlul asupra jocului de putere care sa ii asigure exclusivitatea marilor decizii. Premierul a venit cu o pozitie de la Atena si a dat declaratii dupa care verdictul Curtii Constitutionale este o victorie pentru ca majoritatea pachetului de legi a trecut. A doua zi, dupa o intrevedere intre premier si presedinte, Tariceanu si-a schimbat pozitia cu 180 de grade. Guvernul considera ca acelasi verdict este de neacceptat si urmeaza sa se retraga. Criza politica este declansata. Basescu convoaca lumea la Cotroceni si iese, pentru prima data neconvingator, in fata jurnalistilor, unde se arata impaciuitor si extrem de deferent fata de Curtea Constitutionala. Lasa raspunderea declansarii alegerilor anticipate lui Tariceanu, care declarase vreme de sase luni ca nu le doreste. Basescu, tot prima data, cere o solutie de compromis si pare ca vrea sa evite confruntarea electorala prematura. Oricum nu vrea sa isi ia raspunderea. Tariceanu iese de la consultari, spunand ca daca se ajunge la un acord isi va revizui intentia de a demisiona... ADA in Parlament a doua zi respinge pe articole raportul, dar il voteaza pe ansamblu (odata cu PSD). Asta arata contradictiile interne ale Puterii, care nu stie ce sa faca. Tariceanu ia act si isi anunta demisia, formula de compromis nu il satisface. Nici nu avea alta solutie, era intr-o situatie fara iesire. Pasul inapoi ar fi insemnat dezonoarea sa, si iesirea din politica. Basescu intr-o declaratie facuta la foarte scurt timp zice ca gaseste justificata pozitia premierului. Aici se incheie primul act al crizei. Urmeaza altele.
Ce se intampla dincolo, in principalul partid de opozitie? Liderii PSD resuscita. Nastase, Geoana, Iliescu chiar (disparut pentru o vreme) ies la suprafata pretimpuriu. Fara aceasta criza, ar mai fi ramas in umbra inca un an-doi, pana la erodarea semnificativa a puterii. Pentru asta e nevoie de timp. Sase luni e mult prea putin ca sa te refaci dupa trecerea in opozitie. Numai o greseala mare a puterii poate provoca o asemenea revenire. Or, ea s-a produs. PSD-ului i s-a oferit un prilej nesperat sa revina la suprafata si sa castige credibilitate. Deplangand alegerile anticipate, punandu-le in raport cu indundatiile, acuzand Guvernul de lipsa de eficienta, face sa dispara din dezbaterea publica, teme ca Hayssam, coruptia regimului trecut, conflictele interne, mineriadele, ramanerea in urma la integrarea in UE, autoritarismul propriei guvernari. Dar jocul, inclusiv cel politic, se poate castiga si pe greseala adversarului. Ma intreb daca PSD refuza alegerile anticipate din calcul politic, pentru ca se considera nepregatit pentru o confruntare electorala si ar obtine rezultate mai slabe decat in 2004. Sau daca nu e pur si simplu o tehnica de campanie. PSD ar veni in septembrie-octombrie sa ne spuna ca nu a vrut alegeri acum. Ca un Guvern iresponsabil le-a declansat punand tara la mari cheltuieli, intr-un moment nefast etc. Asta l-ar pune intr-o pozitie "morala", care i-ar aduce multe voturi. Cert este ca PSD "prin toti liderii sai vizibili, respinge alegerile anticipate. E de vazut ce va face pentru a le bloca. Vor vota oare in Parlament noul Guvern? Un Guvern pe care, eventual, parlamentarii ADA - oficial dornici de alegeri anticipate (oare?) il vor respinge? E de vazut.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Este bine ca Presedintele respecta hotaririle CCR!   de Teroristu Pacifist
Basescu si bate joc de poporul roman   de retail
anticipatele si inundatiile   de cosor ion
Numai cu Liberalii majoritari la anticipate   de Michael Theil - Lazarescu
anticipatele   de amelio
A r h i v a
  Cine se teme de starea de urgenta? Si de ce?    37 comentarii
  Alianta este lovita de teribilism politic    11 comentarii
  Neutralizarea politica a Curtii Constitutionale    5 comentarii
  Dualismul ortografic    7 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Puterea invizibila    2005-07-09
  Bilant provizoriu    2005-07-02
  Populari. Ultima ora    2005-06-25
  Un puci ratat    2005-06-18
  Gaura neagra    2005-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Cronica unei tragedii inevitabile (621 afisari)
 "SWAT" la metrou (332 afisari)
 Gaura la Sapard Targoviste (184 afisari)
 Paul Gherasim, maestrul unic (159 afisari)
 Politica, spionaj si deontologie jurnalistica (158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32812 sec.